Skocz do zawartości
Melampus

Pięta Achillesa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Temat zgoła dziwny ale już wyjaśniam o co mi chodzi?

Premiera Siódemki już za nami, a mnie dręczy takie małe pytanko odnośnie nowego systemu.

Czy Windows 7 również posiada tą "pięte Achillesową" co Vista tzn. sławny podkatalog WINSXS?

WINSXS - to dla mnie największa i jedyna porażka w Viście. W podkatalogu zbierana jest masa najróżniejszych sterowników we wszystkich wersjach zainstalowanych. To z kolei doprowadza do ogromu danych, które zagracają dysk (10 GB na moim systemie). Wyjaśniać chyba nie muszę.

Ciekawi mnie czy w nowym systemie twórcy poszli inną drogą i poprawili to "zjawisko"?

Jako, że póki co siedzę na Viście i 7 nie miałem okazji sprawdzić, z góry dziękuje za wszelkie info na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Temat zgoła dziwny ale już wyjaśniam o co mi chodzi?

Premiera Siódemki już za nami, a mnie dręczy takie małe pytanko odnośnie nowego systemu.

Czy Windows 7 również posiada tą "pięte Achillesową" co Vista tzn. sławny podkatalog WINSXS?

WINSXS - to dla mnie największa i jedyna porażka w Viście. W podkatalogu zbierana jest masa najróżniejszych sterowników we wszystkich wersjach zainstalowanych. To z kolei doprowadza do ogromu danych, które zagracają dysk (10 GB na moim systemie). Wyjaśniać chyba nie muszę.

Ciekawi mnie czy w nowym systemie twórcy poszli inną drogą i poprawili to "zjawisko"?

Jako, że póki co siedzę na Viście i 7 nie miałem okazji sprawdzić, z góry dziękuje za wszelkie info na ten temat.

Tak jest (ten folder) i tak waży podobnie i tak rośnie podobnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, a już myślałem, ze będę miał powód na przesiadkę do Siódemki!

A nie ma tam wsadzonych jakiś narzędzi do kontrolowania tego ciach!a?

Co do kasowania tego podkatalogu to bym był ostrożny na Twoim miejscu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, tak samo jak w Viscie a jeszcze wczesniej w XP gdzie poraz pierwszy ta funkcja się pojawila...

Ten katalog jest po to zeby w systemie mogły istniec rózne wersje tych samych plików, zwiększając przy tym kompatybilnosc oprogramowania. Jak się instaluje 20 wersji tego samego sterownika czy programu to się nie dziwcie ze pózniej zajmuje tyle ile zajmuje.

Edytowane przez SGJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak by tak wygrzmocić wszystkie starsze wersje każdego pliku i zostawić tylko po najnowszej? W przypadku programów zazwyczaj każdy stara się mieć jak najnowszą wersję - a więc zgodną z najnowszymi wersjami bibliotek.

Jednak pozostaje pytanie: Co na to sam system? Wywalić łatwo, ale żeby nagle się nie okazało, że np. Start->Uruchom korzysta z najstarszej dostępnej wersji jakiegoś pliku.

SGJ, prowadziłeś jakieś testy w tej materii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak pozostaje pytanie: Co na to sam system? Wywalić łatwo, ale żeby nagle się nie okazało, że np. Start->Uruchom korzysta z najstarszej dostępnej wersji jakiegoś pliku.

SGJ, prowadziłeś jakieś testy w tej materii?

A teraz ciekawostka. Wczoraj próbowałem uzyc w programie funkcji TaskDialog z comctl32.dll v6.10, czyli nowego okna dialogowego wprowadzonego w Viscie. Dodam ze z tych okien korzysta cały system. I teraz wlasnie ciekawostka. W System32/syswow64 w celu kompatybilnosci siedzi wersja 5.8x. Nowa wersja 6.1 znajduje się własnie w winsxs i jest wczytywana automatycznie jesli program uzywa pliku manifest.

Edytowane przez SGJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi