kub3n Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 (edytowane) witam potrzebuje pilnie porady nt sprezarki do pierwszego singla czy danfoss fr11 jest porownywalny badz w czym ustepuje/pokonuje wersje nl11 gaz bedzie propan butan pozdr i dzieki WORKLOG MOJEGO PIERWSZEGO SS założenia: -niedrogi -trzymajacy w load mocno kreconego x4 -oczywiscie tylko do benchu -w miare estetyczny SKRAPLACZ szacunkowo 0,7-1kw (dzieki piotres) i Danfoss FR11G 1/3hp - czyli jak to mniejwięcej będzie wyglądało podstawa bedzie z grubej metalowej blachy, przytne ja z boku co by bylo schludniej planuje drugie pietro nad fc, na filarach z plaskownikow stalowych, celem umiejscowianie tam podstawy na platforme benchowa Edytowane 29 Października 2009 przez kub3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 http://www.ra.danfoss.com/TechnicalInfo/Li...01_Cg43e202.pdf http://www.ra.danfoss.com/TechnicalInfo/Li...5_ed401o102.pdf Wg mnie to jest to samo, nie umiem się dopatrzyć różnicy. FR11G to na 90% starszy model sądząc z dat w specyfikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 (edytowane) ok, już zamówiłem, mój układ będzie zbudowany na fr11 coprawda podobno głośniejszy jest od wersji nl, jednak FC powinno przede wszystkim działać, ale pozatym musi "groźnie" wyglądać i hałasować :lol: dzieki BArt_X za pomoc EDIT UPS nie popisal sie, i dostalem mojego fr11g bez oleju (pewnie bylo male lubudubu, zaworek sie urwal i olej poszedl nie potrafie oszacowac ile sie go wylalo - wewnatrz caly karton i sprezara byly mokre, na szczescie chyba dziala chociaz testowalem moze max minutke co by nie zajechac jakby sie okazalo ze oleju jest naprawde malo POTRZEBUJE ODKUPIC 450cm3 oleju do tej sprezarki, gaz uzyty to bedzie lpg pozdr Edytowane 28 Października 2009 przez kub3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Olej i tak musiałbyś zmienić, bo na 90% był nasiąknięty wilgocią (jeśli kompresor miał otwarte porty). Teraz musisz zlać go cały, a potem napełnić na nowo. Olej POE (bo taki potrzebujesz) kosztuje 80-100 zł za litr, ale jesli chcesz użyć lpg, to nie wiem czy mineralny nie wystarczy (POE - używa się do czynników takich jak R134A, R404/507, do lpg może być jakikolwiek). Tutaj musiał by się wypowiedzieć ktoś kto się bardziej zna niż ja :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Może bardziej się nie znam od ciebie ale LPG to Propan-Butan. propan to czynnik uniwersalny, może przenosić praktycznie każdy olej. Więc nie powinno być kłopotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 musi uzyc poe, oleju nigdy nie wylejesz w calosci, po zmieszaniu dwoch roznych olejów zatrzesz kompresor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) wiec co mam robic? moze ktos ma odsprzedac troche oleju poe? pozdr edit. w pierwszym poscie male zmiany co do oleju, chyba zrobie jak proponuje piotres - kupie mineralny, wyplukam komper (zaleje mineralnym i popracuje z 2min, potem wyleje i znowu zaleje mineralnym i juz tak zostawie pytanka dwa: co do skraplacza jak wydajniej, jak dmucha czy jak wysysa? czy moze wogole do 4 wysysających śmigieł dołożyc z przodu 4 smigla dmuchajace na skraplacz? co do skraplacza, mogą być otwory wlotowe i wylotowy mniejwiecej po srodku skraplacza? ma to jakies znaczenie jak wlotowy jest wysoko a wylotowy nisko? Edytowane 29 Października 2009 przez kub3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Najlepiej jak wentylator zasysa powietrze ze skraplacza. Najlepiej jak wlot będzie wysoko a wylot nisko w skraplaczu ponieważ gaz będzie miał lżej "opadać". A co do oleju to zrób tak jak piszą ci lepiej doświadczeni ode mnie userzy. Ja też właśnie kompletuje SS :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 dlaczego lepiej jak zasysa? ciekawi mnie to, wszyscy tak maja a przeciez wydajniej jest przy nadmuchu! kurde nie widzi mi sie przelutowywanie kolanek bo mam je tak, ze wylot i wlot sa na srodku mniej wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Jak na razie to fajnie to wygląda :) Ze skraplaczem masz ten problem, że to na 90% parownik z klimy (o ile wiem to się nadaje, tylko ma własnie wlot/wylot trochę inaczej) - ja bym tylko rurki przylutował i nic z tym nie robił. Tam jest ciśnienie 10-15 bar, i nie ma żadnego gazu tylko ciecz (w skraplaczu). Co do wentylatorów - kiedyś widziałem test, ale na chłodnicach od WC i w zasadzie nie było róznicy. Ja u siebie w FC mam takie, że wentylatory zasysają powietrze przez skraplacz i przy okazji chłodzą kompresor, który lubi się w układach takich jak nasze nagrzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Co do tego skraplacza to możesz to zostawić jak jest, a jak kiedyś będziesz miał ochotę to przelutujesz kolanka. Masz już może Manometry,Palnik,Filtr,zaworki itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 mam te pierdy palnik ktorym bedzie to lutowane to jakis ruski produkt o dlugosci 50cm ktory emanuuje starym Zwiazkiem Radzieckim do tego tlen + propan butan manometry i reduktory + jakies weze do gazu w drodze na dobrą sprawę brakuje mi butli z tlenem (ktora rowniez powinna dotrzec w przyszlym tygodniu) otulin które kupie w przyszlym tyg w sklepie w moim miescie i prawdopodobnie za tydzien w weekend wezme sie za lutowanie ;) hm mam nadzieje, ze uklad nie utraci na wydajnosci przez te wyloty w skraplaczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 dawac filter przed kopresorem na ssącej? oraz czy filtr 14g styknie na kapilare? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Filtr daje się przed kapilarą, za skraplaczem - tylko. 14g chyba wystarczy, ja u siebie dałem 40g bodajże, bo różnica w cenie żadna, a jak dużo będziesz robił przy układzie (nabijał, poprawiał itp.) to powinien starczyć na dłużej - taka jest moja opinia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 tak myslalem, ale w niektorych ukladach widzialem rowniez filtr na ssacej przy ssaniu kompera pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 To nie filtr, tylko akumulator ssania, żeby Ci sprężarki nie zalewało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 (edytowane) W twoim przypadku wystarczy tylko filtr za skraplaczem a przed kapilarą. Jeżeli już kupiłeś ten 14g to będzie ok ale jak jeszcze nie kupiłeś to kup 40g. Edytowane 31 Października 2009 przez KamilGrzbiecik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 co do lutowania, macie jakies sposoby na zabezpieczenie np skraplacza przy dolutowywaniu rurek, w przypadku gdy skraplacz ma bardzo wąsko i blisko shourda i reszty kolanek osadzone wyloty? to samo pyt. dot. lutowania na podstawie z plyty wiórowej - czy moze lutujemy bez podstawy i dopiero potem przykrecamy do niej uklad? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_bartx Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Propan + tlen, mały płomień i można lutować. Acetylen podobno jeszcze lepszy. Ze skraplaczem to nie ma większych problemów, a co do płyty, możesz mokrą szmatę położyć, na skraplaczu ewentualnie też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 coby nie bylo ze nic nie robie, komperek i skraplacz zamontowane juz na swoim miejscu mam juz prawie wszystko, w przyszly weekend prawdopodobnie bedzie lutowane chcialbym rowniez dorobic sobie obudówke do tego czarnulka, jakąś niepozorną z platformą na płytę główną na dachu nie wiem czy zdecydowac sie na plexe czarną czy na jakąś blache która poprostu sprejne pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 (edytowane) No to z niecierpliwością czekamy na dalsze prace. A co do tej podstawy pod Mobo to nie wiem czy się opłaca bo mobo może sobie spokojnie leżeć obok. Fakt będzie to zajmowało trochę więcej miejsca ale to zależy od ciebie. Jeśli masz taką możliwość to zrób takie miejsca nad FC będzie fajnie wyglądało i cały sprzęt będzie mnie zajmował. Edit: Jak tam postępy w budowie SS? Bo z tego co wiem to miało już pracować w ten weekend co był. Edytowane 9 Listopada 2009 przez KamilGrzbiecik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 niestety z powodu problemow technicznych ze sprzetem do lutowania, nie udalo mi sie skonczyc unitu w zeszly weekend wszystko poskladane, rurki na swoim miejscu, dopasowane, brakuje tylko sprawnego palnika i chwili czasu mysle ze w przyszly weekend zdam relacje co i jak pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Gdzie kupiłeś wentylatory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 miałem w zestawie jak chcesz, mam do sprzedania 3 papsty 120mm, tez potrafią huragan zrobic - napisz pm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 to i mi napisz na PW ile za te papsty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 (edytowane) z powodu kilku losowych wydarzen nastąpil wielki poslizg czasowy jezeli chodzi o budowe fc na chwile obecna wyglada tak (stan bardzo surowy - efekty ostateczny do konca tego miesiąca raczej na 100%) mam maly wyciek wiec szronik kiepski bo cisnienie gazy spadlo, ale w stanie roboczym na koncowce lpg z butli zaraz po nabiciu (wiec raczej strasznch spadkow w cisnieniu nie bylo) na 0 bar udalo sie uzyskac -30 na parowniku na 240w stabilne, bez izolacji - mysle ze w ukladzie drzemie potencjal, musze uszczelnic poizolowac ew. nabic czyms fajniejszym typu r507, w planach rowniez korekta strony wizualnej unitu.. jak dojdą izolacje i uporam się z małym przeciekiem, zarzucę zdjęcia z loadu 240w na izolacji i porządnym lpg ( :lol: ) powinienem zejsc do 33-35 ciąg dalszy niebawem PS jakby ktos chcial cos kupic z tego fc to prosze walic (bądź całość), prawdopodobnie na nowy rok bede budowal cos ambitniejszego (chociaz nawet na lpg na wydajnosc tego "singielka" narzekac nie mozna :rolleyes: ) Edytowane 7 Grudnia 2009 przez kub3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Lepiej to postaw na CPU a nie tam pierdzielisz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sew Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 (edytowane) wstepnie kompresorek rezerwuje w razie czego, jakos do konca przyszlego weekendu sie okaze czy go bede bral na pewno czy nie Edytowane 7 Grudnia 2009 przez Sew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 -30 @240W = nie mozliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2009 nowy termometr w drodze chociaz tamten (sonda k, miernik z tolerancja 0,75% przy -50*) raczej sie nie mylil parownik an tym obciazeniu byl tak zimny i oszroniony ze jezyk lepil sie bardzo silnoi i nieprzyjemnie w idle udalo mi sie zejsc do -45* na lpg, niebawem nabije uklad na nowo (lpg) bo uporalem sie juz z nieszczelnoscią, i dokoncze budowe @ konradGT - parownik postawie na cpu jak zorganizuje zapinke ;) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...