worms Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Kopiuje plyte 700Mb na dysk twardy przy pomocy Lg cd-rw 48x24x48 i zajmuje mi to 4 minuty- nie wiem gdzie sprawdzic predkosc, natomiast na Lg 52x ten czas sie wydluza do ponad 20 minut. Dlaczego sie tak dzieje? i jak moge temu zaradzic? Bardzo mie to w... 52 wogle nie da sie uzywac do takich celow. I czy moze mi ktos powiedziec gdzie sie znajduje i jak wlaczyc SMART bo ja w biosie nie moge tego znalesc czytalem ze ta funkcja zwieksza predkosci miedzy dwoma dyskami. :oops: Bardzo prosze o porady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nygas Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Jesli chodzi o kopiowanie z pliku z LG to moze masz ustawiony tryb PIO zamiast UDMA (chociaz mimo wszystko 20 min to cala wiecznosc). A jesli chodzi o funkcje SMART - to pierwsze slysze ze zwieksza ona predkosc przesylu miedzy dyskami 8O , chyba do czego innego ona sluzy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 1. Sprawdz czy 52x pracuje w dma, bo wygląda jak by nie pracował 2. SMART raczej predkości nie zwiększy bo nie jest to jego zadaniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 UDMA gdzie mam to sprawdzic bo ja tylko znalazlem zakladke w systemie Kontrolery IDE ATA/ATPI-podstawowy kanalIDE i pomocniczy w tych zakladkach mam Ultra DMA 5 i w drugim 2. Moze cd-rom tego nie obsluguje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Podaj wszystkie informacje. W każdym kanele masz urządzenie główne i urządzenie podrzędne czyli w sumie 4 a ty podałeś tylko 2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Podaj wszystkie informacje. W każdym kanele masz urządzenie główne i urządzenie podrzędne czyli w sumie 4 a ty podałeś tylko 2.Podstawowy kanal IDE urzadzenie glowne UDMA 5, urzadzenie podrzedne UDMA 5 Pomocniczy kanal IDE urzadzenie glowne Multi-Word DMA 2,urzadzenie podrzedne UDMA 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 W takim razie powinien czytać płyty bardzo szybko.Jeżeli tak jest na wszystkich płytach to może napęd wymaga czyszczenia albo jest uszkodzony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms Opublikowano 11 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2003 Wlasnie zachowuje sie tak na wszystkich plytach mam na niego gwarancje jutro go oddaje , bo rozkrecic go nie moge ewentualnie przedmuchac ale to nic nie da. W kompie nic wiecej zmienic nie mozna co by pomoglo temu badziewnemu napedowi? Dzieki za rady :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...