Skocz do zawartości
andriu

MSI K7N2 - złote rady, etc.....

Rekomendowane odpowiedzi

3dmaek 2003 to benchmark glownie grafiki wiec nie spodziwaj sie codow bo twoj geforce to juz wuslazona zabawka. na test ogolnie kompa polecam 3dmarka 2001. na twojej plycie wyciagalem 19tysiecy, a teraz na abit AN7 ok 21 przy max podkreceniu

dzieki potrafisz pocieszyc ;-) hmm prawie 700 pln dalem za nia ehh no ale coz... takie zycie... co to aktualizacji sterow to przesylanie danych z jednego na drugi hdd idzie miodzio wiec polecam najnowsza paczke do nforcow

ps. zrobilem pare testow wyniki w podpisie / pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej mam ramy elixir'a 400MHz i zmodyfikowany bios 4.7 (download here) i drut modem zmniejszyłem mnożnik początkowo do 11x i było 11x200 => 2200MHz, teraz mam 11.5x200 => 2300MHz na 3-2-2-11 @ 2.8V. Próbowałem na FSB 205 i 210 i post wchodzi ale do windy już nie. Ale tu ciekawostka =>Maksymalne FSB zależy od banku (gniazda) do którego wkładasz RAM !!! W zielonym banku (tym najdalej od proca) do wina wchodziło na FSB 195 i wyżej nie, na środkowym na FSB 200MHz i wyżej bluescreen, a teraz na tym najbliżej socketu idzie na tych samych timingach na FSB 205. Przy 210 pokazuje sie post, ale dalej już blue screen, bo wtedy mam 2415MHz, a ja mam Feel'a 300W i nie uciąga. Popróbujcie z tym u siebie i zdajcie relacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szanowne towarzycho :D

Na wstępie powiem ze jestem szczęśliwym posiadaczem płytki K7N2 Delta :D

Wszystko fajnie pięknie lecz strasznie męcze sie ze zintegrowaną siecówką

przejrzałem wszystkie posty tu zawarte na ten temat i niestety nic nie znalazłem a propo mojego problemu :(

Problem tkwi w tym że za jasna ciasna pi pi nie działa mi na tej siecówce net

mam pytanie o co chodzi z tymi mac addressami w biosie ??

ewentualnie jak obliczyć dla mojej siecówki poprawnego mac addressa bo wiem że to po jego stronie leży problem nie działającej sieci ??

Jestem za routerem w sieci jesli to ma jakies znaczenie (neozdrada- router Micronet)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Mam pytanko...

Płyta posiada 3 czujki od temperatury ale nie wiem która jest od czego.

Mam MBM 5 i nie wiem czy odczytuje on temteraturę z diody CPU (czujka-Winbond 2) czy z czujniczja pod CPU??

Pytam ponieaż temperaturkę na CPU pokazuje dość wysoką (45-60 C) ale jeśli jest to odczyt z diody to w normia a jeśli nie to lipa troszkę....

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludziska! jak jesteście tacy obeznani to jak na tej płycie ustawić żeby mieć dźwięk chociaż 4 kanałowy?? te stery co są pod windą [ciach!]o dają ! niby ustawia się że podłącza sie do microfony suboferi on bedzie działał to to guzik prawda! pomóżcie proszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludziska! jak jesteście tacy obeznani to jak na tej płycie ustawić żeby mieć dźwięk chociaż 4 kanałowy?? te stery co są pod windą [ciach!]o dają ! niby ustawia się że podłącza sie do microfony suboferi on bedzie działał to to guzik prawda! pomóżcie proszęludziska! jak jesteście tacy obeznani to jak na tej płycie ustawić żeby mieć dźwięk chociaż 4 kanałowy?? te stery co są pod windą [ciach!]o dają ! niby ustawia się że podłącza sie do microfony suboferi on bedzie działał to to guzik prawda! pomóżcie proszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Delta-L jest standardowo ok 40C, twoja temperatura jest w miare ok. Ja po zamontowanu wiatraka na chipset (40x40) temp spadła do jakichś 33-35C. Teraz po modyfikacji - boxowy cooler od AMD ( przewiercony i przykręcony jest 32C w stressie (prime 1h) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kilka uwag o uzywanej przeze mnie MSI jak w podpisie :

Mój 2600XP chodzi na 11,5 x 200 i to jest ok z tym że napięcie V core

skacze w kosmos mimo ze wartości mam ustawione default.

V core skacze o +/- 0,2 nie pomagają żadne chwyty ze zmiana w BIOSIE a potem save i wyłączenie kompa. Po prostu podzespoły muszą byc badziewastej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, nasza mobo ma kiepskiej jakości stabilizatory napięcia i napięcia zawsze będą skakać. Ale przynajmniej jest dużo mniej awaryjna niż Abit NF7-S lub DFI LanParty. No i FSB niestety tylko do 233MHz. Może wyjdzie nowy bios 5.8 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko jakie macie temp. na chipsecie bo ja mam wersje ILSR i nie wiem jaka temp. może być na niej normą. Ja mam Ptrzy FSB200 40-44

38* (idle), 41* (stress) przy temperaturze wewnątrz budy 35* (idle) i 37* (stress). Magistrala 200MHz - reszta info w podpisie.

W mojej obudowie jest dość ciasno a jeszcze pompka Hydor L 30 nieźle się grzeje. Acha mam 2 x Papst 120mm x 120mm ( zasilacz i chłodnica) i 2 x Thermaltake 92 x 92 mm (bok i top obudowy) + 1 Thermaltake 80 x 80 mm (tył budy) chodzące na minimalnym napięciu.

Generalnie jest ultra cicho ale za to w środku obudowy jest cieplutko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeglądając te wszystkie posty o tej płycie można stwierdzic na bank ze

ma ona kilka małych wad- głównie z odczytem temp i napięc ,ten sensor

na socecie kantuje(u mnie pokaz.53* ,podczas mbmonitorktóry mam ustaw na diode z proca 48*) co do napięć to kiepska stabilzacja napięć

(ust1,720V ajest nawet 1,780 )dlatego w biosie niema wiekszego nap nacpu, acha czy dasię coś zrobić z tym zamulonym startem ,może ten kabel firmowy do dysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temperatur CPU: ta płyta akurat pokazuje je w miarę OK biorąc pod uwagę ten sensor w Sockecie - ja tam mam włozony odatkowy czujnik od Aerogate II i temperatury są identyczne.

Co do NB to nie mam czym zweryfikować więc nie wiem, ale wydaje się że wskazania są ok skoro temp. CPU jest pokazywana dobrze.

Nie oczekuję że będę mial temperatury na CPU niższe niż 40* a NB mniej niz 38*przy temperaturze ok 35-37* wewnątrz budy bo to jest fizycznie niemożliwe no chyba żebym przeszedł na freon.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z was robił pomiary temperatury na tej płytce przy użyciu jakiegoś termometru, miernika, itp.

Chodzi mi o różnicę między temp rzeczywistą i tą którą pokazuje bios, ew mbm lub speed fan.

Umnie w pc alercie ta temp. dochodzi max do 34 st, ale speed fan przy ponad godzinym działaniu prime95 i cpu stability test jednoczesnie, pokazuje max 50 st.

Nie są to chyba jednak i tak temp rzeczywistwe, więc gdyby ktoś robił porównanko to bardzo prosze o wyniki. MAm bios 5.4 w wresji bez delty.

Jeszcze jedna sprawa, jak jest przymocowany radiator mna chipsecie, mam ochotę go wymienić, ale nie chciałbym urwać razem z chipsetem, może ktoś ma jakiś ciekawy link ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna sprawa, jak jest przymocowany radiator mna chipsecie, mam ochotę go wymienić, ale nie chciałbym urwać razem z chipsetem, może ktoś ma jakiś ciekawy link ????

Moze to: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=8043

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiator można bardzo łatwo poruszyć, więc pewnie łatwo się odklei, tylko nie wiem co z tym dodatkowym mocowaniem, czy są to śrubki czy kołki. Można tym kręcić, ale się nie wykręcają, boje się żeby to nie było przymocowane tak jak mocuje się nitami.

Może ktoś zdejmował radiator na właśnie na tej płycie (MSI Nforce2 L) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki problem: plyta k7n2-L wgrany bios od delta-L wer. 5.x, temp. chipsetu 38 w stresie 42, procek bartek 2500 (nie krecony) temp. 53 w stresie 62, karta graficzna winfast ti 4200 w cieplejsze dni radiator na karcie jest powiedzmy goracy i komp zaczyna sie wylanczac :/

Mozliwe ze tem graficznej moze wylaczyc kompa, czy tez temp. procka skacze jeszcze wyzej ? W biosie mam wylaczona opcje wylanczania kompa.

Zapomnialem o zasilaczu... megabajt ale napiecia w normie i sie jakosc trzymaja (wymiana na chifec 420 zmniejszy tem w kompie przy otwartej obudowie ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aby nie zapomniec o starej MSI i problemach mam kilka pytan:

1) mam stara poczciwa k7n2-L na poczatku problemy z temperaturka(standard) wgralem bios 3.x - pomoglo - temp. byla w miare.

Wgralem wgralem biosa 5.7 od delty no i tutaj problem temperatury wrocil przy starcie temp. NB wynosi ~ 29 stopni to CPU ~44. Jest jakis sposob by miec dobrodziejstwa ver 5.x i dobra temperaturke,, sadze ze blad tkwi to modelu, byc moze w wersji delta zamontowali jakis inny czujnik lub inaczej programowali biosa(moje wymysly),? co zrobic by miec dobra temp. :P

2) mam bartona 2500 i 2x 256 333Mhz Infineony, kilka razu probowalem poscic procka i ram na FSB ale z mizernym skutkiem, dopuki nie zauwazylem jednej dziwnej rzeczy jak ustawie ratio CPU FSB/RAM 1:1(niz gdy sie ustawi to recznie cpu166/mem166) to komp ladnie mi wystartowal, zdarzylem nawet zrobic testy wydajnosci pamieci w sandrze, no ale dlugo sie nie nacieszylem, po niedlugiej zabawie zwiech, sadzicie ze dla ramu przydaly by sie wieksze napiecia?

3) komus udalo sie pusic bartona XP2500 na 12x166 i vcore 1.475?

BTW: wczesniej mialem shit PSU codegena 300W teraz siedzi Chieftec 420 wypas, zastanawiam sie czy podkrecone pamiatki i procek beda stabilniej chodzic, bo wczesniej mialem zbyt duze wachania napiecia wiec zwiechy mogly byc spowodowane przez zasilacz. Jak bede w srode domu to sprawdze jak to sie kreci na nowym zasilaniu:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

greenhorn:

"BTW: wczesniej mialem shit PSU codegena 300W teraz siedzi Chieftec 420 wypas, zastanawiam sie czy podkrecone pamiatki i procek beda stabilniej chodzic, bo wczesniej mialem zbyt duze wachania napiecia wiec zwiechy mogly byc spowodowane przez zasilacz. Jak bede w srode domu to sprawdze jak to sie kreci na nowym zasilaniu:>"

Tez mialem codegena 300...po zmianie na chiefteca nie zauwazylem na tej plycie zmiany...dalej sie wszystko wacha....plyta badziewna i juz.

Co prawda ma juz pol roku i jest stabilna na 190x10,5, przy 1,6v core, ale co to za vcore, gdy potrafi sie wachnąc od1,54 do 1,68...porazka.Choc jak wiadomo nie warto wierzyc odczytom z plyty. Wgranie zmodowanego biosa tez nie pomogło.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, pisałem że kiepskiej jakości stabilizatory i nic z tym nie zrobisz. Thetox => zasilacz powinien pomóc. Wz => masz takie kołeczki montażowe jak na większości kart graficznych. Żeby zdjąć radiator musisz wyjąć płyte z budy i ścisnąć te końcówki od tyłu, czyli od pleców mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świder => dzięki za odpowiedź właśnie o to mi chodziło,

przy okazji, jak twój volcano 12 na tej płytce, bo myślę o jego zakupie

Czy socket się jeszcze trzyma ? :wink:

Z tymi słabej jakości częściami to masz rację, ja na swoje radiatorki na stabilizatorach napięcia dałem mały wentylatorek bo grzały się niemiłosiernie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Volcano 3ma się :) i ma się dobrze. A ja także puszczam wentyla 4x4 na radiatorki na mosfetach, bo przy 210MHz FSB i po 1h w primie to parzą. A tak z innej beczki to zamówiłem już Chiefteca i będzie kręcenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zwykłe L bez delty, chociaż bios mam od delty, więc można ustawić fsb do 233 (chyba), ale jakoś kiepsko idzie mi zwiększanie. Przy 175MHz po 1,5h prime już mi błąd wywaliło.

Dlatego m.in myslałem o lepszym radiatorze na chipset i może Volcano 12.

Ale chyba najpierw zakupie lepszy zasilacz, sam już nie wiem, a z kasą u mnie teraz cienko.

Co do twojego przyszłego chiefa to daj znać jak wyglądają napięcia jak go podłączysz (może się trochę ustabilizują :) )

Ja cały czas męcze się z wyborem między chiefem i taganem i nie mogę się zdecydować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy chodzi u was na tym mobo proc i memy asynchro?? bo chcialem zobaczyc na ile pojdzie proc ale ustawie asynchro to komp sie nie <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span></span>.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...