ArreatPL Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Witam, chciałbym zakupić CRT'ka w dobrym stanie, niestety nie wiem jakiego - jedyne wymagania jakie mam, to "płaski" tudzież "płaskawy" ekran. Jak na razie 2 rzeczy na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=797583066 http://www.allegro.pl//show_item.php?item=797725033 Dell jest prawdopodobnie w lepszym stanie, 50zł tańszy od SUN'a, jeden cal mniejszy i obsługuje chyba nieco większe częstotliwości odświeżania. Za to SUN ma cal więcej, komplet kabli. Generalnie jestem za DELL'em, ale łyknąłbym tego SUN'a też... Tymbardziej że obydwie oferty są z mojego miasta - Wrocławia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Witam, chciałbym zakupić CRT'ka w dobrym stanie,Też kupiłem CRT od handlarza "w dobrym stanie polilililizingowy, prawie nówka nie śmiganka x-P" i ... nie był w dobrym stanie :] (dziwnie wypalony ekran, rysy na obudowie, dziwnie zjechane {starte} logo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 (edytowane) Też kupiłem CRT od handlarza "w dobrym stanie polilililizingowy, prawie nówka nie śmiganka x-P" i ... nie był w dobrym stanie :] (dziwnie wypalony ekran, rysy na obudowie, dziwnie zjechane {starte} logo)a to roznie bywa. a raczej roznie bywalo. @ArreatPL : o ile kiedys jeszcze byl sens szukania 21-22" crt (taki sam obszar widzialny ~20"), tak teraz wg mnie jest zaden. ten okres historii jest wg. mnie zamkniety na amen. juz chyba wolalbym nowe lcd na zwyklym TN. albo uzywke poleasingowa LCD. rocznikowo lepiej. a i taszczyc zloma latwiej ;) polecalbym np poszperac za EIZO S1921 na PVA, jakich sie zrobil wysyp ostatnio. moze cos da rade zalezc w prawdziwej "klasie A" z innych to np. 19-20" NEC, HP, DELL. na mva, pva lub ips. pojawia sie tego coraz wiecej bo ludzie przeskakuja na panoramy. no chyba ze musisz CRT. ale to tak, ze naprawde musisz. co do typow crt co dales: - dell 1130. OEM sonego, na ich FD. ale jak to OEMy - slabszy. mam siostry taki w pokoju obok. stoi sobie nieuzywany od jakiegos czasu bo wyjechala. jak na moj gust : slaba warstwa antyodblaskowa. reszta parametrow w miare ok. jej egzemplarz trafil sie nie zrypany. geometrie szlo wyprostowac, nie robil fochow, nie byl porysowany, itp. ale to bylo gdy kosztowal 600zł na allegro i bylo ich peeeeeeelno. - SUN - na diamondtronie. OEM mitsubishi. jak mnie pamiec nie myli to nie mloda konstrukcja. wnioskuje po budzie. nie bardzo mi sie chce szperac za danymi technicznymi. i to "DATA PRODUKCJI 2004 ROK" to poprosilbym o dowod. z drugiej strony w tej samej budzie robiony w japoni Gateway VX 1130 (czy jakos tak) byl genialny. --- w testach oceniano generalnie lepiej diamondtrony nad trinitronami. zreszta oryginalne z sensowynymi parametrami SONY FD byly drogie. uzywki pozniej tez. i o wiele lepiej bylo brac iiyame, nec'a lub pochodne bazujace na technologii mitsubishi. SUN to u nas calkiem egzotyka jesli chodzi o crt. na tyle ze w ogole nie wiedzialem ze SUNa w takiej OEM budzie robili (na diamontronie znaczy). z duzych to puszczali cos podobnego do tego della na czyms od sony. coz. tu maja 1 szt. a tam 100szt. wnioski niby oczywiste sie nasowaja. ale czy lepiej na tym sie wyjdzie - loteria niestety. Edytowane 30 Października 2009 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Okazało się że jeszcze jest NEC 22" na Diamondtronie Nie, po prostu wolę CRT, czekam na OLED'y :D LCD bardziej męczą moje oczy, do tego mają gorszą jakość obrazu. Chyba że znajdziesz mi tak tanio LCD 1900x1200 minimum. A że nie ma to ta, CRTek zostaje :) Generalnie ten NEC 22" bardzo zadbany jest, jakość obrazu tylko do kalibracji... i byłby chyba właśnie ten NEC. Płaskawy totalnie. Hm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Okazało się że jeszcze jest NEC 22" na Diamondtronie Nie, po prostu wolę CRT, czekam na OLED'y :D LCD bardziej męczą moje oczy, do tego mają gorszą jakość obrazu. Chyba że znajdziesz mi tak tanio LCD 1900x1200 minimum. A że nie ma to ta, CRTek zostaje :) Generalnie ten NEC 22" bardzo zadbany jest, jakość obrazu tylko do kalibracji... i byłby chyba właśnie ten NEC. Płaskawy totalnie. Hm. Heh, chcesz tanio kupić dobry monitor LCD. Jest to niewykonalne, tak samo jak było w przypadku CRT, dobrego kinola też się nie kupiło za grosze, tylko trzeba było wyłożyć walichę kasy. Mając takiego SX/CG nigdy w życiu nie wróciłbym ( jakby była taka możliwość ) na CRT. Na OLED to możesz czekać, ale szczerze, to się chyba nie doczekasz. Z tego co czytałem jakieś opinie, jest problem z utrwalaniem się obrazu i nie jest to skala ala dzisiejsze plazmy, tylko o wiele, wiele większa. Jak jeszcze do telewizji jakoś się sprawdzi, to jako monitor, taki OLED po prostu nie da sobie rady. Na pewno nie w najbliższych 3 latach. A tak z ciekawości zapytam, z jakim LCD miałeś do czynienia, że napisałeś: "LCD bardziej męczą moje oczy, do tego mają gorszą jakość obrazu"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 (edytowane) 1. Okazało się że jeszcze jest NEC 22" na Diamondtronie 2. Nie, po prostu wolę CRT, 3. czekam na OLED'y :D 4. LCD bardziej męczą moje oczy, do tego mają gorszą jakość obrazu. 5. Chyba że znajdziesz mi tak tanio LCD 1900x1200 minimum. (...) 6. Generalnie ten NEC 22" bardzo zadbany jest, jakość obrazu tylko do kalibracji... i byłby chyba właśnie ten NEC. 7. Płaskawy totalnie. Hm. AD 1. to tez zalezy, ktory bo NEC mial tylko kilka naprawde dobrych modeli. najlepsze Mitsubishi wypuscilo pod swoja marka (w tych samych obudowach najczesciej). AD 2. szokuje mnie to stwierdzenie. pod koniec 2009 roku. AD 3. ooo to poczekasz. nie wiem czy (w najlepszym wypadku juz 5letni) crt dociagnie :) AD 4. wg. moich obserwacji nie zgadzam sie z zadna czescia zdania. AD 5. juz @toms83 napisal o laczeniu "tanio i dobrze". niestety w lcd tanio to nie jest 250 a 2500pln. AD 6. zalezy jaki model NEC'a. bylo ze dwa ich modele 22" co dawaly by 1600x1200 przy odswiezaniu 85Hz. a solidne 100Hz to juz byl rarytas w 21-22" ale jesli trafi ci sie perelka, po kallibracji. to moooze. AD 7. nie tak totalnie. totalnie plaskawy byl LG Flatron. przez co byly z nim tez pewne problemy natury zludzen optycznych. Diamondtrony sa delikatnym walcem od wew. strony. 1. (...) dobrego kinola też się nie kupiło za grosze, tylko trzeba było wyłożyć walichę kasy. (...) 2. A tak z ciekawości zapytam, z jakim LCD miałeś do czynienia, że napisałeś: "LCD bardziej męczą moje oczy, do tego mają gorszą jakość obrazu"? AD 1. a dokladniej mowiac to w czasach gdy juz byly ciekawe LCD na rynku (rok 2004) to sensowne crt 21-22" kosztowaly od 3000 do 6000pln. + pewna 24" panorama SONY za 10k. AD 2. tez mnie to ciekawi. // topowy NEC MultiSync 2180UX za 10k w tamtych czasach (2004), to tak jak w naszych czasach EIZO CG243W za 9.6k pln choc np wyszukalem ze 18.1" 1880UX byl juz w 2003 w cenie 5k. ps. masz tu zestawienie kilku dobrych crt z 2004 http://www.idg.pl/artykuly/38776_0/Profesj...nitory.CRT.html Edytowane 30 Października 2009 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DollarMan Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 O_o ja nawet nie wiedziałem, że ktoś jeszcze poszukuje CRT'ków. Ja sam chciałem się mojego Flatrona F700B pozbyć jak najszybciej bo źle wpływał na mój wzrok. Teraz mam Samsunga SM 953BW i jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony. Nie męczy tak oczu jak ten stary Flatron. Nie wiem jakim cudem ci się wydaje, że na twoje oczy lepiej wpływa CRT. Pewnie porównywałeś to z jakimś starym LCD 15" z początków "ery LCD'ków". A na OLED to się szybko nie doczekasz. Moim zdaniem dobra 19-stka na TN będzie dużo lepsza od jakiegokolwiek CRT'ka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 a ja przyznam że jakieś 10-mcy na LCD odbiło się gorzej na moim wzroku niż 5 lat na trynitronie. może to jakiś zbieg okoliczności ale jakoś nie chce mi się wierzyć. kiedyś testowałem osławiony Benq na MVA i nie mogłem wytrzymać z tymi jego mieniącymi się powłokami i smużeniem obrazu gdy przesuwałem okno. oczywiście dochodzi kwestia kalibracji i staram się dobierać parametry tak by nie były zbyt ofensywne dla wzroku. niestety czekają mnie w najbliższym czasie okulary :/ oczywiście przesiadka na LCD ma dziś wiele zalet. geometria, ostrość czy jasność praktycznie nieosiągalna dla baniek. dobry TN nie jest zły. nawet jeśli coś tam grzebiesz z grafiką czy zdjęciami to nie powinieneś mieć problemów, a przynajmniej ja ich nie dostrzegam. jest nawet znacznie lepiej bo szczegóły ukryte w cieniach były na CRT przy tej skali jasności niestety niewidoczne. jeśli szukasz budżetowego LCD w okolicach 22" to pomyśl o E2200HDA - można go wyrwać za ~550 zł i oferuje bdb jakości obraz. 100zł więcej zapłacisz za wersję ze złączem cyfrowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 a ja przyznam że jakieś 10-mcy na LCD odbiło się gorzej na moim wzroku niż 5 lat na trynitronie. może to jakiś zbieg okoliczności ale jakoś nie chce mi się wierzyć. kiedyś testowałem osławiony Benq na MVA i nie mogłem wytrzymać z tymi jego mieniącymi się powłokami i smużeniem obrazu gdy przesuwałem okno. oczywiście dochodzi kwestia kalibracji i staram się dobierać parametry tak by nie były zbyt ofensywne dla wzroku. niestety czekają mnie w najbliższym czasie okulary :/ Jest to zbieg okoliczności, bo jakby Ci się źle pracowało, to byś momentalnie odczuwał bóle głowy, piekące, zaczerwienione oczy itp. objawy. Nie wysiedziałbyś na takim LCD zbyt długo. A co do wzroku, to jest tak, że właśnie stopniami zauważa się jego pogorszenie. Faktycznie smużenie na LCD może być męczące dla wzroku ( zwłaszcza pierwsze egzemplarze monitorów bardzo smużyły ), brakuje wtedy ostrości i klarowności poruszających się obiektów. Zazwyczaj wystarczy trochę czasu na przyzwyczajenie i wtedy przestaje to doskwierać. Inną kwestią jest jasność, jak sam napisałeś nieosiągalna dla CRT. Problem w tym, że większej jasności jak około 120 nitów przy oświetlonym stanowisku