Skocz do zawartości
NoVyKoMp

Nowy Komp

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

dziś składałem kompa, wszystko złożyłem jak należy(sprawdzałem, nic nie wykryłem) a pojawiają się 3 problemy:

1. nie pojawia się obraz - tak jakby grafa nie była obsługiwana przez BIOS(przypuszczenia takie dlatego, że to nówka 5870, a rok temu miałem to samo z moją 4870x2)

2. chyba nie ma zasilania w USB - nawet tych od mobo(nie świeci się myszka, pendrive po włożeniu itd.) Może póki nie wystartuje do końca nie ma go?(wątpie:P); choć przy załączeniu klawiaka mrugnęły 3 diody

3. 3 fany, przedni, tylni, górny - podłączyłem do systemfanów, przód nie działał, załączyłem go pod zasilacz - tylni przestał, dałem wszystkie więc pod zasilacz i działają

MOBO to MSI P55 - GD65

jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj cały konfig będzie łatwiej coś wymyślić.

Chociaż jeśli twierdzisz że wszystko jest dobrze podpięte to możliwe że płyta jest uszkodzona , z tydzień temu składałem na tej płytce zestaw (i7-860 , 5850) i nie zauważyłem żadnych problemów z działaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaraj się wystartować z minimalną ilością podzespołów , 1 kość ram , poodłączaj wentylatory , napędy (można odpiąć nawet dysk - do testu nie potrzebny) , jak masz podepnij jakąś słabszą grafikę. Jak tak odpali to zacznij eksperymentować i podpinać pozostałe komponenty i zobacz na jakim się wysypuje. Jeśli nie odpali to na 90% płyta , pozostałe 10% przeznaczam na zasilacz.

PS: ten wątek właściwie powinien być w podstawowych zagadnieniach :)

Edytowane przez BLiT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio też miałem problemy podczas składania komputera z zasiłką OCZ. Płyta ASUS M4A785D-M PRO, zasilacz OCZ StealthXStreme 400W. Sprawdź wszystkie wtyki zasilacza, czy dobrze weszły w gniazda (u mnie winnym był wtyk 24-pin, "ząbek", który powinien zatrzasnąć się z "ząbkiem" w gnieździe jest za krótki i wtyk nie wszedł do końca, ale po kilkukrotnym poruszeniu wtykiem i włożeniu głębiej wszystko działa).

Edytowane przez RaNa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi