Skocz do zawartości
robson666

Zotac 9600gt Eco Vs His Radeon Hd 4670 Iceq

Rekomendowane odpowiedzi

Krótko i na temat. Która karta jest wydajniejsza, lepsza do gier?

ZOTAC GeForce 9600GT Eco 512MB DDR3/256bit 600/1800:

http://www.techplanet.pl/index.php?gk=0&am...azwa&f=more

czy

HIS IceQ HD4670 512MB DDR3/128bit 750/2000:

http://www.allegro.pl/item788922507_his_ic..._oc_zabrze.html

Akurat te dwie są obiektem moich rozważań z powodu niskiego poboru prądu. Mój zasilacz - Fortron 350W 80+.

Dzięki z góry za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedz, że wersje "eco" kart graficznych może stawiają mniejsze wymagania co do zasilacza, wyższe natomiast co do płyty głównej. Wymagają pci-e 2.0 gdyż cały prąd ciągną ze slotu pci-e. Ja nie brałbym takiej karty. Cena gego gf to wręcz kosmos...

edit: Wydajność jest zależna od tytułu. Jeśli chodzi o pobór energii - dla mnie istotniejszy jest pobór w idle a tu Ati bije na łeb nv wg tego testu

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interface PCI Express 2.0 x16 (Compatible with 1.1)

Może i ruszy na cpi-e 1.0 ale po co żyłować mobo/slot? Ja osobiście nie brałbym tego typu karty nawet mając pci-e 2.0. Karta kosztuje prawie 3 stówy a za 350zł masz hd4850 które to karty dzieli przepaść. Niestety hd4850 pobiera trochę więcej energii.

Wersje eco mają też mniejsze zegary na gpu.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za porady. wybiore radeona hd4670 raczej... http://www.allegro.pl/item788922507_his_ic..._oc_zabrze.html

I mam wobec tego powazne pytanie... karta pisze ze jest na PCI-Express 2.0. Jak moge sprawdzic wersje mojego PCI-Express w płycie? Od razu zaznaczam ze Everest mi wygasł (trial) i w nim nie moge. Co jeśli mam PCI-Express 1.0? Karta nie pójdzie?? Odpiszcie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty PCI-E 2.0 są kompatybilne z 1.0 .

Będą normalnie działać , problemem jest jak karta nie ma dodatkowego zasilania i wtedy całą moc bierze przez port PCI-E .

Na PCI-E 1.0 może być wtedy problem z zasileniem takiej karty ( za mało prądu ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za porady. wybiore radeona hd4670 raczej... http://www.allegro.pl/item788922507_his_ic..._oc_zabrze.html

I mam wobec tego powazne pytanie... karta pisze ze jest na PCI-Express 2.0. Jak moge sprawdzic wersje mojego PCI-Express w płycie? Od razu zaznaczam ze Everest mi wygasł (trial) i w nim nie moge. Co jeśli mam PCI-Express 1.0? Karta nie pójdzie?? Odpiszcie;)

Dobry wybór. Karta bedzie działać bez problemu nawet jak masz pic-e 1.0. Ja nie mam z nią żadnych kłopotów. Karta pobiera max 59W, a pci-e 1.0 może dostarczyć do 75W, więc problemów nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat te dwie są obiektem moich rozważań z powodu niskiego poboru prądu. Mój zasilacz - Fortron 350W 80+.

Nie myslałeś nad dozbieraniem do hd 4770? One są w nowszym procesie technologicznym 40nm i taki zasilacz im również wystarczy, a wydajościowo plasują się dużo lepiej od 4670. Na allegro widziałem za 369zł ostatnio więc raptem 100zł drożej od 4670. Edytowane przez EP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi