Skocz do zawartości
Vengeance

co za smieszne pamieci :)

Rekomendowane odpowiedzi

To sa pamieci buforowane. Maja dodatkowe uklady buforujace zeby zapewnic lepsze parametry sygnalow elektrycznych. Jezeli zajrzycie do instrukcji to tam ladnie jest napisane ile modulow plyta obsluzy buforowanych a ile niebuforowanych. Zazwyczaj lepiej jest z buforowanymi.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sa pamieci buforowane. Maja dodatkowe uklady buforujace zeby zapewnic lepsze parametry sygnalow elektrycznych. Jezeli zajrzycie do instrukcji to tam ladnie jest napisane ile modulow plyta obsluzy buforowanych a ile niebuforowanych. Zazwyczaj lepiej jest z buforowanymi.

Pozdro

Dexter

i po co zrobiles z tego topicu powazny topic :))) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak moga robic kontrola parzystosci, jezeli jest ich 3 ?? :) :) :)

tu chodzi nie o parzystosc kostek ramu.. tylko o dane :P

niewazne.. niemam ogromnej wiedzy w tym temacie... wiec mnie nie pytac :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ecc - to bodajze dodatkowy bit parzystosci ktory umozliwa detekcje przeklaman w kosciach pamieci.

a registered - tu sprawa jest bardziej skomplikowana, bo sam za bardzo nie potrawie tego wytlumaczyc, ale chodzi w dalszym ciagu o niezawodnosc, z tego co mi sie wydaje to te chipy przechowuja czasowo czesc tego to co wychodzi/wchodzi do pamieci zeby w razie pojawienia sie bledu odtworzyc przeklamane bajty.

takie pamieci sa stosowane raczej tylko w serverach.

mam cztery takie kostki ale kingstona i wygladaj podobnie tylko te trzy chipki nie sa na dole ale zorganizowane pomiedzy wlasciwymi kostkami pamieci (uklad jest bez znaczenia dla dzialania). W kazdym razie taki ram za bardzo sie chyba nie kreci, chociaz mi te kingstonki pc266 ecc reg chulaja na 150mhz fsb jak sie upre :). tak przy okazji nie widzialem jeszcze takich kosci na pc333. wiec moze to zupelnie co innego, ale wygladaja tak jak mowie. szkoda ze z opisu nie mozna za bardzo nic obczaic (chyba ale to ja nie znam niemieckiego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...