Melampus Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Witam. Temat zgoła dziwny ale już wyjaśniam o co mi chodzi? Premiera Siódemki już za nami, a mnie dręczy takie małe pytanko odnośnie nowego systemu. Czy Windows 7 również posiada tą "pięte Achillesową" co Vista tzn. sławny podkatalog WINSXS? WINSXS - to dla mnie największa i jedyna porażka w Viście. W podkatalogu zbierana jest masa najróżniejszych sterowników we wszystkich wersjach zainstalowanych. To z kolei doprowadza do ogromu danych, które zagracają dysk (10 GB na moim systemie). Wyjaśniać chyba nie muszę. Ciekawi mnie czy w nowym systemie twórcy poszli inną drogą i poprawili to "zjawisko"? Jako, że póki co siedzę na Viście i 7 nie miałem okazji sprawdzić, z góry dziękuje za wszelkie info na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Witam. Temat zgoła dziwny ale już wyjaśniam o co mi chodzi? Premiera Siódemki już za nami, a mnie dręczy takie małe pytanko odnośnie nowego systemu. Czy Windows 7 również posiada tą "pięte Achillesową" co Vista tzn. sławny podkatalog WINSXS? WINSXS - to dla mnie największa i jedyna porażka w Viście. W podkatalogu zbierana jest masa najróżniejszych sterowników we wszystkich wersjach zainstalowanych. To z kolei doprowadza do ogromu danych, które zagracają dysk (10 GB na moim systemie). Wyjaśniać chyba nie muszę. Ciekawi mnie czy w nowym systemie twórcy poszli inną drogą i poprawili to "zjawisko"? Jako, że póki co siedzę na Viście i 7 nie miałem okazji sprawdzić, z góry dziękuje za wszelkie info na ten temat. Tak jest (ten folder) i tak waży podobnie i tak rośnie podobnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Aha. To już wiem gdzie zniknęły mi GB... winsxs - 4.2GB. Można to wypieprzyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Kurcze, a już myślałem, ze będę miał powód na przesiadkę do Siódemki! A nie ma tam wsadzonych jakiś narzędzi do kontrolowania tego ciach!a? Co do kasowania tego podkatalogu to bym był ostrożny na Twoim miejscu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyclooxy Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 u mnie w Viscie 17 gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 (edytowane) Czy Windows 7 również posiada tą "pięte Achillesową" co Vista tzn. sławny podkatalog WINSXS?Ta, tak samo jak w Viscie a jeszcze wczesniej w XP gdzie poraz pierwszy ta funkcja się pojawila... Ten katalog jest po to zeby w systemie mogły istniec rózne wersje tych samych plików, zwiększając przy tym kompatybilnosc oprogramowania. Jak się instaluje 20 wersji tego samego sterownika czy programu to się nie dziwcie ze pózniej zajmuje tyle ile zajmuje. Edytowane 30 Października 2009 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość manster Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Pochwalę się ;) - 29,4MB eot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 4.1GB a ja się zastanawiam czemu mi miejsca brakuje. Thx ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zany90 Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 No ja mam już 3.7GB przydało by się to usunąć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 A jak by tak wygrzmocić wszystkie starsze wersje każdego pliku i zostawić tylko po najnowszej? W przypadku programów zazwyczaj każdy stara się mieć jak najnowszą wersję - a więc zgodną z najnowszymi wersjami bibliotek. Jednak pozostaje pytanie: Co na to sam system? Wywalić łatwo, ale żeby nagle się nie okazało, że np. Start->Uruchom korzysta z najstarszej dostępnej wersji jakiegoś pliku. SGJ, prowadziłeś jakieś testy w tej materii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killer85 Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Świeżo zainstalowany system WIN 7 64 bit i zajmuje 5,98 GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 (edytowane) Jednak pozostaje pytanie: Co na to sam system? Wywalić łatwo, ale żeby nagle się nie okazało, że np. Start->Uruchom korzysta z najstarszej dostępnej wersji jakiegoś pliku. SGJ, prowadziłeś jakieś testy w tej materii? A teraz ciekawostka. Wczoraj próbowałem uzyc w programie funkcji TaskDialog z comctl32.dll v6.10, czyli nowego okna dialogowego wprowadzonego w Viscie. Dodam ze z tych okien korzysta cały system. I teraz wlasnie ciekawostka. W System32/syswow64 w celu kompatybilnosci siedzi wersja 5.8x. Nowa wersja 6.1 znajduje się własnie w winsxs i jest wczytywana automatycznie jesli program uzywa pliku manifest. Edytowane 31 Października 2009 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 Mówiąc słowem rozpierducha totalna jeśli chodzi o porządek windowsowski. Pięknie! Jaki to ma sens? A nie wiecie czy istnieją jakieś narzędzia, które ogarnęły by chociaż w części ten chaos pt. winsxs? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 (edytowane) http://www.msfn.org/board/guide-winsxs-dup...el-t109131.html Nie odpowiadam za ew. uszkodzenie systemu. U mnie 5.2GB na systemie mającym niecałe 2 tyg. Edytowane 1 Listopada 2009 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 http://www.msfn.org/board/guide-winsxs-dup...el-t109131.html Nie odpowiadam za ew. uszkodzenie systemu. U mnie 5.2GB na systemie mającym niecałe 2 tyg. 7-demk zaraz po instalacji ma tam blisko 5GB tak więc norma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Zawsze wydawało mi się że mam jako taki porządek w systemie ale winsxs o rozmiarze 18,3 GB chyba świadczy o czym innym :blink: vista 64 ultimate Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Na xp to jest ok 25MB więc ten system działa nieco inaczej w porównaniu z nowszymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...