Skocz do zawartości
Holi

Komputer 2500 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie. Chcialbym kupić kompa Do kwoty 1900zł+550zł na monitor. Bądź tanszy monitorek a wiecej na skrzyneczke:) Na esc mysle ,ze bym kupował. Bo darmowo skladaja i tani transport chyba 20 zł. Oczywiscie kwtoa 2500 , w ta kwote ma byc wliczona rowniez przesylka. Na Pcformacie polecono mi cos takiego. Ale kolega powiedzial mi ,zebym nie ufal pcformatowi ,tylko walil na PurePc;p Z czego jestem zadowolony po samym forum;p Z góry thx. I prosze o pomoc;p

AMD Athlon II X3 425 /2.7GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/

270 zł

Płyta główna:

Asus M4A77TD PRO /AMD 770, DDR3-1600/

299 zł

Pamięć RAM:

OCZ 4GB (2x2GB) 1333MHz CL7 Platinium

359 zł

Dysk twardy:

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

169 zł

Karta graficzna:

PowerColor Radeon HD4850 PCS 1024MB DDR3 /256bit/ DVI HDMI

420 zł

Nagrywarka DVD:

Liteon iHAS224 SATA LightScribe (black)

110 zł

Obudowa:

ModeCom Step 107 LCD Black (bez zasilacza)

140 zł

Zasilacz:

Fortron FSP450-60APN 450W

149 zł

Listwa zasilajaca:

Monitor:

Benq E2200HDA (5ms, FullHD)

559 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja propozycja:

Procesor : AMD Athlon II X3 425 - 270 zł

Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 249 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 310 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4870 512MB DDR5 - 490 zł

Zasilacz: PurePower L7 430W - 199 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 179 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

Obudowa : Tacens Prior - 130 zł

Monitor : Benq E2200HDA - 559 zł

Razem : 2481 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem lepiej zainwestować w takie coś:

Procesor:AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/350 zł

Płyta główna:AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/249 zł

Pamięć RAM:GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9/290 zł

Dysk twardy:Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3/169 zł

Karta graficzna:XFX Radeon HD4870 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out/459 zł

Nagrywarka DVD:Liteon iHAS124 SATA (black)/99 zł

Obudowa:Asus TA-891 (black/silver)/115 zł

Zasilacz:BeQuiet PurePower L7 430W/199 zł

Monitor:LG W2242S-SF (5ms, Silver)/569 zł

Wychodzi 2499 zł, ceny brane z esc.pl

Lepszy procek, troszkę słabsza płyta główna, ramki też ciut gorsze do OC, dysk twardy ten sam, wydajniejsza karta graficzna, lepsza zasiłka:)

Edytowane przez Rafaello92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propozycja Rafaello92 dość dobra - lepszy procesor i równie dobra karta, tylko że budżetowa, z pociętą sekcją zasilania i głośnym chłodzeniem. Z drugiej strony podkręcać jej pewnie nie będziesz, a na procesorze będziesz miał równie głośne chłodzenie...

Obudowę jednak weź Tacensa - większe chłodzenia się zmieszczą, a w Asusie może wystawać (np. Karakorum, albo AC Freezer Xtreme).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe propozycje:) Moze co do zasilacza. Nie lepiej wziac Fortrona 450W?? Co do ramu wole te 1600mhz;p Co do karty , ktora bedzie lepsza ta 4870 ale z 512, czy 4850 z 1024?? Co do monitora juz nie wiem ktory lepszy ;p Ten naped ma LighScribe?? Obudowa byle jaka niech bedzie;p Jakby byla z lcd nie mialbym nic przeciwko. Ale to nie jest najwazniejsze. A zamiast tych athlonow wziac , moze Phenoma?? Na jakich detalach pogram w gry ??:D i czy plyty glowne Asrocka sa godne uwagi?? Kwota ,to zeby byla tak do 2480. Bo przesylka 20 zł na esc,tak?? I złozenie darmowe?? Co do o/c bede podkrecal. Kiedys;p A czy po zrobieniu o/c strace gwarancje??

Edytowane przez Holi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor - BenQ lepszy.

Fortron nie da rady.

Lepszy HD4870.

Oba napędy nie mają LightScribe. Możesz wziąć Samsung SH-S222L LightScribe za 115 zł.

Athlon będzie lepszym wyborem, jeśli komputer ma starczyć na dłużej.

Na jakich detalach? Wysokich...

Tak, płyty Asrocka są godne uwagi.

Złożenie darmowe - dopisz w komentarzu do zamówienia tę prośbę.

Nie stracisz gwarancji.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje:) PurePc znacznie lepsze:)Potraficie doradzic;] Wezme Liteona chyba;p mam zaufanie do tej marki. za 110 zł. To napisz ostateczna wersję Konfiguracji. Dodam ,ze kompa kupie miedzy 1-5 listopada , jezeli cos to zmienia. A o/c bede mogl robić?? Procka,ramu,karty?? To powiadasz,ze lepszym wyborem ,bedzie athlon;] No oki;] A jak z wydajnoscia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, OC będziesz mógł zrobić. Załóż temat w Podstawowych Zagadnieniach, jak będziesz chciał podkręcać, chłopaki Ci pomogą.

OC procesora - karty co najwyżej symboliczne, jaki pisałem, karta nie jest wysokiej jakości...

Procesor : AMD Athlon II X4 620 - 350 zł

Płyta Główna : ASRock M3A770DE - 249 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 310 zł

Karta Graficzna : XFX Radeon HD4870 512MB DDR5 - 459 zł

Zasilacz: PurePower L7 430W - 199 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 169 zł

Napęd : Samsung SATA - 110 zł

Obudowa : Tacens Prior - 130 zł

Monitor : Benq E2200HDA - 559 zł

Z wydajnością bardzo dobrze (jak na tę cenę oczywiście).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha. No bo jednak ,zalezaloby mi na tych 2480 zł. Kumpel siedzi w sprzcie muzycznym. To dosc stara firma. Mowil,ze czesto wykorzystywana do ostudzania wzmakow.

Edit:

Aha, i czy te ramy goodram to Cl9?? Nie za mało??

Edytowane przez Holi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zalezy mi akurat na Tym :). I tak ich uzywac nie bede.

Edit:

Ktora kara bedzie lepsza i wydajniejsza na wyskoich ordzialkach i nie wysokich Hd4850 1gb czy hd4870 512mb.

Ktory proc wybrac phenom czy ten athlon AMD Athlon II X4 620 ?? O ile slabszy bedzie ten athlon ,albo mocniejszy ,??moze macie jakies testy??

Czt te ramy cl 9 dadza rade??

Podobno na hd4870 nie zagram na max. w gta IV tylko na srednich. Bo ma malo pamieci?? prawda czy nie??

Czy w esc , daja plomby??

Na pc format kaza mi wymienic zasilacz o.O;/

Czy ta płyta głowna obsłuży mi phenoma II x2 550/3.1ghz ??

Edytowane przez Holi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obydwie karty sa dobre, do wysokich rozdzialek jest potrzebna wieksza ilosc pamieci na karcie

phenom bedzie mocniejszy, ma wiecej keszu, no i jest mozliwosc wydobycia z niego dwoch dodatkowych rdzeni

te ramy dadza rade

GTA IV najbardziej obciaza procesor. a to ze ma karta 512MB to i tak pograsz na wysokich detalach;]

w esc daja plomby gwarancyjne

zasilacz dobrze byloby jakbys wzial bQ 530W

Jesli na stronie producenta jest napisane ze obsluzy, to obsluzy. a moze plytka gigabyte? asrocka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba wezme hd4850 z 1gb taniej;p A moze zasilacz to jakis fortron?? badz cos innego?? I teraz mam dylemat co do proca:D Albo phenom II x2 550/3.1 ghz a potem o/c . Albo Athlon x4 620. A co do plyty juz nie wiem. Napewno jak zerwe plombe to sie nic nie stanie?? z tego wychodzi ,ze jezeli wzialbym inna gafe i zasilacz to kupie 1600mhz nawet cl 8 ;p Moze jeszcze raz cos zlozmy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłem coś takiego.

Procesor:AMD Phenom II X2 550 /3.1GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/

349 zł

Płyta główna:AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/

249 zł

Pamięć RAM:GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9

300 zł

Dysk twardy:Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

169 zł

Karta graficzna:PowerColor Radeon HD4850 PCS 1024MB DDR3 /256bit/ DVI HDMI

420 zł

Nagrywarka DVD:Liteon iHAS224 SATA LightScribe (black)

110 zł

Obudowa:Asus TA-891 (black/silver)

115 zł

Zasilacz:Fortron FSP500-60APN 500W

169 zł

Monitor:Benq G2220HDA (5ms, FullHD)

539 zł

* O/C będzie.Co sadzicie o Tym?? zostalo mi jeszcze 60 zl(21 zł jakbym bral hd4870 512) , moze do czegos dolozyc?? cos wymienic?? Co radzicie?? Skoro ramu nie ma po co wymieniac to ok. Moze wymienic plyte glowna na lepsza?? czy ta jest naprawde dobrai godna polecenia?? cieszy mnie to w niej ,ze moge odblokowac rdzenie i ,ze ma dobra dzwiekowke. Ale zby mi sie nie zepsula tak raz dwa... I czy napewno na esc.pl koszt to 20 zł?? I co z Tymi plabami jak to wyglada,na jakies zasadzie,co grozi za zerwanie??Ale nadal sie wacham co do 4850 1gb a hd4870 512.Help;p

Edytowane przez Holi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. To znowu ja... Niestety budżet mi spadł. I musze kompa zlozyc do kwoty 1700zł;/ Co radzcie?? Zastanawiam sie nad procesorem wybrac athlona x4 620 czy phenoma II 3.1ghz 550 be?? Bede gral,ale tez jakies programki uzywal. Jakiej firmy wybrac karte graf. interesuje mnie Gf 250 gt. Aha i jaka plyte glowna wybrac Asrock M3A770DE czy Gigabyte GA-MA770T-UD3P?? Boje sie ,ze troiche asrock mnie zawiedzi bo kiedys do du... plyty glowne robil i nie wiem co wybrac. O/c bede robil jak najbardziej. W gre wchodzi jeszcze ten asus Asus M4A77TD PRO tylko ma slabe"Wady:

- mocniejsze OC powoduje obniżenie taktowania procesora pod obciążeniem" i to mnie boli. Ten asrock mi najbardziej odpowiada. Ale nie chce z drugiej strony, zeby odrazu mi sie popsula... I jeszcze nie wiem jaki naped wybrac z light scribe nec'a za 99 zl czy liteona za 110 czy nawet samsunga za 115 zł. Zestaw skladam na esc. Z góry thx.

Edit:

A moze wziac zestaw na am2+?? powiedzcie czym sie rozni.

Edytowane przez Holi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi