Dutch Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 (edytowane) Otóż właśnie złożyłem kompa: Mobo: Gigabyte EX58-UD5 Proc: Intel Core i7-920 2,6 RAM: G.Skill DDR3 3x2048MB 2000MHz TRIDENT CL9 GPU: - Radeon HD5870 PSU: Corsair CMPSU-750HXEU SSD- Vertex 120GB + buda Silverstone Raven 2 Po zainstalowaniu wszystkich elementów komp się uruchamia i na płycie wyswietla mi błąd "69" abbo "6F" albo "b9". Gdzie może być przyczyna? Proszę o sugestie. Edytowane 28 Października 2009 przez Dutch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Na początek polecam przejrzeć manual od płyty - tam powinny być wyjaśnione kody błędów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Na początek polecam przejrzeć manual od płyty - tam powinny być wyjaśnione kody błędów . Przejrzałem manual i takiego błędu nie ma. jest tylko: "69h" -Turn on L2 cache Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 1. Sprawdź jeszcze raz, czy wszystko jest dobrze podpięte. 2. Sprawdź napięcie bateryjki na płycie. 3. Zresetuj ustawienia bios. 4. Sprawdź na tylko 1 kości RAM sprawdzając ją w kolejnych slotach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milkman Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 z tego co wygooglowałem to problem leży w ramach a raczej w ich umiejscowieniu. Jeżeli masz je włożone w slotach 1/3/5 <- w manualu podobno są tak podpisane, to przełóż na 2/4/6 - jest to rozwiązanie problemu co do errora 69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Jak wyżej. Najlepiej zapoznaj się z instrukcją obsługi płyty. Powinny tam być zalecenia co do ustawień bios oraz ustawień pamięci w slotach. Dawniej to nie miało znaczenia, obecnie pamięci do poprawnego działania muszą być w określonych slotach. Np. w przypadku 1 kości powinna ona być jak najbliżej procesora - praktycznie każda nowa płyta ma jakieś "widzi mi się" w tej kwestii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 W manualu rozwiązania nie było ale postąpiłem zgodnie z tym co napisał Milkman i działa! Dzięki za rady! :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 W manualu rozwiązania nie było ale postąpiłem zgodnie z tym co napisał Milkman i działa! Dzięki za rady! :wink:W manualu jest napisane to o czym mówił Milkman. Malual w pdf str 16, 1-4-1 Dual/3 Channel Memory Configuration. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dutch Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 W manualu jest napisane to o czym mówił Milkman. Malual w pdf str 16, 1-4-1 Dual/3 Channel Memory Configuration. :lol2:Chodziło mi o sygnature błędu... :wink: a co do rady aby przełożyć kości to rzeczywiście takową informację znalazłem. :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...