Skocz do zawartości
Sens

Modernizacja 1000zł + Kasa Za Stare Części

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym zmodernizować swój komputer. Mam na to 1000zł + kasa za stare części. Mój obecny zestaw to:

- C2D E4300 s775 + MUGEN

- MSI p6n SLI NF650 (ma jeden minus tj, po wsadzeniu minidżeka od głośników w zielone wejście słychać tylko jedą stronę, ale po wsadzeniu w inne wejście i ustawieniu w sterownikach słychać normalnie). Tak wiec 7.1 odpada, ale z 5.1 jest git.

- 2x 2048MB 800MHz Kingstona

- Palit GF9600 GSO 768MB

- HDD SEAGATE 500GB sata ll

- Napędy wymagające wymiany xD

- Monitor LCD 19" Samsung SyncMaster 930B 1280/1024

- Zasilacz ThermalTake Purepower 500W

Mam dwie opcje:

1. Sprzedać proca, mobo i ram.

Kupić:

-Phenoma AM3 X4 955 BE

-Mobo ASrock 785

-6GB DDR3 1600

-DVD RW sata

2. Sprzedać proca, mobo i ram.

Kupić:

- Core I5

- Jakieś mobo

- 4GB ramu 1600

- DVD RW sata

Komputer używam do gier bf2, gta4, i chciałbym żeby przypasował do BF3 (1280/1024), PS, VMware. Chciałbym, żeby Mugen pasował do nowego mobo.

Pytania:

1. Czy obecny zasilacz poradzi sobie z nowymi zestawami? Zasilacz ma tylko jeden kabel zasilający procesor tj. tam gdzie jest wtyczka 8 pinowa.

2. Dotychczas w gry grałem na Win XP sp3, a więc odpalały się w DX9, teraz planuje przesiadke na Win7 x64, Czy przez to, że NOWE gry będą odpalać się w DX 10 spadnie ilość FPS ( jako, że karta nie jest demonem w DX10)?

Mile widziane linki do konkretnych produktów. najlepiej z jednego sklepu.

W dziale zestawy podany jest link do phenoma x4 955 BE, ale na stronie nic nie ma napisane, że to BE. Więc jak to jest? ;)

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za stare części dostaniesz ~500 zł (raczej mniej, niż więcej, ale przyjmijmy taką sumę).

1500 zł:

Procesor : Intel Core i5 750 - 699 zł

Chłodzenie Procesora : AC Freezer Xtreme Rev. 2 - 135 zł

Płyta Główna : Gigabyte P55-UD3 - 420 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1600MHZ - 310 zł

Razem : 1564 zł (esc.pl)

Oczywiście możesz zrezygnować na początku z chłodzenia i jechać na boxie, jeśli nie starczy kasy. Ogólnie jak możesz, warto dopłacić do Core i5, jako że zwyczajnie jest wydajniejszy.

1. Zasilacz sobie poradzi, choć mógłbyś rzucić jakąś specyfikacją z Google, tak dla pewności.

2. Karta sobie również poradzi, tylko koniecznie ją podkręć - ma spory potencjał. Nie, DX10 nie zabiera dużo z wydajności.

Wszystkie Phenomy 955 są BE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to będzie z tym zasilaczem, bo jak już wcześniej wspomniałem on ma tylko jeden kabel zasilający procesor tj. tam gdzie jest wtyczka 8 pinowa on ma 4?

Mój zasilacz:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx...N82E16817153052

EDIT:

Coraz bardziej skłaniam się jadnak do zestawu na AM3, ponieważ dochodzi jeszcze nagrywarka DVD i zewnętrzny dysk twardy.

AMD Phenom II 955

ASrock M3A785GXH

2X 2048MB DDR3 Goodram

Tylko zostaje problem tego zasilacza.

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny dylemat.

http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Cpu-Mobo-Ram-t311501.html

Mógłby się ktoś wypowiedzieć który "zestaw" z tych dwóch jest wydajniejszy ?? Czy może jest jeszcze jakaś inna alternatywa ??

AlexFM

Edytowane przez AlexFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi