Skocz do zawartości
wistler

Lenovo G550l

Rekomendowane odpowiedzi

Delikwent zakupiony wczoraj i też od wczoraj się z nim zabawiam.

Na pierwszy ogień - Windows XP. Wersja prosto z MSDN AA, z SP3 itd. No to zasysam NLite'a i zaczynam edycję instalki. Pod koniec kopiowania systemu wyskoczył błąd z plikami cab. No trudno, spróbujemy. Dodałem stery AHCI i heja. Wszystko jest okej, tylko instalator nie chce ruszyć. :| Jedyne co widzę, to komunikat typu: no boot sector. Zmiana z AHCI na IDE nic nie dała, lecimy więc dalej.

Windows 7 - dlaczego nie? Nie będzie się trzeba pierdzielić ze sterami. No to zadowolony zasysam sysa, wypalam, odpalam - brak sterowników AHCI. Wtf? Widzę okienko dialogowe z wyborem źródła sterowników... i widzę tam swoje dyski! Drivery ze strony producenta i kilku innych nie trybią (są załadowane na penie i z niego odpalane - dostaję komunikat o błędnych sterownikach oraz że nie znaleziono zadnego sprzętu). Teraz jestem na etapie zasysania Visty Business...

Aha - w międzyczasie zainstalowałem jakimś cudem Win 2003 Server Enterprise Edition i jakoś to śmiga (zero driverów pod sys właściwie).

Jakieś pomysły dziewczęta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziewcząt tutaj mało więc może ja odpowiem.

Ustawiasz SATA w tryb zgodności i odpalasz instalkę Window XP SP3 - bez żadnego grzebania nLitem itp bzdur. Sprzęt ma chodzić i tyle.

Czysta SP3 nie trybi - nie ma dysków. Jedyne opcje, które widziałem w BIOSie to zmiana AHCI na IDE i tyle. Na jednym i drugim instalka nie startuje z ww. powodu.

edit: Vista Business X86 wlaśnie się wypala, zobaczymy, co z tego wyniknie...

Edytowane przez wistler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czysta SP3 nie trybi - nie ma dysków. Jedyne opcje, które widziałem w BIOSie to zmiana AHCI na IDE i tyle. Na jednym i drugim instalka nie startuje z ww. powodu.

Dziwne. Po dorzuceniu sterowników do kontrolera (zapewne Intel) w trybie tekstowym, dyski powinny być widoczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi