MrMatikm Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 (edytowane) Witam niedługo będę kupował komputer. Na początku myślałem o płycie głównej Gigabyte P55-UD3R, jednak później zauważyłem płytę AsRock P55 Extreme. Mam kilka pytań co do tego AsRocka: 1) Czy AsRock to dobra firma? 2) Czy da się wyłączyć funkcję dotyczącą szybkiego włączania systemu, i w jaki sposób? 3) Mimo, że bardziej jestem przy AsRocku bo ma dwa złącza PCI Express działające na raz w trybie x8,x8 obydwa(w przyszłości może dokupie drugą kartę), to według was która płyta jest lepsza? 4)Czy któraś z tych płyt ma jakieś wady? 5)Byłbym zapomniał jak ta płyta nadaje się do podkręcania? Zachęcam do wypowiadania się w tym temacie i z góry dziękuje za odpowiedź. Edytowane 2 Listopada 2009 przez MrMatikm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narril Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Do tych 2 mozesz dorzucic jeszcze MSI P55-GD65 /intel P55, DualDDR3-2133MHz, GLan, 1394/, wszystkie trzy znajduja sie w tym samym pulapie cenowym, wszystkie 3 oferuja mniej wiecej to samo. Totez, osobiscie, kierowal bym sie indywidualnymi preferencjami oraz zawartoscia pudelka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMatikm Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 ta płyta msi co podałeś jest już trochę za droga, prosiłbym jeszcze kogoś o konkretne odpowiedzi na moje pytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NuCore Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Ja bym wziął mobo As(s)rocka;) Mimo wszystko minimalnie lepiej prezentują się jej parametry, ale z uwagi, że jej nie miałem nie mogę powiedzieć nic więcej. Firma ponoć nieźle się poprawiła, gdzie jeszcze kilka lat temu, bliżej im było do low-end'u niz high-end'u:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMatikm Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 fajnie, ale prosiłbym jeszce kogoś innego o odpowiedź na moje pytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 ASRock daje tylko 2 lata gwarancji na swoje płyty, to o czymś świadczy. Sam stoję przed wyborem płyty w tym przedziale cenowym. Do wyboru: GIGABYTE GA-P55-UD3R ASUS P7P55D LE Obydwie maja 10-cio fazowe zasilanie. Obydwie wspierają CrossFireX, SLI niestety nie. Obydwie maja 2 sloty PCI-E, jedno x16, drugie x4. Obie są bardzo podobne, różnice są kosmetyczne, np.: GB posiada radiatory na sekcji zasilania i to z HP, gniazdo FDD (dla niektórych to nadal zaleta, patrz instalacja Windowsa XP na AHCI). Dodatkowo na płycie są gniazda pod porty SERIAL (COM) i PARALLEL (drukarka). Na tylnym panelu GB posiada 10xUSB, ASUS 8x. GIGABYTE 2xeSATA, ASUS 1x. Do GB podłączysz 8 dysków SATA, do ASUSa 6. GB posiada dzwiek Realteka, ASUS Via. ASUS jest węższy, w sam raz do krótkich obudów. GB posiada podwójny BIOS. Co do OC, to sprawdź ten wątek. Podsumowując, mój wybór w tym przedziale cenowym to GIGABYTE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrMatikm Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 rozumiem a co sądzicie o Gigabyte P55M-UD4 link kosztuje ona 499 zł a drugi slat na karte ma x8 a ja może kiedyś później będę chciał dołożyć drugą katę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...