przemo3642 Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) Witam, zdecydowałem się na zakup plazmy 42" HD Ready PANASONIC TX-P42X10Y, rozdzielczość tego to 1024x768. W rozmowie ze srzedawcami i czytając różne opinie na ten temat w necie, wybrałem mniej ujmujące marketingowo, za to ok 600zł tańsze 'HD Ready'. (Jeśli za 5 lat wejdzie TV w full-HD, a filmy BR i odtwarzacze będą tanie jak dziś DVD i każdy będzie miał internet 16mb to wtedy zmienię TV, dlatego uprzedzając - to dla mnie nie jest argument). Martwi mnie jednak to, że 1024x768 w tym TV to przecież panorama, zaś w normalnych monitorach to "kwadrat", wniosek z tego taki, że ta plazma musi mieć podlużne 'pixele'. Ale jak to się będzie przekładało na sygnał z PC? Bo rozumiem, że jak ustawie pulpit w natywnej 1024x768 to na ekranie TV obraz będzie rozciągnięty? Czy da się tak ustawić rozdzielczość, żeby obraz na TV nie stracił na jakości i ostrości, a jednocześnie był na pełnym ekranie TV? Może ktoś miałdo czynienia z podobną sytuacją i mógłby mi pomóc? Dzięki Edytowane 28 Października 2009 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Podłącz do PC i sam się przekonaj. Obraz nie będzie prawidłowo rozciągnięty to pewne. Będzie troszkę ucięty, albo będą czarne pasy z boku lub góra/dół. Zależy też jaką rozdzielczość ustawisz w Windowsie. Można nawet i 1980x1200, ale co to Ci da jak TV tylko przeskaluje obraz do tej rozdziałki co nie znaczy, że będzie wyświetlał tyle pikseli. Objawia się to brakiem ostrości i zniekształceniami. W ogóle ta Plazma kompletnie nie nadaje się do podłączania PC, bo ma po prostu za niską rodzielczość. Poratować może jedynie skalowanie Nvidia z poziomu sterowników. Sam podłączałem swoją obecną plazmę 37' (tyle, że 1024x720) i nigdy mi się nie udało uzyskać prawidłowo rozciągniętego obrazu. Sam obraz pozostawia wiele do życzenia. Dlatego darowałem sobie podłączanie tej plazmy do PC. Jak chcesz podłączyć duży TV do PC to lepiej zainwestować w LCD Full HD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 jakie są proporcje boków? 16:9 więc taką też podajesz rozdzielczość z PC, czyli z twoim przypadku 1366x768, lepiej się nie da. proporcje będą ok, filmy ok, jedyne czego nie przeskoczysz to czcionki w systemie, przeglądarce itd. Sam podłączałem swoją obecną plazmę 37' (tyle, że 1024x720) i nigdy mi się nie udało uzyskać prawidłowo rozciągniętego obrazu. No popatrz, na Panasonicu z taką rozdzielczością i również 37" podaje z laptopa 1280x720 i jakoś w filmach czy w windzie wszystkie kółka są okrągłe, obraz rozciągnięty prawidłowo. Jedynie problem z czcionką, ale o tym już było wyżej. Tak więc zgadzam się, że plazma + PC do pracy/netu to nie najlepszy pomysł, jednak przy filmach nie widzę absolutnie przeszkód (ws. gier się nie wypowiadam, bo integra intela +gry to dopiero zły pomysł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Jak sie podlaczysz po HDMI to [gluteus maximus], ustawi Ci 1024x768 i kombinuj potem z ustawieniami aspect ratio w PC i telewizorze... No chyba, ze uda Ci sie wymusic niestandardowa rozdzialke, ale nie jestem pewien, czy da sie wepchnac na sile rozdzielczosc wieksza niz natywna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Powiedz tylko ile masz zapłacić za ten TV. Za 2500 zł widziałem plazmy panasonica 42' w full hd, więc jeżeli masz powiedzmy za 2100 kupić to co opisujesz, to może lepiej dołożyć do wyższej rozdzielczości. Wiadomo że do przeglądania stron internetowych plazma będzie się średnio nadawała ale do gierek i filmów powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 OK, plazma Panasonica 37" PV80, Dell Xps1330 z HDMI, Win 7 (wcześniej pod vistą w sumie było tak samo). Podłączam lapa do tv. WIN + P daje mi kilka możliwości podłączenia ekranu zewnętrzego (Computer only, Duplicate, Extend, Projector only). Wybieram Extend. Rozdziałkę ustawiam sobie jaką chcę w std ustawieniach w windowsie. Recommended jest 1280x720 co jest jak najbardziej w porządku. Z ustawieniem 1920x1080 nie było problemów, proporcje dobre, po prostu wszystko się odpowiednio zmniejszyło. Więc nie ma problemu z rozdzielczościami... Kiedy dałem Duplicate to obraz na TV nie był na pełnym ekranie, tylko jakby w oknie, no ale wczesniejszy sposób jest jak najbedziej zadowalający. Jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Jak sie podlaczysz po HDMI to [gluteus maximus], ustawi Ci 1024x768 i kombinuj potem z ustawieniami aspect ratio w PC i telewizorze... No chyba, ze uda Ci sie wymusic niestandardowa rozdzialke, ale nie jestem pewien, czy da sie wepchnac na sile rozdzielczosc wieksza niz natywna. Bzdura. Przejściówka DVI -> HDMI i moja plazma (TX-P37C10Y) z komputera dostaje eleganckie 720p czyli 1280x720 bez wymuszania. Pracować na plazmie nie zamierzam, ale obraz jest ok łącznie z czcionkami i do filmów jest super :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Do filmów super - tak, czcionki na upartego mogłoby być 'ok', no ale trzeba uczciwie przyznać, że jeśli byłoby tak super, to można by było z nimi pracować. Jakoś sobie tego nie wyobrażam, za bardzo by męczyły wzrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Hmm plazma ze względu na swoją największą wadę, czyli powstawanie "powidoków" tak zwanych odpada u mnie jako tv do pracy na nim. Podłączam tylko do puszczania filmów i to miałem na myśli. Ale naprawdę moim zdaniem ogólnie obraz jest bardzo dobry. Jak ktoś chce używać telewizora za monitor - niech kupi LCD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 (edytowane) Zdecydowałem sie jednak dołożyć do plazmy full hd - PANASONIC TX-P42S10ES. Najbardziej zależy mi na jakości obrazu podczas oglądania filmów (czerń i kolory plazmy), później TV (podobno plazmy radzą sobie lepiej z sygnałem gorsze jakości), dopiero poóźniej zastosowanie komputerowe. Dlatego plazma. Ponadto słyszałem, że w obecnych plazmach powidoki nie stanowią już tak dużego problemu i z powodzeniem można też używać ich z kompem (choć gdyby tylko to ostatnie wchodziło w grę to LCD lepszy). Edytowane 30 Października 2009 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Nie wiem, ja jestem do plazm uprzedzony wlasnie przez powidoki... Jak mi przychodzilo przez pierwsze 5 minut filmu ogladac ostrzezenie antypirackie przebijajace spod filmu to rece opadaly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 mam panasa th42pv80 i nie widzę takich problemów z tymi powidokami, gram na xboxie oglądam filmy, tv i nic mi się nie wypala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Coz, ja mialem plazme kawal czasu temu, widac cos z tym w koncu zrobili... niechec do tej technologii jednak mi pozostala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...