norules Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 (edytowane) Witam. Chciałbym dość niskim kosztem zmodernizować komputer z sygnaturki. Interesuje mnie zakup procesora i płyty. Wolał bym uniknąć wymiany RAM, ponieważ 4GB ddr3 to dość droga impreza, a wydaje mi się że 4GB ddr2 > 2 GB ddr3. Komputera używam do grania, muzyki, internetu, dość często zdarza się kompresować filmy z kamery do DivX'a czy retuszować zdjęcia z aparatu. Innymi słowy do wszystkiego. Zastanawiałem się nad zakupem Athlona x4 620, płyta to coś na AMD 770 lub 785, pewnie Gigabyte albo ASUS. Coś nie mam przekonania do ASROCK'a. Czy płyta na AM2+ będzie miała jakiś wpływ na wydajność tego procesora? Z tego co czytałem jedyną różnicą pomiędzy AM3 i AM2+ jest obsługa DDR3, obecnie sprzedawane płyty AM3 nie wprowadzają chyba żadnych nowych technologii. Czy ten procesor nadaje się do grania? Według benchmarków powinien on mieć sporo wyższą wydajność niż mój 4400+, ale nie wiem czy ten wzrost wydajności zostanie tylko w wynikach z benchmarków czy też da się go odczuć w codziennej pracy/graniu? Korzystam obecnie z Windows 7 RC, który już według plotek powinien wykorzystywać 4 rdzenie. No i najważniejsze. Czy jest wogóle jakikolwiek sens wykonywać taki manewr? Nie bardzo mi się widzi kupowanie płyty "przyszłościowej" na AM3, nie jestem osobą która co miesiąc zmienia procesor na nowy. Chcę teraz kupić coś co nie będzie mi dławiło pozostałych komponentów, na czym przez najbliższy rok-półtora da się w miarę komfortowo pograć, a jak przestanie spełniać swoje zadanie - wymienić. Mój budżet to obecnie ok. 600pln. Edytowane 24 Października 2009 przez norules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 W sumie przy takim budżecie możesz brać AM2+, tym bardziej jeśli nie zamierzasz nic modernizować przez ponad rok. Athlon II X4 ASRock A785GXH/128M Ale jeśli na prawdę ne chcesz asrocka to może coś takiego jak 770-UD3 rev2 od gigabyte. Z płyt asusa to zależy czy będziesz kręcił i jak wysoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norules Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Witam. Postanowiłem zamiast pisać nowy odgrzebać stary temat, tak aby wszystko było w jednym miejscu. Zdecydowałem że jednak daruję sobie AM2+, sprzedam pamięci i przesiądę się na AM3. I znowu deszcz pytań... Procesor zostaje - Athlon X4 620. Zastanawiałem się nad jakąś dobrą płytą pod ten procesor. W zasadzie jest Gigabyte i Asrock na 770, ale może warto by było poszukać czegoś na 785, żeby mieć southbridge 710. Tak jak pewnie wszyscy którzy zabierają się za tego Athlona, chciałbym mieć możliwość podkręcenia zegara rdzeni. Zastanawiałem się nad tymi trzema modelami: Gigabyte GA-MA785GT-UD3H - wyszedłem z założenia, że skoro 770-ud3 jest tak polecana, to ta powinna być co najmniej równie dobra. Dość dobry układ portów (oprócz USB, mogły by być w innym miejscu). No i podobno pamięci 1800Mhz (po podkręceniu) i 1600 (standardowo) chodzą. Asrock M3A785GXH/128M - średnio mi się podoba rozkład gniazd na płycie, w mojej MSI też mam gniazdo na molex'a przy karcie graficznej, straszny się przez to bajzel w obudowie robi (podobno muszę to podłączyć tylko wtedy gdy używam crossfire, ale moja obecna płyta nie ma drugiego PCI-E a gniazdo jest, więc dla pewności podłączyłem). ASUS M4A785TD-V EVO - zainteresowała mnie bo podobno ma świetną kartę dźwiękową (VIA VT1708S). Poza tym ma radiator na zasilaniu CPU, i dość dobrze rozłożone porty. ALE... te radiatory są dość wysokie i blisko procesora. Nie wiem czy ALPAYA mi się zmieści. Poza tym słyszałem różne zdania o tej płycie jeśli chodzi o podkręcanie. W jednych testach kręci się świetnie, gdzie indziej praktycznie wcale. Czy któraś z tych płyt jest bardziej godna polecenia niż inne? Z drugiej strony zintegrowana grafika nie jest mi potrzebna, może po prostu dać sobie spokój z 785 i kupić Gigabyte'a GA-MA770T-UD3P? No i jeszcze jedno szybkie pytanie dot. pamięci. Szukam jakiejś dobrej jakości kostki 2Gb (najlepiej jednej), tak aby zmieścić się mniej sięcej w 200 pln. Jak zacznie jej brakować dokupię drugą. Ale z tego co widzę wszyscy dają albo do tripple channel 3x1GB, albo 2x2GB. Znalazłem sobie tego kingstona: KHX1800C8D3/2G (nie chcę przy podkręcaniu bawić się z dzielnikami, ewentualnie model 1600Mhz). Jest dla nich jakaś alternatywa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 (edytowane) W zasadzie jest Gigabyte i Asrock na 770, ale może warto by było poszukać czegoś na 785, żeby mieć southbridge 710.M3A770DE, GA-MA770T-UD3P też mają sb710. Edytowane 29 Października 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norules Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Ech, wpadka, nie doczytałem. :mur: Czyli te 785 to tylko "wywalanie kasy w błoto"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Dobra zintegrowana karta graficzna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Jeżeli masz już kartę to weź coś na 770. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...