ludzikk Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Witam Mam następujący problem, poskładałem stary komputerek, znalazłem jeszcze pamięć 1gb, włożona w kompie jest 256mb .. I problem wygląda następująco : Sama 256mb ->> komp chodzi jak burza ^^ ( właśnie na nim jestem ) Sama 1gb ->> Po włączeniu wiatraczki odpalają , kontrolki na kompie się świeca , i czarny ekran ( nic poza tym ... ) 1Gb+ 256mb ->> Wynik mem test ->> 16mb ... Xp nie odpala , reset podczas ładowania U kumpla ta 1gb chodzi (sprawdzana) dodam iż sprawdzałem każdym slocie ( to samo sie dzieje ) .. Da jakoś to odpalić ? ( aktualnie nie mam kasy na nowego kompa , a matka mi nie chce sypnac nic , wiec zależy mi na tym aby go nie zepsuć :) ) Kość 256mb to Kingston, taktowanie - 133mhz 1gb , to jakiś Samsung , 333mhz Oby dwie kości, są DDR :) Spec. Komputera Płyta główna - Asus P4PE-X4/SE Karta graficzna - Ati radeon 9550 256mb Procek - Intel Pentium 4 2400 MHZ Pamięć ram - Aktualnie na 256mb Kingston Jest w nim jakaś karta dźwiękowa, co miałem to podłączyłem :) - wszystko sprawne Da rade ta 1gb odpalić na tym czymś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) Nie wiem czy potrafisz korzystać z google ale wydaje mi się, że ta płyta nie obsłuży kości 1Gb Edytowane 5 Listopada 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludzikk Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Pamięć Trzy, 184-pinowe gniazda DIMM, obsługujące maks. 2GB pamięci DDR SDRAM PC3200(O/C)/2700/2100/1600 non-ECC Znalezione w google To znaczy, że moja płyta potrafi obsłużyć kość 2gb ? // wiec z 1 gb nie powinno być problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludzikk Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) Each memory slot can hold DDR PC2700,DDR PC3200 with a maximum of 1GB per slot Wiec powinno dzialac ... Sproboje uaktualnic bios , ale nie dzisiaj ... Edit : Bios uaktualniony , 1gb nadal nie chodzi ... , znalazlem manuala do plyty glownej , pisze ze obsluguje 1gb a ta kosc nadal nie chodzi .... 2 Edit : Znalazlem cos takiego jeszcze , nie znam j.ang , moze ktos podpowie jak ta kosc wlozyc ? :) You may install any DDR DIMMs with 64mb , 128mb , 256mb , 512 mb and 1GB densities into the DIMM sockets Use only the following combinations to instal DDR DIMMs. Otherwise, the system may not boot up I tu jest tabelka jakas : DDR DIMM1 | DDR DIMM2 | DDR DIMM3 | (Rows 0&1) | (Rows 2&3) | (Rows 3&2) | ___________ |____________|____________ | SS/DS . . . . . . | DS . . . . . . . . . | None . . . . . . . . | ___________ |____________|_____________| SS/DS . . . . . . | SS . . . . . . . . . | SS . . . . . . . . . . | ( tych kropek nie powinno byc ;p , wstawilem zeby bylo czytelniej ) SS - Single-sided DIMM DS - Double-sided DIMM 1. DDR DIMM sockets 2 and 3 share the same rows , so if you install a double-sided DIMM into DIMM2 socket you must leave DIMM3 socket empty 2. You may install single-sided DIMMs into DIMM2 and DIMM3 socket empty 3. Double-sided 16-bit DDR DIMMs are not supported on this motherbroad Edytowane 7 Listopada 2009 przez ludzikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...