Skocz do zawartości
dr_Misiek

E8400 Vs I5 - Czy Warto Dopłacić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Można powiedzieć że jestem w przed dzień kupna nowego komputera.

Komputer będzie tylko z jedną kartą graficzną i najprawdopodobniej będzie to GTX260.

Na oku miałem:

E8400 + ASUSA P5Q Deluxe +2x2GB 1066MHz

ale przejrzałem ceny zestawów i5 i okazuje się że taki i5 750 + mobo ASUS'a P7P55D IP55 + 2x2GB 1600MHz CL9 wyjdzie drożej jakieś 250-300 zeta.

Czy warto dopłacić Waszym zdaniem te różnice??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Można powiedzieć że jestem w przed dzień kupna nowego komputera.

Komputer będzie tylko z jedną kartą graficzną i najprawdopodobniej będzie to GTX260.

Na oku miałem:

E8400 + ASUSA P5Q Deluxe +2x2GB 1066MHz

ale przejrzałem ceny zestawów i5 i okazuje się że taki i5 750 + mobo ASUS'a P7P55D IP55 + 2x2GB 1600MHz CL9 wyjdzie drożej jakieś 250-300 zeta.

Czy warto dopłacić Waszym zdaniem te różnice??

Warto, zdecydowanie. Szybciej juz dzis, znacznie szybciej za jakis czas (co 4 rdzenie to nie dwa) i nowa platforma, na ktora wyjdzie masa procesorow.

edit: odnosnie przydatnosci 4 rdzeni w grach - dx11 ma ladnie rozkladac obciazenie procesora na wszystkie rdzenie (nawet jak karta bedzie pdo dx10).

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli możesz dopłacić - pewnie, że warto. Dzięki temu będziesz miał większe możliwości upgrade'u w przyszłości, a wydajność i5 ma lepszą...

Możesz oszczędzić na płycie i kupić P55-UD3, która do tych 4GHz starczy, jeśli masz większe ambicje - Asrock P55 Extreme.

Z GTXem się spiesz, bo znikają i drożeją, co też jest efektem zbliżających się świąt... Ogólnie z zakupem komputera radziłbym nie zwlekać - albo czekaj do stycznia/lutego, bo listopad/grudzień to najgorszy okres na kupowanie kompa.

odnosnie przydatnosci 4 rdzeni w grach - dx11 ma ladnie rozkladac obciazenie procesora na wszystkie rdzenie (nawet jak karta bedzie pdo dx10).

Niekoniecznie - wciąż wszystko zależy od producentów gier, a nie od DX11. Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mój obecny zasilacz BeQuiet 500W (E6) pociągnie w ogóle taką platformę na i5 + GF260 ??

Rozumiem że owy i5 750 powinien dać się przetaktować do 4GH (albo i więcej)??

Czy w testach wypada lepiej niż poczciwa seria E8xxx zakręcona do tych samych wartości??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi