Skocz do zawartości
worms

Dwa napedy o co chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Kopiuje plyte 700Mb na dysk twardy przy pomocy Lg cd-rw 48x24x48 i zajmuje mi to 4 minuty- nie wiem gdzie sprawdzic predkosc, natomiast na Lg 52x ten czas sie wydluza do ponad 20 minut. Dlaczego sie tak dzieje? i jak moge temu zaradzic? Bardzo mie to w... 52 wogle nie da sie uzywac do takich celow.

I czy moze mi ktos powiedziec gdzie sie znajduje i jak wlaczyc SMART bo ja w biosie nie moge tego znalesc czytalem ze ta funkcja zwieksza predkosci miedzy dwoma dyskami. :oops:

Bardzo prosze o porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o kopiowanie z pliku z LG to moze masz ustawiony tryb PIO zamiast UDMA (chociaz mimo wszystko 20 min to cala wiecznosc).

A jesli chodzi o funkcje SMART - to pierwsze slysze ze zwieksza ona predkosc przesylu miedzy dyskami 8O , chyba do czego innego ona sluzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UDMA gdzie mam to sprawdzic bo ja tylko znalazlem zakladke w systemie Kontrolery IDE ATA/ATPI-podstawowy kanalIDE i pomocniczy w tych zakladkach mam Ultra DMA 5 i w drugim 2. Moze cd-rom tego nie obsluguje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj wszystkie informacje. W każdym kanele masz urządzenie główne i urządzenie podrzędne czyli w sumie 4 a ty podałeś tylko 2.

Podstawowy kanal IDE urzadzenie glowne UDMA 5, urzadzenie podrzedne UDMA 5

Pomocniczy kanal IDE urzadzenie glowne Multi-Word DMA 2,urzadzenie podrzedne UDMA 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie zachowuje sie tak na wszystkich plytach mam na niego gwarancje jutro go oddaje , bo rozkrecic go nie moge ewentualnie przedmuchac ale to nic nie da. W kompie nic wiecej zmienic nie mozna co by pomoglo temu badziewnemu napedowi?

Dzieki za rady :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...