nie potrzebujemy, a do pracy wieczorem przy małym, lub braku oświetlenia wystarczy około 80 nitów. Wadą wielu modeli jest to, że nie potrafią zejść tak nisko i dają po oczach jak żarówka. Niestety, ale kupując CRT dla 90% ludzi był on wystarczający ( kąty, czerń, inpu lag, brak smużenia - czyli to, co dla większości jest najważniejsze ) a w lcd trzeba wybierać mniejsze zło, bo każdy lcd kuleje w jakiejś dziedzinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Ja jeszcze dorzuce swoje dwa grosze co do męczenia oczu. Bardzo długo pracowałem na Iiyama HM903DT 19' CRT (kosztował majątek, jak dobrze pamiętam kupiony grubo ponad 5 lat temu kosztował 1500zl) i oczy jakoś tam się męczyły. Myślałem, że to raczej normalne. Ale po przesiadce najpierw na laptopa, a potem na HP LP2475w ze stojącym obok CRT w moim przypadku godzina pracy na CRT to tyle co cały dzień na LCD. Poza tym 5cio letni CRT nie ma bata, ale musi już być wypalony (brak ostrości), a to męczy oczy dwa razy bardziej. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 nawet jeśli coś tam grzebiesz z grafiką czy zdjęciami to nie powinieneś mieć problemów, a przynajmniej ja ich nie dostrzegam.Właśnie w tym problem .... na TN się wiele z prawdy nie widzi ... . A jeśli dodatkowo mówisz że nie widzisz różnicy w barwach/jasności między dołem a górą to znaczy tylko że nie masz predyspozycji by pracować z grafiką (napisałeś że nie dostrzegasz problemów na TN przy "grzebaniu" z "grafiką czy zdjęciami"). a ja przyznam że jakieś 10-mcy na LCD odbiło się gorzej na moim wzroku niż 5 lat na trynitronie. może to jakiś zbieg okoliczności ale jakoś nie chce mi się wierzyć.Jeśli na cyfrowym połączeniu miałeś włączone cleartype, poprawnie dobraną jasność, poprawnie dobraną wielkość czcionek i patrzyłeś z dosyć dużej odległości to lepiej uwierz że to zbieg okoliczności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 (edytowane) Właśnie w tym problem .... na TN się wiele z prawdy nie widzi ... . A jeśli dodatkowo mówisz że nie widzisz różnicy w barwach/jasności między dołem a górą to znaczy tylko że nie masz predyspozycji by pracować z grafiką (napisałeś że nie dostrzegasz problemów na TN przy "grzebaniu" z "grafiką czy zdjęciami"). bla bla bla kiedyś wszyscy mieli bańki i co monitor to inaczej wszystko wyglądało, a nikt nie narzekał na brak predyspozycji. darujmy sobie osobiste inwektywy bo chyba niewiele wnoszą do tematu. miałem MVA i z jakiegoś powodu nie mogłem przed nim wysiedzieć. z TN nie mam tego problemu. wybierając monitor również obawiałem się, że pewne szczegóły będą mi umykać bo mój model kryje raptem 73% Adobe RGB 1998. nie zauważyłem jednak dotąd takowych problemów. do amatorskiego postprocesingu fotek czy nawet zabawy z grafiką na różne potrzeby jest całkiem ok. oczywiście jeśli kogoś stać i wykorzystuje szerszy gamut czy dokładne odwzorowanie kolorów to zachęcam do wybrania monitora na matrycy która lepiej sobie radzi w takim środowisku. a tak dla niedowiarków wrzucam porównanie - TN też potrafi dobrze sobie radzić z paletą kolorów i w warunkach domowych może się dobrze spełniać: 3403216[/snapback] Jeśli na cyfrowym połączeniu miałeś włączone cleartype, poprawnie dobraną jasność, poprawnie dobraną wielkość czcionek i patrzyłeś z dosyć dużej odległości to lepiej uwierz że to zbieg okoliczności. owszem miałem miałem. myślę, że tak naprawdę nikt rzetelnych badań nie wykonuje bo nie leży to w interesie koncernów, które zainwestowały grubą kasę w LCD. w zbiegi okoliczności raczej nie wierzę. Edytowane 12 Listopada 2009 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 (edytowane) kiedyś wszyscy mieli bańki i co monitor to inaczej wszystko wyglądało, a nikt nie narzekał na brak predyspozycji.Kiedyś wszyscy mieli telewizory czarno-białe i nikt nie narzekał na brak barw x-P A do sedna ... jak ten "ktoś" zabierał się za "postprocessing" jak to nazwałeś to wiele widziałem zdjęć przeostrzonych, ... a jak "ktoś" umiał dojść do regulacji balansu bieli to też to na takiej rozjechanej "bańce" spaprał bla bla bla darujmy sobie osobiste inwektywy bo chyba niewiele wnoszą do tematu. to pozostawię bez komentarza wybierając monitor również obawiałem się, że pewne szczegóły będą mi umykać bo mój model kryje raptem 73% Adobe RGB 1998. nie zauważyłem jednak dotąd takowych problemów.Dziwne gdybyś zauważył skoro pewnie pracujesz na zdjęciach w przestrzeni sRGB o braku poprawnie skonfigurowanego profilowania w programie do grafiki rastrowej nie wspomnę. a tak dla niedowiarków wrzucam porównanie - TN też potrafi dobrze sobie radzić z paletą kolorów i w warunkach domowych może się dobrze spełniać: http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...2=4862&ph=7 A w ogóle wiesz co to jest ? .... a wiesz ile to ma wspólnego z dokładnością reprodukcji barw wewnątrz tych przestrzeni ? Edytowane 12 Listopada 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Kiedyś wszyscy mieli telewizory czarno-białe i nikt nie narzekał na brak barw x-P a ja jednak mam wrażenie, że wraz z nadejściem pokolenia kolorowych telewizorów utraciliśmy pewną zdolność poprawnej interpretacji ;) A do sedna ... jak ten "ktoś" zabierał się za "postprocessing" jak to nazwałeś to wiele widziałem zdjęć przeostrzonych, ... a jak "ktoś" umiał dojść do regulacji balansu bieli to też to na takiej rozjechanej "bańce" spaprał interpunkcja - będzie łatwiej odnieść się w przestrzeni (dyskusji) ;) nie dociera do mnie sens tej myśli ale chyba nawet nie bardzo mam ochotę by tak się stało bo wydaje mi się że nic nie wniesie Dziwne gdybyś zauważył skoro pewnie pracujesz na zdjęciach w przestrzeni sRGB o braku poprawnie skonfigurowanego profilowania w programie do grafiki rastrowej nie wspomnę. a cóż złego w sRGB? 3403437[/snapback] A w ogóle wiesz co to jest ? .... a wiesz ile to ma wspólnego z dokładnością reprodukcji barw wewnątrz tych przestrzeni ? nie mam pojęcia ;) delta E jest pozycję wyżej na listboxie pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 (edytowane) interpunkcja - będzie łatwiej odnieść się w przestrzeni (dyskusji) ;) (...) nie dociera do mnie sens tej myśli ale chyba nawet nie bardzo mam ochotę by tak się stało bo wydaje mi się że nic nie wniesie :lol: a cóż złego w sRGB?... bo pokrywa marne okolice 1/3 przestrzeni barw którą widzi człowiek ? ... wiele barw po prostu w sRGB NIE MA ... raz jak coś tworzyłem to się dziwiłem czemu mój złom (był to wówczas CRT) nie potrafi wyświetlić koloru który mam na przedmiocie przed sobą (!). Mam np. zdjęcie na którym nie widać w przestrzeni sRGB faktury na drewnie (a później ludziska się dziwią "dla czego na moim zdjęciu czegoś brakuje") ... na tym samym zdjęciu ale aRGB już widać (oczywiście by to zobaczyć potrzebny jest oprofilowany monitor szerokogamutowy. http://www.kenrockwell.com/tech/adobe-rgb.htmGość który napisał to co znalazłeś na tej stronie nawet nie wie w którym kościele dzwoni. np. Using Adobe RGB is one of the leading causes of colors not matching between monitor and print. - buahaha ... kolejny który nie załadował profilu monitora , profilu urządzenia drukującego ... a softproof to dla niego totalna abstrakcja ... Edytowane 12 Listopada 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 :lol: myślę, że szkoda naszego czasu na dywagacje. z całą pewnością matryce TN nie są wyznacznikiem jakości jednak sposób w jaki relacjonuje się ich osiągnięcia daleko odbiega od rzeczywistości. cieszę się że potrafisz poruszać się i wykorzystywać zalety aRGB :) być może kiedyś je docenię. pzdr i nie mam ochoty na dalszą dyskusję :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansu (-+)'' Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Ja od siebie mogę polecić właśnie DELLa P1130. Za te pieniądze to naprawde przyzwoity sprzęt. Jedynymi wadami, to rozmiary oraz pobór prądu. Jeśli chodzi o jakość wyświetlanego obrazu, to deklasuje on praktycznie większość LCD w cenie ~1200, włącznie z popularnym ostatnio DELL 2209WA. I od razu mówię. Nie, nie jestem jakimś fanatykiem CRT, tylko stwierdzam fakty. Jak ktoś ma miejsce na porządny kineskop i w nosie ma pobór prądu większy o ok 60W, to śmiało niech szuka DELL P1130, Sony G520 lub HP P1130. Jedna ważna uwaga, przed zakupem jednak warto zobaczyć sprzęt przed zakupem. Rozrzut jakościowy w tego rodzaju po-leasingowym sprzęcie jest strasznie duży. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Ja posiadam HP p1130 (to samo co wyżej opisywany Dell tylko, że od HP ;]), monitor świetny i za małe pieniądze. Problemem jest wielkość i spore zużycie prądu. Prawdę mówiąc ja swój kupiłem za marne 80zł, nie znam jego przeszłości, nie mam żadnych papierków. Zobaczyłem raz aukcje na allegro i kosztował on 180zł z wysyłką, ale mając kupca na stary monitor za równe 100zł zdecydowałem się kupić to cudo. Nie żałuje, sprzęt jak za tak małe pieniądze wyśmienity. Obraz igła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 jak trafisz leżak magazynowy to ryzykuj - jak nie to tym złomem głowy nawet sobie nie zawracaj.....było bardzo niewiele crt godnych uwagi a 3/4 oferuje gorszy obraz niż najmarniejsze TN...to się tylko wydaje że kolory to jakiś wyznacznik - ale gdzie wyrazistość?na plus input lag praktycznie nie istniejący w crt.....ale za to pudło na całe biurko...i pobór prądu w okolicach dzisiejszych 37" lcd...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soczek Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 true, właśnie tydzień temu mój stary 21" IBM P275 poszedł w odstawkę/uległ zamianie na 23" TN IBM to było gigantyczne pudło zajmujące pół biurka (no i 32kg wagi) poza tym zaczął tracić kolory, przebarwiać itd. niedługo powędruje pewnie do krainy wiecznych Hertzów. A co byś dymy nie mówił, nie przekonasz mnie do tego, że na TN są fajne kolory; kąty to już w ogóle tragedia - albo prześwietlone, albo zaciemnione. Bardzo wąska granica optymalnego kąta patrzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...