Skocz do zawartości
Roger7

Zestaw Z I5/i7 Do Grania, Obróbki Grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję wydajnej i cichej maszyny do obróbki grafiki, grania, czasami programowania - taka uniwersalna

Część sprzętu mam: Antec P182, Corsair HX520, Samsung 1TB, monitor

Dobrze gdyby sprzęt dał się podkręcić w okolice 4 GHz

Waham się z paroma komponentami, nie wiem czy warto dopłacać do droższych:

1. CPU

i5-750 albo i7-860 - czy warto dopłacić do Hyper-Threading i pełnej wirtualizacji kosztem np. tańszej płyty głównej i/lub ramu ?

2. Płyta - który model ?

Czy warto brać droższe modele jak ASUS P7P55D DELUXE czy MSI P55-GD80 ?

Czy może do OC wystarczy MSI P55-GD65 lub Gigabyte P55 UD3R ?

3. RAM

Czy warto dopłacić do droższych modeli jak Ripjaws:

G.SKILL DDR3 4096 MB / 2000 (2x 2048 MB) - F3-16000CL9D-4GBRH CL9

G.SKILL DDR3 4096 MB / 1866 (2x 2048 MB) - F3-15000CL9D-4GBRH, CL9

G.SKILL DDR3 4096 MB / 1600 (2x 2048 MB) - F3-12800CL8D-4GBRM, CL8

a może wystarczą do takiego OC zwykłe

GoodRam 2x2GB DDR3-1333 Dual Chanel CL9 - ponad 100 zł tańsze ?

Reszta komponentów do kupienia - tu raczej nie mam dylematów

4. Chłodzenie

Myślę nad Prolimatech Megahalems, oczywiście w wersji na LGA1156 + cichy wentyl

5. Karta

Raczej Radeon HD5850, chyba żeby fundusze nie starczyły to GTX 275 lub 285

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do plyt glownych to na tym nie warto oszczędzać dobra i niestety droga plyta zrewanżuje sie wysokim oc takie plyty maja lepsza sekcje zasilania bardziej stabilna co prowadzi do uzyskania wiekszego zegra cpu przy mniejszym napieciu. co do ramu to w zupełności wystarczy ci 1600 ciezko jest ustabilizować większe taktowanie a roznica jest chyba tylko widzialna w testach typu pi . chlodzenie na cpu ktore wybrales to chyba nr 1 w chlodzeniu powietrzem wiec nie ma sie co zastanawiac np. z wentylem noctua nf-p12 mam takich 4 i sa swietne.

Jesli chodzi o mnie to ja bralbym cos na DFI ewentualnie asus (o msi nic nie wiem), raczej nie gigabyte koledzy maja i7 na nich i narzekają . ram tak jak napisalem 1600 Mhz to max moze byc nawet 1333 jesli zalezy ci na kasie a roznica w wydajnosci i tak bedzie prawie nie zauważalna. Pamietaj o zasilaczu zeby mial wysoka sprawnosc 80+

a prawie najwazniejsze zanim kupisz procka to polecam odwiedzic strone http://www.xtremesystems.org/forums/ poszukac tematu zwiazanego z prockiem ktory wybrales i znaleźć temat o tym jaki najlepiej wybrac BATCH procka bedziesz przynajmniej wiedzial ile mozesz z niego wycisnac i ktore sie najlepiej kreca bardzo pomocne przy oc zaoszczędzi ci to sporo czasu

Edytowane przez andrzejs82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do plyt glownych to na tym nie warto oszczędzać dobra i niestety droga plyta zrewanżuje sie wysokim oc takie plyty maja lepsza sekcje zasilania bardziej stabilna co prowadzi do uzyskania wiekszego zegra cpu przy mniejszym napieciu.

...Jesli chodzi o mnie to ja bralbym cos na DFI ewentualnie asus (o msi nic nie wiem), raczej nie gigabyte koledzy maja i7 na nich i narzekają...

Czyli np Asus P7P55D Deluxe, DFI to już ceny powyżej 800 zł ?

chlodzenie na cpu ktore wybrales to chyba nr 1 w chlodzeniu powietrzem wiec nie ma sie co zastanawiac np. z wentylem noctua nf-p12 mam takich 4 i sa swietne.

Dlatego jak pisałem, tu nie mam dylematu

Pamietaj o zasilaczu zeby mial wysoka sprawnosc 80+

Jak pisałem, zasilacz już mam, ale nie rozumiem co ma tu do rzeczy jego sprawność ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałem, zasilacz już mam, ale nie rozumiem co ma tu do rzeczy jego sprawność ?

Twój Corsair HX520 ma certyfikat 80 Plus czyli ma wysoką sprawność, im wyższa sprawność tym mniejsze straty energii i mniejsze wydzielanie ciepła przez zasilacz, dzięki temu rachunki za prąd są mniejsze i zasilacz jest cichszy, bo wentylator nie musi szybciej się obracać aby go schłodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Raczej kup 750 bo skoro się pytasz czy warto kupować jego czy 860 to raczej nie wykorzystasz 860 :wink:

2. Płyty z środkowej pólki czyli ASUS P7P55D lub MSI P55-GD65 bo prędzej Ci się skończy proc więc ładowanie kasy w highendy raczej bezsensu. A którą? Tą której dodatki Ci bardziej pasują lub wyścia.

3. Ja mam te goodramy kupiłem je jeszcze jak nie było tych gskilli, tak na przeczekanie i nieograniczają mnie w kreceniu procka do 4GHz więc jak chcesz i czy uwazasz że te 400-500MHz na memkach są Ci potrzebne.

5. Ja bym zrezygnował z 860 i ripków właśnie na to aby mi starczyło kasy na radka nawet pomimo jego problemów(czasowych) ze sterami.

Edytowane przez oliwer21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi