Skocz do zawartości
przemest

Acery Wyższych Serii A Ich Awaryjność I Wykonanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie i kłaniam się po raz pierwszy ;-)

Mam pytanie. Dużo słychać w internecie o awaryjności Acerów. Ale głównie są to modele do ~2,5tyś zł. A jak ma się z awaryjnością Acerów z wyższych serii ?

Chodzi mi po głowie ten model:

Link (ten co chce kupić będzie miał dysk 7200obr/min 16mb cache)

Myślicie, że będzie tak samo awaryjny i na starcie go sobie odpuścić czy może z "perełkami" Acera jest inaczej i są już lepiej i solidniej wykonane?

Druga sprawa to procesor. Czy lepszym wyborem będzie może jednak P9700 ? Chodzi mi o wydajność, a nie prądożerność. Laptop ma mieć mocny procesor z uwagi na liczne programy graficzne, którymi na co dzień się posługuję. Czy tutaj Q9100 sprawdzi się lepiej niż P9700 czy na odwrót? Benchmarki są na korzyść Q9100, ale nie koniecznie musi to oznaczać wyższą wydajność w w.w. zastosowaniach, więc wolę Was zapytać.

Drugim laptopem do wyboru jest Compal. Właśnie wyżej wspomniany P9700, 4GB Ram ddr3, grafika radek 4650 HD, dysk także 7200obr/min ale 32mb cache.

A może jednak skusić się na MacBooka? Wiadomo, w tej cenie parametry będą dużo słabsze i mniejszy (+wolniejszy) dysk. Jednak dużo dobrego słyszałem o tej marce. Niestety nie mam pewności czy wszystkie programy, których używam będą "prądzić" na Mac'u.

Mam też pytanie o cale matrycy. Czy 17 cali to będzie faktycznie za dużo? Chcę nosić lapka w plecaku/torbie na krótkie dystanse, bo w większości przejeździ ze mną w samochodzie. Musi po prostu podróżować między róznymi miejscami, bo często mi się to zdarza.

Compal to 15 cali. Zastanawiam się czy to duża różnica? Jakieś Wasze sugestie na ten temat?

Bardzo proszę Was o wszelkie porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo słychać w internecie o awaryjności Acerów.

Bo sie ich duzo sprzedaje.

Ale głównie są to modele do ~2,5tyś zł.

Jak wyzej.

Jakby porównac procentowo ile wraca na serwis na ilosc sprzedanych z innymi producentami to juz tak zle to nie wygląda.

Edytowane przez SGJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

padają, padają i zdechłe egzemplarze nigdy dobrze nie wyglądają dla producenta w oczach konsumentów ale awaryjność głównie dotyczy najtańszych modeli dla gawiedzi co kupuje laptopa bo to trendy ale nie bardzo rozumie po co im jest potrzebny, droższe modele są solidne jak i te powyżej 2k także nie ma co się bać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acery jak każda firma mają serie lepsze gorsze. Póki co nie miałem okazji do poznania tej firmy z lepszej strony, więc zaproponuje coś z trochę innej beczki : http://www.allegro.pl/item801456452_dell_s...lu_ray_vat.html <- trochę słabszy procesor, szybszy dysk, wolniejszy RAM, rewelacyjna matryca, napęd BR i gwarancja na 3 lata NBD. Gdybym wybierał sprzęt dla siebie, to zdecydowanie ten Dell by wygrał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acery jak każda firma mają serie lepsze gorsze. Póki co nie miałem okazji do poznania tej firmy z lepszej strony, więc zaproponuje coś z trochę innej beczki : http://www.allegro.pl/item801456452_dell_s...lu_ray_vat.html <- trochę słabszy procesor, szybszy dysk, wolniejszy RAM, rewelacyjna matryca, napęd BR i gwarancja na 3 lata NBD. Gdybym wybierał sprzęt dla siebie, to zdecydowanie ten Dell by wygrał.

Niestety procesor jest znacznie słabszy, a tak jak mówię, chciałbym by laptop bez trudu uciągnął poważne programy graficzne i duże pliki. Dyski mają identyczne.

Zastanawia mnie nadal kwestia 17 cali- czy to za dużo? Komputer będzie przenoszony jakieś 2 razy w tygodniu. Natomiast chciałbym także obsługiwać go leżąc na kanapie. Czy wtedy 17 calowy nie okaże się zbyt duży i ciężki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17" jest laptopem raczej kojarzonym z pracą biurkową. Jak mam robić coś 'na kolanie' to źle się czuje z czymkolwiek większym od 14", najlepiej by było jeśli miałbyś okazję po prostu przetestować sprzęt o takim gabarycie. Jeśli faktycznie lubisz pracować w biurkoalternatywnych miejscach, to tak na oko 15 z groszami jest maksymalną wielkością która nie będzie powodować dyskomfortu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi