Skocz do zawartości
ziom2123

Co Kupić, By Ochroniło Przed Skokami Napięcia.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem: http://forum.purepc.pl/Zasilacze-obudowy-f...74#entry3382974 jak opisałem. Problem ustąpił na jakieś 2 tyg i nagle powrócił.. Dodam, że komp w innym mieszkaniu (ten duron), także się resetuje etc. Moim zdaniem jest to wina sieci elektrycznej, która wyraźnie szkodzi pc.. Warto wspomnieć o tym, że sporadycznie, ale jednak przygasają żarówki w domu.. zresztą to nie tylko u mnie, ale też w ulicznych latarniach i u kolegi w domu.. Tu pojawia się pytanie: co kupic by się zabezpieczyć przed tym? Czy może dzwonić do elektrowni? Zawsze jak wracam do domu, to już panowie elektrycy po fajrancie są.. Czy takie coś jest szkodliwe dla zasiłki? Po ustąpieniu incydentu oddać ją na gwarę? Z góry dzięki, za każdy pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zgłosić problem do administracji osiedla.

2. Podpiąć wszystkie urządzenia w chacie co najmniej pod listwy i w miarę możliwości pod UPSy.

3. Zgłosić problem do dostawcy energii.

4. Jeśli sytuacja się nie zmieni - wyprowadzić się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Listwe jakąś mam :) Przy obu pcetach :) Mam zamiar dzwonić do dostawcy prądu.. A administrator osiedla odpada, z tego względu, że mieszkam w domu jednorodzinnym.. Dzięki chłopaki za propozycje :) Co do ups, na pewno rozwiąże moje problemy? Jaki polecacie zasilacz + listwę dla mojej konfiguracji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie obciazenie na bezpiecznikach moze za dozo ma urzadzen na jednym bezpieczniku itp ale podstawa to dobra listwa

Jak by miał za dużo to nie miał by prądu wcale. Bezpieczniki nie mają tu nic do rzeczy.

Listwe jakąś mam :) Przy obu pcetach :) Mam zamiar dzwonić do dostawcy prądu.. A administrator osiedla odpada, z tego względu, że mieszkam w domu jednorodzinnym.. Dzięki chłopaki za propozycje :) Co do ups, na pewno rozwiąże moje problemy? Jaki polecacie zasilacz + listwę dla mojej konfiguracji?

Do kompa koniecznie UPSa. Jakiej marki to na prawdę nie gra roli (najlepiej APC). Byle moc miał wystarczającą i dawał przebieg zbliżony do sinusa.

Do innych odbiorników wystarczą listwy.

Ew. wyposażyć instalację domową w jakieś ochronniki już w skrzynce bezpiecznikowej. Ale za to się lepiej nie bierz sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przede wszystkim zglosc problem elektrowni, sa jakies tam normy ktore reguluja charakterystyke pradu jaki ma docierac do odbiorcy, jak to nie poskutkuje to pozycz od kogos urzadzenie i wykonaj pomiary i ew skladaj reklamacje

a do kompa to wg mnie listwa zasilajaca powinna wystarczyc, po co masz inwestowac kase w ups skoro to wina dostawcy pradu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przede wszystkim zglosc problem elektrowni, sa jakies tam normy ktore reguluja charakterystyke pradu jaki ma docierac do odbiorcy, jak to nie poskutkuje to pozycz od kogos urzadzenie i wykonaj pomiary i ew skladaj reklamacje

a do kompa to wg mnie listwa zasilajaca powinna wystarczyc, po co masz inwestowac kase w ups skoro to wina dostawcy pradu?

Dokładnie :D Dzwonię do elektrowni, jak będą kręcić to opieprze ich i mam nadzieję, że coś w tej sprawie ulegnie zmianie :) Dzięki wielkie chłopaki :) Co do samego problemu: bo przecież tak na zdrowy rozum innej przyczyny być nie może, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pigmej

Jak by miał za dużo to nie miał by prądu wcale. Bezpieczniki nie mają tu nic do rzeczy.

nie zgodze sie z ta opinia

jesli ma zalaba instalacjie elektryczna w domu mozliwe sa skoki napieciaprzy przy nadmiernym ekspoatowaniu co moze spowodowac restart kompa

Edytowane przez gumis1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. jesli ma zalaba instalacjie elektryczna w domu mozliwe sa skoki napieciaprzy

3. przy nadmiernym ekspoatowaniu

4. co moze spowodowac restart kompa

1. Bezpiecznik ma za zadanie odciąć obwód który zabezpiecza od źródła prądu, w sytuacji gdy pobór prądu w tym obwodzie przekroczy wartość prądu zadziałania bezpiecznika. Więc albo jest prąd, albo go nie ma. Dlatego bezpiecznik nie ma tu nic do rzeczy.

2. Co to jest za słaba instalacja? Nie ma takiego czegoś. Instalacja jest wykonana pod określone obciążenia i do niej jest dobrany bezpiecznik. Jeśli zaistnieje sytuacja, że obwód zostanie nadmiernie obciążony to prawidłowo dobrany bezpiecznik odłączy taki obwód. Po to by nie "popalić w nim kabli".

3. Co to jest nadmierne eksploatowanie? Nie ma takiego czegoś. Instalacja jest tworzona do pracy ciągłej przy określonych parametrach. Jeśli te parametry zostają przekroczone- zadziałają zabezpieczenia. Dalsze użytkowanie instalacji w warunkach nieprzewidzianych dla niej nie będzie możliwe.

4. "Restart kompa" może nastąpić na skutek wahań napięcia zasilającego. Zasilacz jest w stanie pracować w pewnym zakresie napięć zasilających (tgz. okno napięciowe) i przekroczenie lub spadek poniżej tego zakresu powoduje wstrzymanie pracy tego zasilacza. Urządzenie które niweluje skoki napięcia i jego zaniki nazywa się UPS i to jest najlepsze rozwiązanie dla autora tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli pod jednym bezpiecznikiem masz kilka energo zernych urzadzen to mozliwe sa skoki napiecia widze ze zamiast doradzac komus wolisz wdawac sie w dyskusje ze mna

jesli nie wiezysz w to co mowi podlacz pod np bezpiecznik 6A pralke lodówke tv komputer i sam zobaczysz ze dlogo tak nie popracujesz

co to jest slaba instalacjia nie wiem czego tu nie rozumiesz jesli ma instalacjie w starym budownictwie z przed 20 lat lub wszystko podpiete jest pod jeden bezpiecznik to jest stara/słaba instalacjia

a nadmierna eksploatacjia jest w tedy gdy do opciazen nie jest dostosowana siec mamy z tym doczynienia gdy do starej instalacji nawlaczamy urzadzen

nie wiem czy dalsza dyskusja miedzy toba a mna ma sens odbieglismy od tematu ja napisalem co moze byc przyczyna jesli wolisz sie czepiac niz cos wartosciowego napisac to sory....

Edytowane przez gumis1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gumis- Poprawiłem Cię bo piszesz herezje i ktoś się jeszcze zasugeruje tym co napisałeś. Tyle. Coś gdzieś Ci dzwoni tylko nie wiesz gdzie. Po prostu nie bądź agresywny tylko wysłuchaj i przyjmij do wiadomości. A jak nie wierzysz to sprawdź, popytaj elektryków.

Druga kwestia. Moja porada już się pojawiła- UPS.

EOT

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, pierwsze co zrobię to zadzwonię do elektrowni, ciekaw jestem co powiedzą :)

"Przyjeliśmy. Sprawdzimy". Skutecznie przez telefon to możesz pizze zamówić. Takie sprawy się załatwia pisemnie.

Napisz np:

"Stwierdzam często występujące wahania napięcia zasilającego w domu. Objawia się to przygasaniem żarówek, wyłączaniem urządzeń rtv, etc. Proszę o pilne sprawdzenie powyższego i ustosunkowanie się do zgłoszonej reklamacji na piśmie".

Podaj adres lokalu, swoje dane, możesz podać daty kiedy występowały wahania. Niech podpisze to osoba która ma umowę (ojciec, matka) i wyślij to poleconym do zakładu energetycznego lub złóż osobiście.

Papier to papier. To jest konkret. A na gębę to chłop umarł.

Oczywiście zakładam że te objawy utrzymują się stale od dłuższego czasu, a nie np. w ostatnim tygodniu ci parę razy żarówka przygasła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Przyjeliśmy. Sprawdzimy". Skutecznie przez telefon to możesz pizze zamówić. Takie sprawy się załatwia pisemnie.

Napisz np:

"Stwierdzam często występujące wahania napięcia zasilającego w domu. Objawia się to przygasaniem żarówek, wyłączaniem urządzeń rtv, etc. Proszę o pilne sprawdzenie powyższego i ustosunkowanie się do zgłoszonej reklamacji na piśmie".

Podaj adres lokalu, swoje dane, możesz podać daty kiedy występowały wahania. Niech podpisze to osoba która ma umowę (ojciec, matka) i wyślij to poleconym do zakładu energetycznego lub złóż osobiście.

Papier to papier. To jest konkret. A na gębę to chłop umarł.

Oczywiście zakładam że te objawy utrzymują się stale od dłuższego czasu, a nie np. w ostatnim tygodniu ci parę razy żarówka przygasła.

Objawy są już od jakiegoś czasu.. Komputer nie świrował w zauważalny sposób ok. 5 dni, ale mimo to, jak takie coś jest groźne będę dzwonił, ew. pisał pismo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi