kulwis Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 :?: Zamierzam zmodernizowac swoj komputer, a mianowicie w planach ma wymiane plyty glownej, procesora, pamieci i najprawdopodobniej dysku twardego, chociaz tego ostatniego nie jestem pewnien. Zalezy to od tego czy osoba, ktora kupuje ode mnie podzespoly, ktore wymieniam, bedzie chciala kupic ode mnie moj dysk. Moja obecna konfiguracja to: MSI K7T Turbo Limited Edition, Duron 900, 256 sdr noname, Fujitsu 20 GB. Jezeli chodzi o wybor procesora to mam duzy dylemat, a mianowicie nie moge sie zdecydowac czy kupic P4 czy Athlona. Jezeli chodzi o Intela, to najprawdopodobniej bylby to nowy P4 2.4 GHz na magistrali 800 MHz i plyta na chipsecie 865P/PE, najlepiej MSi, mam sentyment do tej marki :). Jezeli chodzi o AMD to juz w ogole mam metlik w glowie. Nie wiem nawet na jaki zdecydowac sie chipset: KT400, KT400A czy moze NVIDIA nForce 2, a moze poczekac na nForce 2 ULTRA 400? Ten ostatni podobno jest juz dostepny, chyba ze sa to plotki i niejasnosci. Jezeli chodzi o pamieci to upatrzylem sobie Kingstony Hyper X, jakie macie o nich zdanie? Na plyte, procesor i pamieci moge wydac 1800 zl. Chociaz rodzi sie pytanie, czy jest sens doplacac az tyle do platformy INTELA, jezeli cos na AMD mozna miec duzuo duzo taniej. Jezeli chodzi o komponenty to interesuje mnie tylko najlepsza jakosc. Prosze o pomoc w wyborze plyty glownej, krag producentow zawezam do MSI, ABIT'a i ASUS'a. Za wszelkie informacje z gory serdeczne dzieki Na marginesie komputer nie sluzy mi do gier, ja na nim pracuje :) Pozostale komponenty to: Hercules 8500LE SB Live 1024 Asmax SURFER Samsung 757 DFX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 amd: axp1700+ (jezeli interesuje cie @) lub barton 2500+ abit nf7-s 512 MB RAM twinmos lub te hyper-ixy ktore wymieniles Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 1/ Te SAMSUNGI są na kineskopach DynaFlat i mogą mieć problemy z geomerią,więc zwróć na to uwagę (ja swojego już 2 razy reklamowałem!) 2/Już lepiej dołóż te 20zł i qp jakiegoś R9100. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 2/Już lepiej dołóż te 20zł i qp jakiegoś R9100. A jaka będzie różnica??? Hercules 8500LE i Hercules 9100 to dwie IDENTYCZNE karty. Różnią się tylko naklejkami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulwis Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Jezeli chodzi o Herculesa 8500LE i Samsunga 757 DFX to sa urzadzenia, ktore juz posiadam i jestem z nich bardzo zadowolony. Jezeli chodzi o monitor to wybieralem go z partii 150 egzemplarzy i jest to swietny monitor. Zaden NEC w tej cenie mu nie podskoczy, naprawde wiem co mowie!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 :?: Zamierzam zmodernizowac swoj komputer, a mianowicie w planach ma wymiane plyty glownej, procesora, pamieci i najprawdopodobniej dysku twardego, chociaz tego ostatniego nie jestem pewnien. Zalezy to od tego czy osoba, ktora kupuje ode mnie podzespoly, ktore wymieniam, bedzie chciala kupic ode mnie moj dysk. Moja obecna konfiguracja to: MSI K7T Turbo Limited Edition, Duron 900, 256 sdr noname, Fujitsu 20 GB. Jezeli chodzi o wybor procesora to mam duzy dylemat, a mianowicie nie moge sie zdecydowac czy kupic P4 czy Athlona. Jezeli chodzi o Intela, to najprawdopodobniej bylby to nowy P4 2.4 GHz na magistrali 800 MHz i plyta na chipsecie 865P/PE, najlepiej MSi, mam sentyment do tej marki :). Jezeli chodzi o AMD to juz w ogole mam metlik w glowie. Nie wiem nawet na jaki zdecydowac sie chipset: KT400, KT400A czy moze NVIDIA nForce 2, a moze poczekac na nForce 2 ULTRA 400? Ten ostatni podobno jest juz dostepny, chyba ze sa to plotki i niejasnosci. Jezeli chodzi o pamieci to upatrzylem sobie Kingstony Hyper X, jakie macie o nich zdanie? Na plyte, procesor i pamieci moge wydac 1800 zl. Chociaz rodzi sie pytanie, czy jest sens doplacac az tyle do platformy INTELA, jezeli cos na AMD mozna miec duzuo duzo taniej. Jezeli chodzi o komponenty to interesuje mnie tylko najlepsza jakosc. Prosze o pomoc w wyborze plyty glownej, krag producentow zawezam do MSI, ABIT'a i ASUS'a. Za wszelkie informacje z gory serdeczne dzieki Na marginesie komputer nie sluzy mi do gier, ja na nim pracuje :) Pozostale komponenty to: Hercules 8500LE SB Live 1024 Asmax SURFER Samsung 757 DFX Mialem dokladnie ten sam dylemat co Ty. Chcialem kupic albo P4 2.53 z GIGABYTE SIS655 albo AMD ATHLON 2600+ z ABIT NF2. Zdecydowalem sie na AMD glownie z powodu tego ze system AMD jest znacznie tanszy od INTELa a w niczym mu nie ustepuje i wrecz w wielu przypadkach jest od niego lepszy. ABIT NF7-S Rewizja 2.0 ma nowy chipset NVIDIa ktory jest niczym innym a nForce 2 ULTRA 400 ktory bedzie wspolpracowac z AMD dzialajacymi przy 200FSB. ABIT jest super poniewaz automatycznie odblokowywuje AMD XP i mozesz zmienic w BIOSie nie tylko FSB ale takze ratios. W tym momencie mam system podkrecony do 200FSB ze zmniejszonym ratio z 12.5x na 10.5x. Jak narazie zadnych problemow. ABIT NF7-S ma takze wbudowany Soundstorm ktory jest wysokiej jakosci procesorem dzwiekowym. Sa tylko 3-4 mobo na rynku ktore maja pelnocertyfikowamy Soundstorm. Takze godne polecenia jest to ze ABIT ma przejsciowke o nazwie SERILLEL ktora pozwala na podlaczenie "zwyklego" HD do portu SERIAL ATA ktory polepsza prace HD z plyta glowna. ABIT ma 2 porty SERIAL ATA na RAID. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatboY Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 amd: axp1700+ (jezeli interesuje cie @) lub barton 2500+ A co może barton 2500+ nie da się podkręcić ? Na AC idzie do ok. 2,5 ghz ! A tak podkręcony Barton dorównuje P4 3 ghz ....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 amd: axp1700+ (jezeli interesuje cie @) lub barton 2500+ A co może barton 2500+ nie da się podkręcić ? Na AC idzie do ok. 2,5 ghz ! A tak podkręcony Barton dorównuje P4 3 ghz ....... a gdzie ja napisalem ze sie nie da podkrecic? chodzilo mi oto, ze jezeli gosc nie ma zamiaru tego robic to wydajnosc takiego bartona spokojnie mu wystarczy bec oc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 ta i dopiero za np pol roku gdy wyjdzie doom3 ;) to podkreci sobie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sh4d0W Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Mialem dokladnie ten sam dylemat co Ty. Chcialem kupic albo P4 2.53 z GIGABYTE SIS655 albo AMD ATHLON 2600+ z ABIT NF2. Zdecydowalem sie na AMD glownie z powodu tego ze system AMD jest znacznie tanszy od INTELa a w niczym mu nie ustepuje i wrecz w wielu przypadkach jest od niego lepszy. ABIT NF7-S Rewizja 2.0 ma nowy chipset NVIDIa ktory jest niczym innym a nForce 2 ULTRA 400 ktory bedzie wspolpracowac z AMD dzialajacymi przy 200FSB. ABIT jest super poniewaz automatycznie odblokowywuje AMD XP i mozesz zmienic w BIOSie nie tylko FSB ale takze ratios. W tym momencie mam system podkrecony do 200FSB ze zmniejszonym ratio z 12.5x na 10.5x. Jak narazie zadnych problemow. ABIT NF7-S ma takze wbudowany Soundstorm ktory jest wysokiej jakosci procesorem dzwiekowym. Sa tylko 3-4 mobo na rynku ktore maja pelnocertyfikowamy Soundstorm. Takze godne polecenia jest to ze ABIT ma przejsciowke o nazwie SERILLEL ktora pozwala na podlaczenie "zwyklego" HD do portu SERIAL ATA ktory polepsza prace HD z plyta glowna. ABIT ma 2 porty SERIAL ATA na RAID. Wybacz, że się czepia, ale co ty za mżonki wygadujesz :?: :!: ABIT nie odblokowuje ich automatycznie bo procki AMD na 0,13 (nie wszsytkie) mają odblokowane mnożniki FABRYCZNIE. I czy to będzie ABIT, ASUS, MSI czy inna płyta, można będzie z takim AMD bawić się z mnożnikami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Mialem dokladnie ten sam dylemat co Ty. Chcialem kupic albo P4 2.53 z GIGABYTE SIS655 albo AMD ATHLON 2600+ z ABIT NF2. Zdecydowalem sie na AMD glownie z powodu tego ze system AMD jest znacznie tanszy od INTELa a w niczym mu nie ustepuje i wrecz w wielu przypadkach jest od niego lepszy. ABIT NF7-S Rewizja 2.0 ma nowy chipset NVIDIa ktory jest niczym innym a nForce 2 ULTRA 400 ktory bedzie wspolpracowac z AMD dzialajacymi przy 200FSB. ABIT jest super poniewaz automatycznie odblokowywuje AMD XP i mozesz zmienic w BIOSie nie tylko FSB ale takze ratios. W tym momencie mam system podkrecony do 200FSB ze zmniejszonym ratio z 12.5x na 10.5x. Jak narazie zadnych problemow. ABIT NF7-S ma takze wbudowany Soundstorm ktory jest wysokiej jakosci procesorem dzwiekowym. Sa tylko 3-4 mobo na rynku ktore maja pelnocertyfikowamy Soundstorm. Takze godne polecenia jest to ze ABIT ma przejsciowke o nazwie SERILLEL ktora pozwala na podlaczenie "zwyklego" HD do portu SERIAL ATA ktory polepsza prace HD z plyta glowna. ABIT ma 2 porty SERIAL ATA na RAID. Wybacz, że się czepia, ale co ty za mżonki wygadujesz :?: :!: ABIT nie odblokowuje ich automatycznie bo procki AMD na 0,13 (nie wszsytkie) mają odblokowane mnożniki FABRYCZNIE. I czy to będzie ABIT, ASUS, MSI czy inna płyta, można będzie z takim AMD bawić się z mnożnikami. Ciekawe. Nie wiedzialem o tym. Gdzie to wyczytales ? Jak bede mial czas to sprawdze to na moim "starym ABITcie" KT333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRECIO Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Mi Ciekawe. Nie wiedzialem o tym. Gdzie to wyczytales ? Jak bede mial czas to sprawdze to na moim "starym ABITcie" KT333 HIE HIE ale gryps...LOL z choinki sie urwales?? PS: ja bym na twoim miejscu bral intela, dla mnie to inwestycja na przyszlosc, na tej podstawce intel zajedzie chyba do 5GHz a watpie zeby AMD zrobilo BARTONA 5000+ :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quad Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 dobra, dobra troche w tym prawdy jest bo abit ma 5-bitowa obluge mnoznika czy jakos tak i dzieki temu masz dostepne tez wyzsze mnozniki niz 12.5 Wiec nie zjezdzajcie tak goscia od razu :evil: Swoja droga, po co komu te mnozniki, kiedy FSB mozesz przekroczyc sporo 200 mhz ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 2/Już lepiej dołóż te 20zł i qp jakiegoś R9100. A jaka będzie różnica??? Hercules 8500LE i Hercules 9100 to dwie IDENTYCZNE karty. Różnią się tylko naklejkami. ZONK !!! Uważasz,że R8500LE to to samo co R9100??? Zapraszam do lektury http://www.benchmark.pl/,dział KARTY GRAFICZNE, temat ZESTAWIENIE GPU... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 12 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2003 To niemalże jak déjà vu . Karta ta poza nazwą, nie różni się niczym od Herculesa 8500 LE którego testowałem dokładnie rok temu. W miejscu gdzie wówczas widniał napis 3D Prophet FDX 8500 LE, teraz naklejono nalepkę 3D Prophet 9100. Ta sama płytka PCB i niebieski kolor. Ten sam coolerek na chipsecie, ten sam typ pamięci DDR 4 ns i oczywiście dokładnie te same częstotliwości taktowania co rok temu, czyli 250 Mhz rdzeń i 480 MHz pamięci. Ten ZONK to chyba Twój... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...