kamusial Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 (edytowane) Witam, co prawda tematów tego typu z tego co widzę jest bez liku, jednak mam dość konkretne pytania i nie typową sytuację... Lapa chciałbym targać co dzień ze sobą na uczelnię, tam go użytkować nie przejmując się brakiem prądu. Excell, office itp + jakieś obliczeniowe aplikacje, ewentualnie stare gry, film, muza. Super by było gdyby był poręczny. Parametry podstawowe: -masa < 1,6 kg (im mniej tym lepiej) -rozmiar > 12", (im więcej tym lepiej) -bateria > 5h -cena jak najniższa, ale myślę, że max 2,5 tysiąca. Być może jednak wystarczą sprzęty, które wskazałem poniżej -wytrzymałość! -bezawaryjność! (albo taka, którą tanio naprawię) -nie musi być nowy -jako taka wydajność w podstawowych aplikacjach -mile widziany napęd optyczny z tego wychodzi albo netbook, albo notebook Netbook np. Asus 1101HA -8h na baterii -12" -1,4 kg -wystarczy tylko do najprostszych aplikacji -nówka 1. Czy w tej kasie znajdę netbook, który będzie jeszcze lżejszy? 2. Jak bardzo "obliczeniowo" jest on ograniczony? 3. Jakie są możliwości rozbudowy? 4. Na ile wytrzymały jest to sprzęt? Notebook znalazłem IBM X-40, za ~1kzł -kupuję baterię za 200 zł i mam 5h -12" w 4:3 -1,6kg -używka na gwarancji 1. Czy nowa bateria wytrzyma te 5h? Jakie są opcje i koszta dodatkowych baterii- np żeby dłużej trzymała? Czy ma to sens- kupno baterii o duużej pojemności? 2. Porównując go do netbooka- ile razy byłby szybsz 3. Opcje rozbudowy dotyczą tylko ramu jak mniemam? Czy można z niego usunąć dysk i korzystać tylko z kart SD jako nośnika systemu operacyjnego? 4. Czy opłaca się kupować model z mocniejszym prockiem- np. 1,6 ghz? Czy też będzie on żarł więcej energii? 5. Czy model X60- droższy, ale wydajniejszy, dłużej trzyma na baterii? Czy może lepiej wstrzymać się z zakupem, bo niebawem zaprezentowane zostaną jakieś jeszcze bardziej niesamowite urządzenia? Znalazłem jeszcze coś takiego jak Acer Timeline 4810T- niestety 2kg, ale za to 14", bateria trzyma 8h i ma wydajność wyższą niż Netbooki- jednak cena 2,5k zł za model bez BT. Ciekaw jestem kiedy nastąpi spotkanie wydajności i żywotności baterii z ceną :) Czy są jeszcze jakieś Notebooki które długo trzymają, są lekkie i są w cenie tak do 2500zł? Pozdrawiam i dzięki za wszelkie odpowiedzi Edytowane 31 Października 2009 przez kamusial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszychooo Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 (edytowane) jako, ze w watku obok tez interesuje sie jakas 12nastka ;) to dorzucam: dell d400 dell d410 dell x1 ibm x30 ibm x40 hp nc4200 na uczelniach sa dostepne gniazdka i nikt sie krzywo nie patrzy:) za 2700 jest fajny lenovo SL300 co prawda 13,3 ale ma wyzsza rozdzielczosc Edytowane 31 Października 2009 przez kszychooo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gglon Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 http://forum.purepc.pl/kupic-Notebooki-Lap...op-t309941.html - zobacz ten wątek. Z używnych to bym proponował lenovo x300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...