Skocz do zawartości
gladky

Problem Z Ocz 800mhz

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zakupiłem ostatio nowe ramy OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz Vista Upgrade CL5

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...pgrade_CL5.html

miałęm wczesniej system windows xp sp3 i chodziły bezproblemowo , lecz niewykrywało całości ramu ( 3,5 gb talko ) wiec postanowiłem zainstalować system 64 bitowy ( win7 ultimate 64 bit ) ..... i tu zaczeły sie problemy ,,, nie mogłem dokończyć instalacji ... opisałem to w tym temacie http://forum.purepc.pl/Microsoft-Windows-f...91#entry3370091

niestety nie było szybkiego rozwiazania ..... ale udło mi sie w koncu zainstalowac tylko na 1 kości ram .... wiec pomyslałem że jedna z nich jest uszkodzona gdy juz syatem win7 dzialał .... zaczołem testy ... o to wyniki :

- 2 kosci podpiete ... w dualu czy nie ... nonstop bluescreeny z różnymi kodami i mam test do 10% wykazał 200 errorów ( dalej nie modłem testować bo BScreen )

- pojedyncze kości chodzą bezproplemowo i bez jakichkolwiek errorów

- nic niedaje zwiekszanie napiecia ( 2 kosci ) i obniżanie taktowani ( 667 mhz )

to moja konfiguracja kompa

- płyta ga-p31 ds3l rev 1.1 ( podejrzewam tu brak kompatibilnosci )

-ram ocz 2x2gb 800mhz

- procek c2d e4600

-grafa GTX 260 evga

-zasialcz 650wat coolermaster

jakies pomysły , czy ratuje mnie sprzedarz ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

działają na 1.8 v ( tak ja jest w info ) ....w iosie płyty ga-p31 mam możliwość dodawania od 0.1v do 0.7v ....tolerancja producenta ramów tego typu od producenta jest na 2,3 volta wiec próbowałem systematycznie zwiekszać napięcie do 2.3v (+o.5) lecz jedyny efekt to opóżnienie pojawienia sie bluescreena ....dodam ze pojedynczo kości działaja bez zarzutu na 1.8 wolta i 800mhz , nic nie mam teraz podkrecone , biosa resetowałem mam najnowszego jaki był na stronce gigabita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi