Skocz do zawartości
yake

Rozmaite Błędy Aplikacji W Systemach (różnych) Mimo Reinstalek (wielokrotnych)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i proszę o pomoc.

Używam Windows 7. Podczas przeglądania panelu sterowania lub eksploratora Windows wyskakują u mnie najróżniejsze błędy explorer.exe powodowane różnymi plikami dll np: DUI70.dll, sysmain.dll, mshtml.dll, user32.dll.

Dodatkowo mam błędy service control manager - pasek zadań i paski programów zmieniają kolory, przestaje działać sieć itp - pomaga wylogowanie i ponowne zalogowanie, ewentualnie po odczekaniu kilku minut samo się naprawia.

Jakby tego było mało to wszystkie przeglądarki www krzaczą się co jakiś czas z powodu błędu. Moduł powodujący to jak w przypadku explorera.exe pełna gama plików dll.

Poza tym są jeszcze inne błędy. Nie podaję szczegółów gdyż post zajmowałby kilka stron. Jeśli zajdzie potrzeba mogę oczywiście powklejać pełny tekst z dziennika. przez 2 dni nazbierało się 130 błedów i 90 ostrzeżeń, do tego 4 blue screeny.

Najlepsze jest to, że takie same objawy miałem wcześniej na Viście i XP. Skanowałem i testowałem kompa różnymi narzędziami i nigdy nic nie znalazło - niby wszystko ok. Miałem nadzieję, że w Windows 7 będzie lepiej ale wczoraj znowu dokładny format, świeży system Windows 7 i dalej to samo się zdarza. Mam takie objawy na kompie już od roku i nie wiem co z tym zrobić.

Sprawdzałem pamięc memtstem, skanowałem kompa avirą, avg, kasperskim, nodem, sprawdzałem dysk programem hd tune - wszystko wykonywane parokrotnie przez ten czas i nic nie udało mi sie znaleźć. Z uwagi na to że nic nie wykazują także hijackthis ani programy typu trojan remover oraz że problem nie znika po reinstalacji systemu (z formatem) a co za tym idzie i po zmianie sterowników (zwłaszcza w Win7 który ma własne sterowniki, więc nawet nic nie doinstalowałem), skłaniam się by zaryzykować że mam coś nie tak ze sprzętem.

Dzięki za jakieś rady. Na koniec dodam jeszcze, że sprawa nie jest tak prosta że wystarczy ccleaner, bo oprócz niego użyłem kilka tym podobnych i nic to nie dało :)

Zapomniałem dodać że chodzi o laptop hp dv6000, dual core, zintegrowana grafika, 2GB RAM.

Edytowane przez yake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że nie przeczytałeś przyklejonych tematów wystarczająco uważnie.

1. Podaj pełną konfigurację kompa (wraz z marką i modelem zasilacza).

2. Wyczyść wszystko z kurzu.

3. Sprawdź temperatury mostka północnego i radiatora na procku (nawet na dotyk).

4. Pooglądaj kondensatory na płycie głównej.

5. Sprawdź na innym (porządnym) zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że nie przeczytałeś przyklejonych tematów wystarczająco uważnie.

1. Podaj pełną konfigurację kompa (wraz z marką i modelem zasilacza).

2. Wyczyść wszystko z kurzu.

3. Sprawdź temperatury mostka północnego i radiatora na procku (nawet na dotyk).

4. Pooglądaj kondensatory na płycie głównej.

5. Sprawdź na innym (porządnym) zasilaczu.

Faktycznie początkowo zapomniałem podać ale szybko dałem edit chyba w ostatniej chwili zanim Ty napisałeś :)

Jak widzisz na laptopie ciężko mi przeprowadzić diagnostykę o której mówisz. Dodam jedynie że temperatury mierzone programowo były zawsze w normie, nawet byłem zaskoczony że są takie niskie (wcześniej na stacjonarnym miewałem blisko o 50% większe a i tak nic się nie działo złego). Na dotyk przez obudowę da się zauważyć że ten laptop w porównaniu do innych bardzo mało się grzeje, nie bucha z niego (pewnie to głównie zasługa zintegrowanej grafiki). Co jest jednak w środku, jaka jest kondycja płyty głównej, nie mam pojęcia.

Edytowane przez yake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

memtest wyglada to na pamiec.

Pisałem w pierwszym poście że memtest nic nie znalazł.

ALE ja mam inną teorię związaną z pamięcią.

Może to być pamięć ale z winy karty graficznej. Karta nie ma własnej pamięci (zintegrowana), więc przydziela sobie pamięć z operacyjnej. Jeśli jest uszkodzenie w module graficznym na płycie, to pamięć jest źle przydzielana i są błędy. A sama kość pamięci jest sprawna. To jednak teoria abstrakcyjna, nie wiem jak można by to sprawdzić. Ma to w ogóle sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dysk nie wywala żadnych błędów w HDTune (test powierzchni + dane ze SMART), pamięci nie wykazują błędów i nic się nie grzeje, to powodem może być awaria sprzętu. HP DV to seria, która nie ma zbyt pochlebnych opinii w Sieci.

W przypadku problemów opisany w ostatnim poście, to grafika powinna powodować większe problemy niż same aplikacje. Natomiast u Ciebie to aplikacje sypią błędami o plikach DLL.

Pokaż screen z zakładki SMART oraz Health w programie HDTune (najlepiej najnowsza wersja).

Pokaż też log z dziennika systemu. Tam powinny być jakieś dalsze wskazówki dla nas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. A zakładka Health??

2. Nie podoba mi się wartość parametru C3 - uszkodzony dysk? Taśma?

3. Nie podoba mi się treść tego:

Na potrzeby każdej aplikacji ładowane są niestandardowe biblioteki DLL. Administrator systemu powinien przejrzeć listę bibliotek, aby się upewnić, że są związane z zaufanymi aplikacjami

4. Postaw czysty system bez żadnych Kasperskich itp zabawek. Sprawdź czy działa normalnie. Ewentualnie odinstaluj z obecnego systemu wszystkie antywirusy i inne takie zmulacze.

5. Pokaż log z programu OTL.

6. Nie wiem skąd masz Windows 7, ale słyszałem że wersje dostępne w Sieci (te nielegalne) są wypuszczane przez piratów wraz z dodatkami w postaci wszelkiego rodzaju robactwa. Jak już chcesz korzystać z 7, to pobierz wersję RTM - jeszcze chwile pochodzi, aż uzbierasz na wersję sklepową.

7. Skoki na wykresie sugerują awarię sprzętową lub niepoprawne działanie sterowników kontrolera/chipsetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. A zakładka Health??

2. Nie podoba mi się wartość parametru C3 - uszkodzony dysk? Taśma?

3. Nie podoba mi się treść tego:

4. Postaw czysty system bez żadnych Kasperskich itp zabawek. Sprawdź czy działa normalnie. Ewentualnie odinstaluj z obecnego systemu wszystkie antywirusy i inne takie zmulacze.

5. Pokaż log z programu OTL.

6. Nie wiem skąd masz Windows 7, ale słyszałem że wersje dostępne w Sieci (te nielegalne) są wypuszczane przez piratów wraz z dodatkami w postaci wszelkiego rodzaju robactwa. Jak już chcesz korzystać z 7, to pobierz wersję RTM - jeszcze chwile pochodzi, aż uzbierasz na wersję sklepową.

7. Skoki na wykresie sugerują awarię sprzętową lub niepoprawne działanie sterowników kontrolera/chipsetu.

1 i 2. Zakładka Health jest na screenie z lewej strony, tam gdzie ten parametr C3, chyba że chodzi Ci o coś innego, ale nie łapię o co.

3. Mi się też to nie podoba, ale co zrobić jak te wszystkie pliki dll wywołujące błędy to normalne, podstawowe pliki windowsowe. Skąd zresztą miałyby być inne skoro system jest świeży.

4. Sprawdzałem na czystych systemach i problemy są nawet jak dosłownie nic nie jest dodatkowo zainstalowane. Sprawdzałem też działanie na różnych antywirusach. Innych zamulaczy nie instalowałem nawet.

5. Log w załączniku.

6. Windows 7 mam oryginalny, podobnie jak wcześniej XP i Vista. Z aktualizacjami.

7. Ja myślę że jest jakaś awaria sprzętowa, tylko dlaczego to wciąż tak działa i się nie zepsuje całkiem? Już rok tak jest. Niby działa a nie jest ok. Jak go zostawić w stanie bezczynności to jest niezawodny, więc jak powiedzmy oddam do serwisu to oni nic nie zauważą. Co do sterowników to kombinowałem maksymalnie na XP i na Viście (myślałem że to właśnie jakiś konflikt) ale na Win 7 jest to samo, a sterowniki system zainstalował sam i nawet nic nie ingerowałem.

Zauważyłem że przy wyłączonym aero i przy ustawieniu maksymalnej wydajności karty graficznej system działa stabilniej, zwiechy są ale zdecydowanie rzadziej. W sumie mam 160 błędów przez 3 dni a po tych ustawieniach tylko 12 (w tym 2 blue screeny i zaledwie jeden błąd aplikacji explorer.exe). Więc to by wskazywało na problem z grafiką. Tylko czy na pewno i czy da się to w ogóle jakoś rozwiązać?

OTL.Txt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 i 2. Zakładka Health jest na screenie z lewej strony, tam gdzie ten parametr C3, chyba że chodzi Ci o coś innego, ale nie łapię o co.

Mój błąd. Miałem na myśli zakładkę Error Scan. ;)

3. Mi się też to nie podoba, ale co zrobić jak te wszystkie pliki dll wywołujące błędy to normalne, podstawowe pliki windowsowe. Skąd zresztą miałyby być inne skoro system jest świeży.

Wirus plików dll?

Nie podoba mi się w logu ten zapis:

C:\Windows\snuvcdsm.exe

Google nie ma dokładnych informacji o pochodzeniu i przeznaczeniu pliku. Jeśli nie jest to narzędzie/sterownik HP, to pasuje to wywalić.

Odnośnie grafiki, to zrób tak: Wejdź do bios i przydziel jak najmniejszą ilość pamięci dla grafiki. Następnie pobierz, wypal i uruchom skanowanie pamięci przy pomocy Gold Memory.

Pobierz, zainstaluj i przeskanuj kompa tym programem:

http://www.malwarebytes.org/mbam.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

J.w. Są 2 wersje MemTest. Wersja pod Windows, która jest g... warta, bo połowa pamięci w tym momencie jest zajęta przez system, co uniemożliwia dostęp do niej i jej sprawdzenie. Oraz wersja memtest86+, która działa pod "Dos"/Linux i jest bootowana z CD/USB oraz dołączana do nowszych dystrybucji Linuxa (np. Ubuntu 9.04 dopisuje ją do menu w Grub).

Sam zaś wynik oznacza uszkodzone pamięci, kurz na nich lub niepoprawne ustawienie pamięci w BIOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używałem memtesta 86 wypalonego na bootowalną płytę.

Zmieniłem pamięć i jest ok.

Ech, w pierwszej chwili podejrzewałem pamięć ale wynik skanowania memtestem sprawił że szukałem problemu gdzie indziej i nawet nie próbowałem działać na innych kościach.

Myślę, że morał z tego taki że Gold Memory wygrywa z memtestem.

Edytowane przez yake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi