Skocz do zawartości
czr-

Problem Z Ustawieniem 75hz Na Rozdzielczości Natywnej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po zmianie płyty głównej na Asus M4A785TD-M EVO ze zintegrowaną kartą graficzną HD4200 nie mogę ustawić odświeżania 75hz na rozdzielczości 1440x900. Na poprzednich kartach których używałem zawsze było to możliwe. Najdziwniejsze jest to, że wszystkie tryby rozdzielczości (powyżej i poniżej 1440x900) obsługują 75hz....

Miał ktoś podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Informacja DDC ?

Miałem kiedys podony problem na EIZO CRT mogłem ustawic i 200HZ a OSD wykazywało 60....wyłaczyłem ja i zaskoczyło..

Edit-a :

Ullisses : widze ze ty tez masz ( miałeś) ten problem z 520-tka.. F56 tez mi cyrki odwalała... ale to normalka dla EIZO... na GF ten problem nie wystepował...

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. http://pl.wikipedia.org/wiki/DDC

2. Po co Ci takie odświeżanie? W LCD ono nie ma większego znaczenia. Może jedynie ograniczać FPS w grach (wg tego, co kiedyś tam przypadkiem czytałem).

3. Jakie masz możliwości wyboru? Czasem bywa tak, że system źle odczytuje możliwe wartości i wyświetla np: 54, 56, 59, 62, a w rzeczywistości wybranie ich daje odpowiednio: 60, 75, 85, 100. Problem jest coraz częściej spotykany na nowych kartach w nowych systemach. Parę lat temu wszystko zawsze działało poprawnie. Takie krzaki ma Ubuntu oraz Windows 7 na Eizo FS F520.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Powerstrip mi nie odcztuje DDC :/

2. Na 60hz oczy mnie bolą i tylko taka wartość jest dostępna (na rozdzielczości natywnej bo na innych jest dostępna 75hz).

3. W menu monitora też podane jest 60hz.

Ja tu widzę jakiś dziwny konfilkt GPU - monitor, ATI Tray Tools się nie włącza, w ATI Tool nie mogę włączyć widoku 3d....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor zainstalowany, na innych kartach nawet bez instalacji monitora było 75Hz @ 1440x900

Ale znalazłem za to inne rozwiązanie tego problemu:

Start > Uruchom > regedit :

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Video\{86C013DC-66F8-4ACC-8BB2-94DF00F11C45}\0000

Wartość w klamrach dla każdego może być inna, w moim wypadku jest to: {86C013DC-66F8-4ACC-8BB2-94DF00F11C45}

Żeby ją znaleźć wchodzimy do CCC > Information Center > Graphics Software > 2D Driver File Path

znajdujemy klucz: DALNonStandardModesBCD1

Edytujemy(przykład):

Dołączona grafika

Dwie ostanie wartości są dodane przeze mnie 1440x900@75hz i 1024x640@75hz

Może komuś się przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi