Sly Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Havoc, uwazam, ze zamiast kupowac DS lepiej bys zrobil decydujac sie na DX 'a lub D1 (225zl Allegro) jak tez Ci przeszkadza szyna PCI-E (dodatkowy chip na PCB i zewn. zasilanie ;)). Karta muzyczna to zakup na dlugie lata zazwyczaj, wiec nie warto zalowac paru zl. DS jest wykastrowana nie tylko Dolby Headphone, ale ze znacznie wiekszej liczby opcji. Ja korzystam glownie ze sluchawek i tylko dla tej opcji dolozylbym te 60zl. Swietna sprawa. Dodatkowo ma lepszy DAC, co jest bardzo wazne. Chyba, ze masz _dobry_ amp lub wzmacniacz z wejsciem optycznym i podpinasz wszystko pod niego. OPA tez nie musialbys wymieniac zeby miec super dzwiek. ps: Ktos z Was (posiadaczy kart Xonar) zauwazyl spadek jakosci dzwieku po przesiadce z XP na Viste/7? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 co mi po dobrym DAC'u jak uber opek w DX to kupsztal za 40 gr ;) wiesz co by było jakby w DX był LM4562 lub coś tej klasy ? nawet byś się nie zastanawiał nad D2 czy czymś innym a Dolbyheadphone ? a po co to komu, muzyki z tym słuchać ? lulzz, grać z tym ? lepszy Cmss HP EAX5 ? heh wygląda na to, że działa i na DS w tych ograniczonych tytułach w których działa bo tak naprawdę to prawie nie działa :D jedyne czego może brakować to DPL ale target tej karty jest trochę inny czyli crowd z ampami i przyzwoitym sprzętem którzy od czasu do czasu lubią posłuchać sobie nutki na słuchawkach z karty. W lepszych słuchawkach prędzej zobaczysz scene, detale, dynamikę na tanim DS z dobrym opampem niż na DX z lepszym DAc'iem bo 4580 dla mnie jest ciepły i na tym koniec zalet, dalej wieloma rzeczami nie grzeszy między innymi szczegółowością ale do tego trzeba mieć porównanie. DX można polecić jak jedziesz na pierdziawkach do kompa bo łagodzi żyletkowe brzmienie niektórych zestawów + DPLII jest naprawdę niezły jako upmixer nawet lepszy niż neo: PC a przynajmniej bardziej żywiołowy nie odbiera tak dynamiki ale w stereo to nie ma zastosowania. DX, D1 jest zwyczajnie przereklamowany + DS wypadł naprawdę nieźle w testach a czy to zła karta nie sądzę jest to najlepszy value w cenie 170 zeta łatwy do kupienia, łatwy do upłynnienia a muszę powiedzieć, że jestem raczej z tych wymagających użytkowników i nie daje się złapać na pierwsza lepszą onanistyczną recenzje produktu. Sprawdzam pomiary jak ciekawe to potem kupuje, oceniam sam, podoba się zostaje nie podoba się sprzedaje. BTW Havoc już chyba kupił i havoc ma stereo. http://www.elitebastards.com/index.php?opt...mp;limitstart=4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sly Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zainteresowalo mnie to, z tymi opkami. Nie wiesz, czy do D1 da sie wlutowac LM4562? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 jasne, że się da trzeba skilla, sprzętu + pewnej ręki ( najpewniej po 2 piwach™) :lol2: niestety istnieje ryzyko uszkodzenia karty w X-fi potrafił opamp odejść razem z padami i po zabawie, także trzeba było to robić naprawdę ostrożnie no i po gwarancji od razu, na szczęście D1 jest mniej awaryjny niż DX który lubi wykitować. Teraz świta mi w bani czy przypadkiem DX/D1 nie ma 5532 też kupa kostka (wyleciała z DS'a u mnie) a na wejściu ma 4580 czy odwrotnie, szczerze powiedziawszy lepiej by było jakby był 4580 gra mniej jak za zasłony :) no ale nie ważne obie słabiutkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Ano właśnie, Havoc już kupił i Havoc być bardzo zadowolony. Bo wreszcie jakimś basem Solówki tłuczą, nie żebym to lubił ale od tego jest w utworach żeby go było słychać. Integra i nawet Terratec tego mi nie dały. Więc jest całkiem nieźle jak na razie. Niech przyjdzie jeszcze opampek bo jeszcze na stocku karta. Tylko pytanie do Ciebie Art. Jak to ustrojstwo wyciągnać? Podważyć czymś? Ciągnąć mocno...jakaś porada? Wygląda na naprawdę mocno wciśnięte :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) śrubokręt zegarmistrzowski lub grubą igłę trochę z jednej strony nóżek podważasz potem trochę z drugiej i wyjdzie, bez pośpiechu poradzisz sobie i jak lubisz basik to jak przyjdzie Lm4562 to uhuhu wtedy dopiero będzie basik twardszy, dynamiczny z świetną kontrolą, wykopem i niskim zejściem w skrócie jakby ktoś zdjął koc z głośników :) Odpisali mi z asusa na problemy, uwaga nie było to standardowe mydlenie tyłka, zwykłym Faq tylko dostałem odpowiedź, że poszło do team od driverów ile w tym prawdy nie wiem ale miło, że nikt nie próbował mi wstawiać standardowych odpowiedź ale może to dlatego, że mail do supportu nie był krótki ;) Udało mi się ustawić stały sygnał do dekodera w DTS ale problem jest tej natury, że ten sposób możemy zapomnieć o Upmixie stereo zarówno z ampa jak i z karty >_> chyba, że do upmixu filmów skorzystamy z Ac3filtru ale wolę tak niż ciągłe strzelanie w głośnikach a nuty i tak z reguły słucham w 2.1 także mi to nie przeszkadza. Mimo to przekazałem do supportu aby w miarę możliwości zrobili stały sygnał także dla stereo bo się cieżko kompa używa ;) Edytowane 22 Grudnia 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 hej, mam pytanie czy warto kupowac asusa dx? czy jest cos lepszego w tym segmencie cenowym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zależy do czego. Do grania to X-fi do muzyki to Xonar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 do muzyki:)a nie ma problemów z nim na windows7?albo viście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 w grach dość często daje ciała jeśli próbujemy korzystać z Eax, ewentualnie po zaznaczeniu tej opcji niby działa a nic się nie zmienia ewentualnie dźwięk się wali ale jak skorzystamy z czystego openal to jest ok. Co do problemów pod vista/7 jak nie korzystasz w 100% z możliwości karty to błędów nie uświadczysz możesz brać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2010 watpie zebym wykorzystywal ja w 100%, zalezy mi na karcie na przyszlosc(zeby juz nie kupowac karty dluzszy czas), glownie slucham muzyki i ogladam filmy. chwilowo nawet nie mam dobrego naglosnienia ale chce kupic np z-5500 :) no chyba ze ktos mi doradzi cos innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d0nMD Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Do Z-5500 nie potrzeba niczego lepszego niż integra z wyjściem cyfrowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 Ok, kupiłem Xonarka DX/XD Po testach: MUZYKA MIODZIO! Puszczam po analogu do amplitunera i na dobre głośniki stereo, orgazm dla uszu. Gry: TRAGEDIA...EAX nie działa jak należy. W Battlefieldzie 2 co prawda da się włączyć X-Fi EAX 5.0 HD, i brzmi to super, ale co z tego skoro co sekundę coś piska, skrzeczy, buczy itd? W San Andreas EAX a w sumie cokolwiek oprócz software powoduje zapętlenie się dźwięku nawet po wyjściu z gry i muszę restartować kompa. W Gridzie nie da sie włączyć chyba Hardware Audio. W Prey'u nie ma różnicy między Software a Hardware Audio. Mimo, że dużo słucham muzyki to zastanawiam się czy jej nie oddać i nie wziąć X-Fi jakiegoś wysokiego modelu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 jaki system masz, jakie sterowniki? ja zainstalowalem ftp://ftp.asus.com.tw/PUB/ASUS/Audio_Card/Xonar_DX te do win7 x64 i naprawde bez problemow, ale gier nie testowalem jeszcze wiec sie nie wypowiem dzwiek super, szczegolnie w polaczeniu z cal! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 (edytowane) Win 7 64 w systemie nie mam żadnych problemów, dźwięk super. Ale gry z włączonym EAX sypią jak mogą...Battlefield 2 ma super dźwięk, ale co chwila "syk, szmrr, bżż" doprowadza do szału i nie są to rykoszety kul...a inne gry opisałem. Jeśli do wakacji ASUS nic nie zrobi ze sterownikami to karty się pozbędę i niestety nabędę X-Fi Titanium :/ Żeby nie było, że nie wiem o czym mówię - kartę testuję na tym co dodane w załączniku i gra prześlicznie. Ale co z tego, skoro w grach karta nie pokazuje absolutnie NIC? EDIT: po wyłączeniu GX 2.0, pierwsze EAX'y czyli EAX i EAX2 zaczynają poprawnie działać w grach (np. Battlefield). Jednak nie ma porównania do EAX 5.0 :/ PARANOJA! Edytowane 16 Stycznia 2010 przez Axl2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 (edytowane) to moze napisz w tej sprawie do asusa? probowales pobawic sie z ustawieniami w audio center? np w audio channels ustawic na 8? moze wypowie sie ktos kto uzywa xonara do gier? jestem ciekawy czy to problem globalny Edytowane 16 Stycznia 2010 przez b4rt3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2010 (edytowane) to moze napisz w tej sprawie do asusa? probowales pobawic sie z ustawieniami w audio center? np w audio channels ustawic na 8? moze wypowie sie ktos kto uzywa xonara do gier? jestem ciekawy czy to problem globalny Właśnie przeglądam forum Asusa, ktoś o VC pisze to samo - dźwięk mu się zapętla. I o trzaskach też piszą. Tak więc Panie i Panowie - XONAR do muzyki i tylko do muzyki. To, że wykryje kartę jako X-Fi nic nie znaczy bo i tak dźwięk spieprzy. Charczy, strzyka, cyka itp. (Na "EAX 5.0 HD") Zawiodłem się niestety, nie wiem skąd u recenzentów tyle zachwytów nad dźwiękiem EAX na tej karcie. PS. próbowałem różnych sterów, bawiłem się ilością kanałów, próbkowaniem itd. włączenie GX 2.0 psuje VC oraz włączenie EAX 5 w Battlefieldzie i paru innych grach powoduje (owszem, super dźwięk) ale i multum dodatkowych wkurzających dźwięków. Ta karta już troszkę czasu na rynku jest, czemu Asus nic z tym nie zrobi :/ http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=200...SLanguage=en-us - wątek prowadzony od 1,5 roku o grach które źle działają/nie działają z Xonarem. Dziękuję, Xonar leci na allegro, biorę X-Fi :/ Edytowane 16 Stycznia 2010 przez Axl2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 KONIEC PROBLEMÓW! Karta sprzedana na allegro osobie która została poinformowana, że karta nie radzi sobie w grach. Straciłem na tym 50zł bo sprzedałem 50zł taniej niż kupiłem, ale lepiej odzyskać 200zł niż męczyć się dalej... No to X-Fi Titanium witaj! Eeeech... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2010 (edytowane) Wystarczyło przeczytać lol pisze od tym od premiery Xonara DX ;) że to zwyczajnie bardzije nie działa niż działa a to co słyszysz to nie EAX5 tylko dwa przechwyt EAX5 i konwersja do EAX2 poza tym nie pograsz na Xonarze z EAX3 lub EAX4 bo bedzie gra brzmiała jesli się nie wysypie jak przez PC speakera :D do grania z EAX5,3,4 tylko X-fi niestety Edytowane 17 Stycznia 2010 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 Wystarczyło przeczytać lol pisze od tym od premiery Xonara DX ;) że to zwyczajnie bardzije nie działa niż działa a to co słyszysz to nie EAX5 tylko dwa przechwyt EAX5 i konwersja do EAX2 poza tym nie pograsz na Xonarze z EAX3 lub EAX4 bo bedzie gra brzmiała jesli się nie wysypie jak przez PC speakera :D do grania z EAX5,3,4 tylko X-fi niestety W tym problem, ze czytalem tylko recki, nie czytalem na forach. A w reckach piali z zachwytu nad dźwiękiem w grach -_- X-Fi Titanium kupuje, trudno się mówi. Tylko nie wiem jak z tym Alchemy pod Win 7, potrzeba czy nie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 (edytowane) kłamali. Ps. Alchemy trzeba tylko do starych gier latających na DS reszta nie potrzebuje żadnego wrapera Edytowane 18 Stycznia 2010 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 daj znac jak dziala xfi - w porownaniu do xonara jaka jakosc dzwieku w filmach i muzyce, bo ze do gier sie lepiej nadaje to wiadomo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2010 daj znac jak dziala xfi - w porownaniu do xonara jaka jakosc dzwieku w filmach i muzyce, bo ze do gier sie lepiej nadaje to wiadomo Filmów z kompa nie oglądam bo mam od tego BD przy telewizorze...za to często puszczam cobie FLAC lub ostatecznie MP3 320 z kompa na amplituner. Cóż.......X-Fi sromotnie przegrywa z krystalicznością i sceną Xonara, nie ma porównania szczerze mówiąc jak na moje pół audiofilskie ;) ucho. Jeśli wyższe modele Xonara są jeszcze lepsze w muzyce, to kurcze to będzie moja karta w przyszłości jak będę budował coś małego pod TV do puszczania muzyki. W Battlefieldzie 2 włączenie EAX 5.0 nareszcie daje upragniony dźwięk, ale muzyka to w sumie jak z mojej integry leci, i to po analogu a nie po cyfrowym :| Nie tego się spodziewałem, ale trudno. Mam EAX'a na którym mi zależało. Xonarka wysoki model kupie pewnie w przyszłości do drugiego kompa bo X-Fi może mu ssać pięty przy muzyce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Witam Was, Ja z kolei posiadam już drugą sztukę Xonarka DS i mam z nią ten sam problem. Posiadam amplituner technics H+ DD DTS, Xonara DS połączyłem analogowo 6CH i cyfrowo toslink. Jakość analogowo jest niezła, dźwięk zbliżony do legendarnego SB live 5.1, zgadzam się z ucinaniem pasm przez kartę, ale... mam problem z jakością dźwięku po toslinku. Otóż przy niskich tonach słychać jakieś "bulgotanie" zamiast basów, zniekształcenie takie w dolnym paśmie do ~250Hz. Nie wiem czy to wina driverów, kartę już 2 sztukę mam to samo, amplituner jest dobry, x-fi działał dobrze bez "bulgotania". Zakpiłem ampki o których była mowa tym temacie: OPA2134, LT1361, LM4562 :) Może spotkaliście się takim zachowaniem tej karty ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 najlepsze wyjście coś się wali przeinstaluj drivery ale u mnie tak nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 Dzięki za odzew:) ze sterami będę kombinował, bo zmiana scalaka przecież nie zmieni jakości dźwięku po toslinku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Mam już OPKI: LT1361 LM4562 OPA2134 OPA2604 Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę podczas ich testowania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Wsadzaj i słuchaj, daj każdemu opkowi około 2 dni a potem oceniaj btw jaki masz sprzęt ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazzyIwan Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 No witaj Art385:) OK więc testuje sobie.. Czytając Twoje posty pokusiłem się o nie skreślanie tej karty. W końcu zima za oknem, może trochę połupać w głośnikach. W Audio Center mam zaznaczone SVN, PCM 96kHz, equalizer pierwsze 3 suwaki mam delikatnie w góre, kolejno +5/+5/+3DB Sprzęt technics SA-DX930 5x100W, Kolumny to ja mam ogólnie składaki, głośniki firmy tonsil przód gdwt 10/80 60w 8ohm gdm 12/60/4 60w 8ohm gd 20/20/ 3 20w 15ohm x2 tył piszczałka średniak niskotonowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 (edytowane) po co zaznaczasz SVN ? inaczej brakuje dynamiki czy co ? to funkcja do normalizacji cichych i głośnych fragmentów nagrania a nie o to nam chodzi ;) Dalej PCM 96khz czyli mam rozumieć, że korzystać z połączenia cyfrowego ? w takim wypadku wymiana nic nie da. Jeśli korzystać to z analogu, to dobrze by było jakby amp miał tryb stereo direct, pure direct czy coś w ten deseń bo inaczej DSP w ampie i tak się zaopiekuje sygnałem ewentualnie podłączenie przez multi-in. PS. Pojawiły się nowe drivery do Xonara Edytowane 27 Stycznia 2010 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...