Gość x_EP Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 (edytowane) Zestaw dla kuzyna, jaką płytę główną oraz pamięć (zestaw 2x2gb) proponowali byście do Core i7 860? Naczytałem się sporo o Asusach, Gigabajtach, MSI, każda w paru wersjach, niektóre padają po pół roku przy oc, sporo piszą o problemach z kompatybilnością płyta - pamięć ram i bądź tu mądry. Co do płyty nie potrzeba żadnych bajerów, chciałbym aby była po prostu sensowna, aby coś można było podkręcić ale bez hardkoru (chyba dobrze aby miała więcej niż 10 faz zasilania procesora), chciałbym aby miała 2 złącza pcie każde po 16 linii (do crossfire). Myślałem nad Asusem P7P55D EVO ale czy na prawdę wykorzysta się płytę za blisko 700zł? Co do pamięci to kompletnie nie wiem jakie, najważniejsze aby się nie gryzły z płytą, jakiś zestaw 2x2gb aby też można było trochę podkręcić, ludzie polecają np OCZ'y 1600Mhz CL7 ale też wspominają że czasem się gryzą. Zasilacz - aby pociągnął to wyżej na oc (ale bez hardkoru to oc) plus w perspektywie dwa radki hd5850 (które akurat nie ciągną dużo amperów). Nie musi mieć odpinanych kabli, lampek, diodek czy innego niepotrzebnego dla zasilacza syf-bajeru :) Ogólnie chodzi o to aby nie przepłacać ale też nie okupować bubla a cenowo najlepiej w okolicy 2600zł za komplet lecz nie jest to twardy limit. Będę wdzięczny za sensowne porady :) Edytowane 2 Listopada 2009 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ub3r pro Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Pamięci - G Skill z serii Ripjaws, bajeczne pamięci Co do płyty, płyty siadają przy ekstremalnym OC czyli jakieś 4,5 ~ 5 GHZ, jeśli chcesz mieć pewną płytę to polecam. Nie wiem czy znajdziesz płytę z takim 10 fazowym zasilaniem za mp. 500 zł. Jeśli płytka ma być w miarę tania, to bierz MSI-GD 65 albo EVGA FTW - wez to na co Ciebie stać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafluk75 Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 chciałbym aby miała 2 złącza pcie każde po 16 linii (do crossfire) Kolego, jeśli planujesz crossfire 2x16 linii, to musisz wybrać inną platformę, gdyż Core i7-860 współpracuje z nową podstawką LGA1156, gdzie kontroler kart graficznych przeniesiony jest do procesora i obsługuje tylko 16 linii. Pozostaje więc 1x16, lub 2x8linii. Więc na dzień dzisiejszy wybór masz pomiędzy procesorami Core i7 ale pod podstawkę LGA1366 np. i7-920, lub platforma AMD i jakiś Phenom II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość x_EP Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 (edytowane) Kolego, jeśli planujesz crossfire 2x16 linii, to musisz wybrać inną platformę, gdyż Core i7-860 współpracuje z nową podstawką LGA1156, gdzie kontroler kart graficznych przeniesiony jest do procesora i obsługuje tylko 16 linii. Pozostaje więc 1x16, lub 2x8linii. Więc na dzień dzisiejszy wybór masz pomiędzy procesorami Core i7 ale pod podstawkę LGA1366 np. i7-920, lub platforma AMD i jakiś Phenom II. Właśnie, zapomniałem o tym. A czy x58 i lga 1366 nie ma tego problemu typu padanie sprzętu po pół roku użytkowania przy o/c? Jeśli macie na myśli ten problem z podstawkami bodajże foxconn które się paliły przy wyższym napięciu, to chyba tyczyło się to tylko płyt gigabyte i ofkors 1156. Tak BTW są przecież płyty z lga1156 które mają więcej linii pcie. Edytowane 2 Listopada 2009 przez EP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ub3r pro Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 (edytowane) WTF ? Różnicy pomiedzy 2x16 a 2x16 nie ma :| Gdzieś widziałem dwa testy i 2x8 nadaje się do grania, a utrata wydajności jest znikoma. Chłopie....tak jak Ci napisałem, płyty się jarają przy OC powyżej 4 GHZ. Jestem pewien, że Twój kuzyn nie będzie chłodził kompa ciekłym azotem aby się podniecić większą ilością pkt w benchmarkach..... Też się podnieciłem wsadzaniem 20000 GB RAMu, i7 920 i tysiącami kart graficznych, ale opinie doświadczonych userów i testy sprowadziły mnie na ziemię i wybrałem zestaw na LGA1156, który jest sporo tańszy, w wielu rzeczach nawet wydajniejszy a jeśli mniej to nie odczuje się tego w codziennym użytkowaniu, mniej ciągnie prądu i mniej wydziela ciepła. Nie wierzysz ? Popatrz sobie na masę testów a wnioski wyciągniesz sam. Edytowane 2 Listopada 2009 przez Ub3r pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...