MakaKam Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Kupilem sobie ostatnio nowa plyte glowna i dyska sata. Podpialem wszystko ale mam pewien problem. Starszy dysk mam IDE a na plycie jest tylko jeden slot IDE wiec polaczylem ten dysk IDE i DVD jedna tasma. I teraz pytanie jak ustawic na nich zworki? Na dysku sata master a na IDE i DVD slave? Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Ustawienie zworek dotyczy tylko taśmy. Dysk sata nie ma tu nic do rzeczy. Zakładając, że system jest na dysku sata, to kolejność dysku ide/napędu nie ma znaczenia. Jedno ustawiasz na master, drugie na slave. Kolejność na taśmie nie powinna mieć znaczenia, ale gdyby były problemy, to master powinien być na środku, slave na końcu (niektóre taśmy ASUS mają opisane wtyczki w ten sposób). Starsze dyski WD preferują ustawienie CS (cable select). W takim wypadku są 2 opcje: - dysk na środku taśmy (ustawienie CS), napęd na końcu ustawiony na slave - dysk na końcu taśmy(ustawienie CS), napęd na środku ustawiony na master Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MakaKam Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Dzieki ULLISSES wszystko dziala jak nalezy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 ulisses jesteś fachowcem ale master ZAWSZE było na końcu taśmy NIGDY W ŚRODKU....asus też nigdy nie miał taśm tak opisanych - a troszkę tego przewałiłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...