Skocz do zawartości
Timm

Cel 633@785

Rekomendowane odpowiedzi

W biosie mam ustawione:

CPU Host/PCI Clock:83/41 MHz

AGP Frequency (MHz): Auto = 83 MHz

CPU Ratio: x9,5 = 791 MHz

Czy mogę dalej go podkręcać, żeby nic nie popalić ???

HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :cry:  :cry:  :cry:  :cry:  :cry:

ZmieńCpu Host na 100MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomoże mi ktoś ??

Zmień zworką na płycie z 66MHz na 100, albo w biosie Cpu host na 100Mhz ROZUMIESZ??? a tak wogóle to nie będe się z tobą urzerał poczytaj se FAQ to będziesz wiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno jak nie wiesz dalejjak przestawić go na 100Mhz to lepiej daj se spokój z podkręcaniem i odkręć se zpowrotem procka na 633 bo inaczej popalisz sobie nie procesor tylko dysk i cdromy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8) ludziska, ja mam Celerona 667 podkręconego do 900 Mhz i nie ma mowy o jakimkolwiek grzaniu się. I jedna rada - zanim zabierzecie się za podkręcanie to zadbajcie o nieco lepsze chłodzenie bo te standardowe żadko kiedy umożliwiają bezpieczne wykorzystanie overclockingu (jeśli chcemy poządnie podkrecić jakiś podzespół komputra).

mój Celeron 667 przetaktowany szyną z 66MHz na 90Mhz co dało 900 Mhz sprawuje się niezwykle wydajnie (mogę spokojnie grać w takie gry jak GTA Vice City przy rozdzielczości 1024 x 768 x 16b - max. rysowanie czy Colin McRae Rally 3 przy 800 x 600 h. detail.).

A co do wydajności Celeronów to sprawdźcie w BioSie czy macie włącznoną pamięć podreczną czyli tzw. Cache. i nie chrzancie mi że Celerony mają 16 Kb pamięci podręcznej bo Celerony mają L1Cache 16KB i L2Cache 128 KB. W biosie gdzie znajdziecie L2Cache zmiencie opcję Distabled n Enabled - zszokuje was wzrost wydajności.

Jeszcze jedna sprawa jeśli chodzi o podkręcanie - zadbajcie również o zwiększenie napięcia (ja mam teraz z 1.75 V na 1.90 V). Czasem też trzeba se zmienic zasilacz. Np. u kumpla co ma Celerona 600 to tylko z leksza go podkręciłem i już się resetował i chrzanilo się wszystko, a do tego mail hu***ą płytę główną gdzie nawet nie można bylo zmienic napięcia .

Tak, że kluczową sprawę przy wydajności podkręcania odgrywają:

- włączenie Cache (L2Cache)

- napięcie

- zasilacz (mi na razie starcza 230 W (nie V)

- chłodzenie (jak będzie mial za cieplo to może sięwieszac)

na standardowym chłodzeniu sugeruję podkręcanie 0 100Mhz góra 130 Mhz

chociaż wedlug mnie raczej nie możliwe jest spalenie Celerona jeśli mamy zamontowany radiator.

ps. na moim kiedyś przestal się kręcic radiator i temp. podskoczyla do ponad 70 C. Ale nic się nie stalo

mam:

- Celeron 667Mhz @ 900Mhz

- 384 MB Ram ( 100 MHz @ 125 MHz)

- GeForce 2 MX400 z Detonatorami 40.72 pl (cda Luty 2003)

- dysk Fujitsu 20GB 7200 obr. ,Seagate Barracuda IV 80GB 7200 obr.

- CD-RW Lite-On 40x 12x 48x (1000 plytek wypalonych i bez najmniejszych usterek - polecam!)

- Sound Blaster Live

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-  

chłodzenie (jak będzie mial za cieplo to może się wieszac)

Chyba że trafi się tak jak ja na cudowny egzemplarz, który im cieplej tym lepiej pracuje :lol: :lol: (Patrz konfig). Mój się wiesza jak ma za zimno :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dijkstra - dzieki za poprawke :) ("Jaq sie pomyliłem gdzieś to prosze mnie poprawić> " - napisałem wyraźnie) Szczerze przyznam że nie słyszałem wcześniej o Celeronach bez pamięci cache :) ale jaq widać są i takie dinozaury :) jednak z pewnością Celeronik 466 kolegi Timm'a posiada te 16KB cache ;) Co do programiku to nie wiem dokładnie czym się kręci RADEONY ale ja na pewno nie wybrałbym RivaTUNERA bo są chyba programy lepsze dla Radeona, które pomagają w pełni wicisnąć z niego co sie da :) Jush bardziej poleciłbym PowerStripa http://www.entechtaiwan.com/ps.htm

Timm co z tym kompem ? Napisz coś :)

buahahahahahahahahahahahahahaha nie no widze ze z ciebie taki sam mastah komputerowy jak i z tych ktorych krytykujesz :PPPPP

tylko pierwsze celerony nie mialy cache (266 i 300 mhz bez a) (ale 2 levelu bo 1 level wszystkie mialy - cos kolo 16 kb )

wszystkie od 300a w zwyz mialy 128kb cache 2 levelu czyli i te na szynie 66 i te na 100 a na jadrze tualatin maja 256kb

co do wyniku rzeczywiscie mizerny ja na tnt2 m64 mialem cos w okolicach 900 - 1000 pnkt na celku 700

Jk dla mnie to wina pamieci - trzeba z nich wycisnac wiecej czyli hostclock +33 i ostre timingi , ew wina samej plyty - nie sprawdzilem na jakim chipsecie ale wnioskuje ze via - a zainstalowales via4in1 stery ??????

teraz to sie nazywa inaczej viahyperion chyba :P

Wazne zeby w biosie wszystko bylo poukladane jak nalezy

Proca mozna sprobowac puscic na magistrali 100 - duuzo z 633 spokojnie biegalo na 100 mhz magistrali

Podkrecenie na magistrale 100 nicczym nie szkodzi - i nie zaszkodzi twoim dyskom i kartom pci bo na wiekszosci (99,99%) plyt pod celki wlacza sie wtedy dodatkowy dzielnik agp/pci (chyba ze masz lx ale wtedy nie ustawisz 100 mhz magistrali :) ) Juz bardziej szkodliwe jest to 83 mhhz co masz teraz

I jeszce jedno rece mi opadaja jak czytam jakie glupoty pisze taki swiezy pseudo mastah uczestnik soultaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

--------------------------------------------------------------------------------

Grozi Ci to, że zwiększając FSB zwiększasz też taktowanie PCI, AGP oraz kontrolera dysków, a jeśli podkręcisz za dużo to pojarasz karty i dyski.....

- co do tego co napisal jakiśtam chomik to w cale nie jest tak, bo jeśli podkręcam w biosie fsb to zwiększają się megaherze agp i pci - podkręcam od 66 wzwyż do 90 i wtedy dzielimy to przez 2 i wychodzi nam ile mają pci (początkowo 66 / 2 = 33 Mhz -PCI n a jak podkręce np do 900 czyli FSB 90 (mam mnożnik 10x) wtedy pci mają po 45 mhz - jakby granica wytrzymalości urządzeń - ale czytalem w instrukcji, że jak przestawimy przelącznik magistrali na płycie głównej na 100 Mhz to wtedy dzielimy to przez 3 100 / 3 = 33Mhz i tak dalej jak 133 to wtedy 133/4 =33 Mhz. Czyli mi tu nie pierd. że mi sie cos spali jak będzie 33Mhz na PCI i magostrale 100 Mhz

no a dalej to wyniknie chyba z tego to, że skoro jak mialem początkowo 667 Mhz FSB 66 x 10 mnożnik to jak przestawie na 100ówe magistrale to będzie 100 Mhz x 10 mnożnik co powinno dać 1000 Mhz na procku, no a nie wiem czy wtedy procek nie pyknie i nie będzie po nim.

sprawdzilem to, przestawilem magistrale na 100 Mhz wlanczam a tu tyle samo co bylo wcześniej - a dokladnie przy uruchamianiu:

Main Processor: CELERON TM 667Mhz (66 x 10) - dokladnie tak jak przedtem pisze - czyli nic to nie dalo

a dokladnie czytalem w instrukcji:

3-up 4-up (przełącznik) to magistrala 66 Mhz

3-down 4-up to magistrala 100 Mhz

3-down 4-down to mag. 133Mhz (ciekawi mnie jedno - co jeśli 3 up a 4 down???)

no a po przelanczeniu zero zmian - sądzę, że to się tylko zmienia wtedy jak kladziemy procka z FSB 100 Mhz albo 133 Mhz - a moral z tego taki, ze nie możliwe jest zmiana w Celeronach FSB z 66 na 100 Mhz - jedynie max do 90 Mhz - ręcznie w biosie z efektem podkręcenia PCI

no ale to tak wlaściwie dobrze, że nie możemy recznie zmienić PCI z 66 do 100 lub wyżej no bo 100Mhz / 2 daje 50Mhz PCI - czyli destrukcja, chyba, ze procek ma standard 100 FSB to wtedy FSB 100 / 3 =33 Mhz

czyli Celków nie da się zbytnio podkręcic, co za cholerstwo :P

u mnie max z 667Mhz do 900Mhz - nie jest to zbyt wiele no ale wzrost wydajności jest znaczny - przy radiatorzxe Athlon 1.2

zostaje nam podkrecanie Celerona tylko i wyłącznie przez FSB w biosie i to o niewiele + zwiększenie napięcia ofkorz.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH IMPREZOWICZÓW!!! :lol: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

--------------------------------------------------------------------------------

Grozi Ci to, że zwiększając FSB zwiększasz też taktowanie PCI, AGP oraz kontrolera dysków, a jeśli podkręcisz za dużo to pojarasz karty i dyski.....  

- co do tego co napisal jakiśtam chomik to w cale nie jest tak, bo jeśli podkręcam w biosie fsb to zwiększają się megaherze agp i pci - podkręcam od 66 wzwyż do 90 i wtedy dzielimy to przez 2 i wychodzi nam ile mają pci (początkowo 66 / 2 = 33 Mhz -PCI n a jak podkręce np do 900 czyli FSB 90 (mam mnożnik 10x) wtedy pci mają po 45 mhz - jakby granica wytrzymalości urządzeń - ale czytalem w instrukcji, że jak przestawimy przelącznik magistrali na płycie głównej na 100 Mhz to wtedy dzielimy to przez 3  100 / 3 = 33Mhz i tak dalej jak 133 to wtedy 133/4 =33 Mhz. Czyli mi tu nie pierd. że mi sie cos spali jak będzie 33Mhz na PCI i magostrale 100 Mhz

no a dalej to wyniknie chyba z tego to, że skoro jak mialem początkowo 667 Mhz FSB 66 x 10 mnożnik to jak przestawie na 100ówe magistrale to będzie 100 Mhz x 10 mnożnik co powinno dać 1000 Mhz na procku, no a nie wiem czy wtedy procek nie pyknie i nie będzie po nim.

sprawdzilem to, przestawilem magistrale na 100 Mhz wlanczam a tu tyle samo co bylo wcześniej - a dokladnie przy uruchamianiu:

Main Processor: CELERON TM 667Mhz (66 x 10) - dokladnie tak jak przedtem pisze - czyli nic to nie dalo  

3-up  4-up (przełącznik) to magistrala 66 Mhz

3-down 4-down to mag. 133Mhz (ciekawi mnie jedno - co jeśli 3 up a 4 down???)

no a   po przelanczeniu zero zmian - sądzę, że to się tylko zmienia wtedy jak kladziemy procka z FSB 100 Mhz albo 133 Mhz - a moral z tego taki, ze nie możliwe jest zmiana w Celeronach FSB z 66 na 100 Mhz - jedynie max do 90 Mhz - ręcznie w biosie z efektem podkręcenia PCI  

no ale to tak wlaściwie dobrze, że nie możemy recznie zmienić PCI z 66 do 100 lub wyżej no bo 100Mhz / 2 daje 50Mhz PCI - czyli destrukcja, chyba, ze procek ma standard 100 FSB to wtedy FSB 100 / 3 =33 Mhz

czyli Celków nie da się zbytnio podkręcic, co za cholerstwo :P

u mnie max z 667Mhz do 900Mhz - nie jest to zbyt wiele no ale wzrost wydajności jest znaczny - przy radiatorzxe Athlon 1.2

zostaje nam podkrecanie Celerona tylko i wyłącznie przez FSB w biosie i to o niewiele + zwiększenie napięcia ofkorz.  

POZDRAWIAM WSZYSTKICH IMPREZOWICZÓW!!!  :lol:  :wink:

Mastah podkręcania się zanalazł. Chrzanisz jak niesczęście, słuchaj lepiej ludzi którzy troche dłużej w "tym" siedzą od ciebie bo robisz z siebie pośmiewisko

1.Gratuluje tekstu zeby pamiętać o włączeniu pamięci l2 -naprawde nie wiedział bym o tym gdybyś mi nie powiedział :lol: :lol: :lol: (ta opcja jest standardowo włączona jeśli chcesz widzieć i nikt na tym forum jeszcze nie "przypominał" nikomu o jej włączeniu bo to tak jak gdybyś powiedział "nie zapomnij założyć butów jak będziesz wychodził na dwór")

2.Przy 90 Mhz fsb jak ty masz pci =45Mhz(niezależnie jaki masz dysk długiego życia już mu nie wróże). Kto ci nagadał takich głuppot że to bezpieczna granica? To jest zależne od podzespołów jedne wytzrymują wyższe pci inne niższe ale 45 dla KAŻDEGO dysku jest zabójcze!!! I lepiej weź na fsb =100MHz bo wtedy będziesz spokojny o dysk a procesor ci nie pyknie bo CELERONA NIE DA SIĘ SPALIĆ( powinieneś o tym wiedzieć MISTRZU :lol: :lol: :lol:)

3Kto ci powidział że Celeronów nie można uruchomić na magistrali 100MHZ? Widzisz ja mam150 fsb jak to możliwe?

4 Weź sobie do serca to co teraz powiem: nie mąć ludziom w głowie bo się mi nie dobrze robi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem. i karty wytrzymają??

Karty ci wytrzymają ale dysk może nie wytrzymać. Przeczytaj to co napisałem koledze wyżej i ty też sobe weź to do serca

POWTARZAM ci setny raz z kolei Ustaw to FSB na 100MHz bo tak jest bezpiecznie( procesor ci się nie spali co najwyżej bedzie się wieszał a wtedy zawsze możesz podnieś napięcie albo wrócić do normy a PCI bedzie standardowe =33MHz) A jeśli jeszcze nie rozumiesz to daj se spokój z podkręcaniem i wracaj do normy procesora bo jedyny efekt będzie taki że zjara ci się dysk a nie karty czy procesor

MÓWIE to poraz ostatni nie słuchaj się tego klienta wyżej bo ci tylko w głowie namiesza zrób tak jak ja ci kazałem i będzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha mam pytanko. Po (takim) podkręcaniu słyszałem, że procesor, karty rozszerzeń i HDD krócej "żyją". Czy to rzeczywiście prawda ??? A co z temperaturą ?? Narazie jest ~50 stopni. Stokrotne dzięki POLII !!! 8) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha mam pytanko. Po (takim) podkręcaniu słyszałem, że procesor, karty rozszerzeń i HDD krócej "żyją". Czy to rzeczywiście prawda ??? A co z temperaturą ?? Narazie jest ~50 stopni. Stokrotne dzięki POLII !!! 8)  :P

Krócej zyją ale po takim podkręceniu jak miałeś wcześniej teraz jest bezpiecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale czemu nie chce mi się zmienić magistrala na 100 Mhz???

jeśli trzeba to powtórzę (skopiuję) jak zrobiłem:

przestawiam przełącznikami na płycie

3-up 4-up (przełącznik) to magistrala 66 Mhz

3-down 4-down to mag. 133Mhz >koniec<

no to może jak przełączę na 133Mhz na płycie to w końcu się coś zmieni, bo chociaż teraz na płycie zmienilem na 100Mhz magistrale to w biosie i tak mam 66Mhz :((((( jeśli jesteś dobry to pomóż :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a co do defaultowo włączonej opcji L2Cache to nie powiedzialbym, że jest domyślnie włączona. Ostatnio jak u kumpla zrobil się reset biosa to mial distabledno i nie wiedzial o tym, tylko mu hu***o komp chodzil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

standardowo FSB mam 66Mhz - PCI=33Mhz

FSB 68Mhz - 680Mhz stabilnie PCI=34Mhz

FSB 73Mhz - 730Mhz stabilnie PCI=36,5Mhz

FSB 77Mhz - 770Mhz stabilnie PCI=38,5Mhz

FSB 83Mhz - 830Mhz stabilnie PCI=41,5Mhz

FSB 90Mhz - 900Mhz stabilnie PCI dzielone jednak już przez 3- PCI=30Mhz

-nawet bardziej stabilnie niż na 830Mhz

FSB 100Mhz - komp odpala na standard 667Mhz i bios każe zmienic ustawienia cos takiego: "CPU is unworkable or setting is wrong - please check the soft II Menu"

przestawiam przełączniki na płycie tak aby FSB wynosiło 100Mhz i nic się nie zmienia, ale również nic w biosie nie "wyskakuje" parametry są takie same i tyle samo można podkręcić co wcześniej no a napięcie mam z 1.75 na 1.90. Cel 667Mhz @ 900Mhz

chyba nie da rady nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POLII - mam mały problem. Po podkręceniu na 950 po około 10-15 min system nie odpowiada a ekran jest cały czarny. Co robić ??

Podnieś napięcie na procesorze(w biosie) o jakieś 10% standardowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...