rebel Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 (edytowane) Witam. Na wstępie powiem, że nie jestem laikiem komputerowym, ani pod względem soft ani hardware'u. Natomiast takiej rzeczy jeszcze nie spotkałem i mnie to strasznie zdziwiło. Na komputerze siostry przechowuję zdjęcia (robione aparatem cyfr.) z racji tego że ma tam większy dysk. Wiele zdjęć uległo uszkodzeniu. Podejrzewam, że podczas przeglądania. Proces ten cały czas trwa i zdjęcia cały czas się 'psują'. Komputer jest odwirusowany i odrobaczony. Zdjęcia już skopiowałem na inny dysk i tam już są bezpieczne. Myślę że najlepiej zobrazuję problem jak je pokażę: Dysk to Seagate Barracuda 7200.7 380011A. Raczej bez bad sectorów (nie sprawdzałem dawno), od czasu do czasu robiony defrag i scandisk. Raczej nie był wyłączany hardcorowo tzn. bezpośrednio z prądu czy wyłącznikiem przy zasilaczu. Pomóżcie bo nie wiem kompletnie co się stało. Wiele fajnych zdjęć-pamiątek mam uszkodzonych. Da się naprawić uszkodzone zdjęcia? Edytowane 2 Listopada 2009 przez rebel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 A czy po przekopiowaniu "uszkodzonych" zdjec na innym komputerze dzialaja normalnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Nie. Dalej wyświetlają się w taki sam sposób. Tak jakby były zmodyfikowane na stałe. :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Nie. Dalej wyświetlają się w taki sam sposób. Tak jakby były zmodyfikowane na stałe. :sad: Wiec mozliwosc sa 2: 1. Podczas zgrywania zdjec zostaly "uszkodzone" 2. Zostaly "uszkodzone" po zgraniu ich na dysk Wiec sam musisz wykluczyc 1 opcje wtedy bedzie wiadomo ze to komputer, sprawdz jeszcze date utworzenia pliku czy zgadza sie z data modycikacji...czy sa inne (wkoncu przy przegladaniu zdjec ich nie modyfikujesz) Jesli zdjecia sa na stale "uszkodzone" i nie dzialaja na innym komputerze prawidlowo to pozostaje uzyc jakiegos programu do odzyskiwania koppi zapasowej i zgrac te sprzed modyfikacji...(tak mi sie wydaje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Miałem coś podobnego gdy używałem uszkodzonej karty w aparacie. Skoro masz zdjęcia na dysku prawdopodobnie kończy sie jego żywot. Możesz spróbować przenieść cały dysk do innego komputera i sprawdzić czy jest to samo. Wklej na forum SMART z twojego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Już wiem. Zdesperowany zrobiłem test. Skopiowałem raz przez Pendrive a drugi raz przez Czytnik. :mellow: Zdjęcia uszkodził chiński najtańszy czytnik kart pamięci. Niech to będzie przestrogą, nie kupujcie tego badziewia. Jest jakaś szansa na odtworzenie uszkodzonych zdjęć? Backupu nie mam, a po za tym nic by nie dał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Już wiem. Zdesperowany zrobiłem test. Skopiowałem raz przez Pendrive a drugi raz przez Czytnik. :mellow: Zdjęcia uszkodził chiński najtańszy czytnik kart pamięci. Niech to będzie przestrogą, nie kupujcie tego badziewia. Jest jakaś szansa na odtworzenie uszkodzonych zdjęć? Backupu nie mam, a po za tym nic by nie dał. No czyli jednak komputer nie byl niczemu winny ;) Raczej nie odzyskasz tych zdjec...no chyba ze nie skasowales ich z karty aparatu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Zdjęcia uszkodził chiński najtańszy czytnik kart pamięci. Niech to będzie przestrogą, nie kupujcie tego badziewia.Mam identyczny :angry: Na razie działa dobrze. Będę miał to na uwadze w przyszłości. Ale swego czasu była afera z jakąś serią czytników Kingstona, także to chyba po prostu pech. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Milkman Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 heheh ,,chiński szajs" nabiera nowego znaczenia. Zawsze myślałem że takie chińskie akcesoria szybciej się psują/ew. nie działają wogóle, a tu takie ,,czary-mary" :-) prawie jak czytnik z wbudownym auto-focusem/photoshopem xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 (edytowane) heheh ,,chiński szajs" nabiera nowego znaczenia. Zawsze myślałem że takie chińskie akcesoria szybciej się psują/ew. nie działają wogóle, a tu takie ,,czary-mary" :-) prawie jak czytnik z wbudownym auto-focusem/photoshopem xDE, to samo mialem na jednej karcie do Canona - zrobione zdjecie na niej mialo "2 czesci", byly przeciete w polowie. To samo widzialem na jednej z kart Kingstona, ktory uzywana tylko 2 miesiace odlezala pozniej prawie rok i sobie padla, gdy zechcialem z niej skorzystac(zalapalem sie bodajze na ostatni tydzien gwary, a karta, jak mowilem wyzej, byla uzywana tylko przez jakies 2mc i to w Sandisku jako rozszerzenie pamieci). Swoja droga, wiekszosc cyfrowek da sie bezposrednio podpiac pod kompa - szkoda kasy na wynalazki. Sam jednak mam "pendrajwa" Pentagrama na SD. Faktem jest to, ze kosztowal, ale widziany jest tez pod biosem jako hdd wiec mozna i fleszowac z niego ;) Edytowane 3 Listopada 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...