Skocz do zawartości
Bushido

Błagam O Pomoc ;(

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wielki problem ;( instalowałem windowsa XP na laptopie asus k50. Wydawało mi się, że baterii wystarczy (a raczej nie myślałem w ogóle) po partycjowaniu, pojawił się żółty pasek i "0%" więc wyszedłem z pokoju. Po powrocie zastałem wyłączony komputer. Pomyślałem, że bateria padła i walnąłem power. Pokazał się przez chwile napis 'ASUS Intel' a następnie "BRAK PLIKU NTLDR. Naciśnij Control+Alt+Delete aby zrestartować"

Nie potrafię nic z tym zrobić ;( Jeśli oznacza to wymianę dysku czy płyty głównej to gwarancja to obejmie ? Jest to nowiutki laptop mojej dziewczyny ;((((( Proszę chłopaki, pomóżcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instaluj jeszcze raz, a jeśli spartoliłeś partycję recovery to postaraj się wysłać na gwarę.....o ile nie pozmieniałeś partycji przy instalacji.

no potworzyłem sobie 3 partycje... a instalować jeszcze raz nie potrafię, ciągle się tylko ten komunikat pokazuje. z tego co się orientuje to sie nawet bios nie laduje ;(

Edytowane przez Bushido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no potworzyłem sobie 3 partycje... a instalować jeszcze raz nie potrafię, ciągle się tylko ten komunikat pokazuje. z tego co się orientuje to sie nawet bios nie laduje ;(

Jak system wyświetla błąd to znaczy że bios się ładuje, uruchom bootowanie z płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej problem ;(

Znowu instaluje windowsa i mam problem. Poprzedni windows sie nie ładuje, jest zacina przy napisie 'Asus Intel'. Kiedy hitne F2 (wejscie do biosu) pokazuje mi się opis komputera (CPU : Intel® Core2 duo ...) a na końcu 'checking NVRAM' i nawet do biosu nie mogę wejść ... Wcześniej mimo dobrze ustawionego boot menu(IMO) wlaczal sie system zamiast plyty, to wyłączyłem go pary razy powerem.

Może pamięć ram spaliłem ?

oto cały komunikat:

Cpu : intel® core 2 duo cpu t5900 @ 2.20GHZ

CURRENT speed :2.20 ghz

press f2 to run setup

press esc for bbs popup

the mc is operating with ddr2-667/cl5 in single-channel mode

boot selection popup menu has been selected

2048mb OK

auto-detecting pri master..sata hard disk

auto-detecting sec master atapi cdrom

pri master : st9500325as 0002SDM1

ultra dma mode-6, SMART capable and status OK

sec master : tsstcorp cddvdw ts-l633c AS00

ultra dma mode-5

auto-detecting usb mass storage devices ..

00 usb mass storage devices found and confirmed

checking NVRAM

moze cos w boot menu przestawilem?

OK, dało rade do biosu wejsc, ale co dalej? Jeśl dłuzej poczekam na napisie ASUS to juz nieda rady do bios wejsc... i przy powyzszym komunikacie ani esc, ani f2 neidziala

Edytowane przez Bushido

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek odłącz pendrive od kompa:

auto-detecting usb mass storage devices ..

00 usb mass storage devices found and confirmed

Włóż płytę z Windows do napędu i uruchom instalację...

Przy okazji: Zmień temat wątku na zgodny z regulaminem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm A może spróbuj sformatować Tą Partycję systemową i zainstalować ponownie Windowsa.

Możesz sformatować partycję np. GParted Live (Możesz pobrać z tej strony http://gparted.sourceforge.net/download.php).

Albo też możesz Do Takich rzeczy dobry jest Hirrens Boot CD.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo poprostu sciagnij jakiegos linuxa live cd, odpal gparted usun wszystkie partycje i zrob je jeszcze raz. Potem wsadz windowsa do napedu, ustaw boot z cd i instaluj. Szansa, ze spaliles cokolwiek w laptopie jest praktycznie rowna 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi