mateuszgreloch Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Witam, kupiłem obudowę zewnętrzną welland 740J i dysk Samsung F3 1TB. System Win7 rozpoznaje dysk, jednak nigdzie nie mogę go wyświetlić. W moim komputerze go nie ma. Dysk podłączony do lapka HP 1040ew przez usb albo e-sata [w obu przypadkach system widzi dysk w menedżerze urządzeń, ale to wszystko]. Jakieś pomysły co zrobić by mieć dostęp do dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 A dysk jest sformatowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszgreloch Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Nie mam go nawet jak sformatować bo żaden program go nie wykrywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 spróbuj : Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Narzędzia administracyjne\Zarządzanie Komputerem\Zarządzanie Dyskami i spróbuj zainicjować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszgreloch Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Dzięki, Twoja metoda zadziałała :) Tylko transfer przez e-sata osiąga max 28MB/s i wydaje mi się, że to jednak trochę mało. Mylę się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 (edytowane) Jaką obudowe kupiłeś taka masz wydajność! Najpewniej ma wewnętrznie sygnał USB który jest konwertowany do eSata. Bez dobrej elektroniki w obudowie nie ma co liczyć na dobrą wydajność. Tym się rozróżnia obudowy...nie tylko wyglądem... Edytowane 6 Listopada 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 (edytowane) mam tą samą obudowę tylko, że dysk WD 1TB GP i nie ma żadnych problemów z transferem, prędkości takie jak bym podłączył dysk pod płytę oczywiście mowa o eSata Edytowane 6 Listopada 2009 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszgreloch Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 No cóż, więc przyjdzie mi się zadowolić tym co mam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaiz Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 Witam. Podpinam się pod temat bo mam dziwne zjawisko z tę samą obudową. Mianowicie sprawdzałem transfery przez eSata i zauwazyłem dziwną rzecz - Kopiowanie jest niby ok ale jednak nie jest. Bench pokazuje co pokazuje ale w praktyce wygląda to tak, że film 700 Mb zaczyna kopiować z prędkością ponad 100 MB a w 2/3 zwalnia do np. 3 MB i tak daje do końca a do tego tak jakby przywiesza system. O dziwo plik ok 300 MB (rmvb) kopiuje w miarę normalnie bo w 8,5 sekundy. Mobo Asus M4A78T-E, os vista 64-bit Ma ktoś jakiś pomysł co jest nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) spróbujcie reklamować obudowę ( firma Fen jest gwarantem) ja kupowałem jakiś rok temu i do dziś odpukać chodzi perfekt Edytowane 7 Listopada 2009 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 VIBOR Alt+PRINTSCRN, a nie notatnikiem zasłaniasz pulpit ;) mateuszgreloch Może coś ze sterownikami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) jaiz programik copy handler, tam sprawdzisz dokładnie transfer kopiowania oraz czas kopiowania mateuszgreloch i szybciej nie będziesz miał, bo esata jest współdzielona z USB Edytowane 7 Listopada 2009 przez blacklio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszgreloch Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 U mnie chyba wszystko się ustabilizowało, wczoraj przerzucałem pierwszy sezon serialu Fringe [~40GB] i transfer w total commanderze wynosił średnio 32 MB/s, więcej mi nie potrzeba :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaiz Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 U mnie natomiast nie. Podzieliłem dysk na partycje, zainstalowałem copy handlera i przy kopiowaniu pomiędzy partycjami pokazuje mi zawrotne transfery na poziomie średnio 3 MB/s. Ta sytuacja tyczy się tylko dysku podpiętego przez eSata i kopiowania na ten dysk lub kopiowania pomiędzy jego partycjami. Dysk w budzie hula tak jak powinien. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 mateuszgreloch Tak jak mówiłem transfer na poziomie 25 - 30MB/s, tyle co daje USB jaiz Czyli coś z obudową, może z kablem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 usb daje więcej niż 30.....powinno dobić do 40 jeśli to duże pliki.... usb współdzielone z esata?ne wiem czy cos takiego jest mozliwe ale jeśli nawet to za to powinni nabijać na pal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 Na pewno nie daje więcej, pliki 9GB max 22MB/s USB, eSATA te same pliki 44 MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 usb daje więcej niż 30.....powinno dobić do 40 jeśli to duże pliki....W teorii... usb współdzielone z esata?ne wiem czy cos takiego jest mozliwe ale jeśli nawet to za to powinni nabijać na palOczywiście że tak jest. Ale to zależy od obudowy. Droższe mają natywne eSata a tanie jak widać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pkomp Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 w praktyce na dobrym chipsecie uzyska...o ile to jeden wielki plik żeby się mogło rozbujać bo na małych jak uzyska 10 mega to mozna posikac się z radości...no ale usb to syf w porównaniu do firewire pod tym względem ps.niezła bryndza z tymi obudowami....dobrze że mam śledzia w kompie z zasilaniem i esata - nie musze się bawić w obudowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...