Damundo Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 Witam serdecznie. Obecnie posiadam 3 dyski: 320GB sata + 80GB IDE jako magazyny oraz 80GB IDE pod system. Dyski IDE podłączone są przez przejściówkę na SATA, jednak wydajnościowo czuję dość spory dyskomfort ;) Postanowiłem zakupić jeden pojemny dysk (1TB) i podzielić go na partycje (np. 200GB na system i 800GB jako magazyn). Stara 320'ka zostanie oprawiona i wykorzystywana jako magazyn filmów podłączony do TV. Czy takie rozwiązanie dla dysku 1TB byłoby wydajne? No i właściwe pytanie skłaniające mnie do pisania w tym dziale: Który dysk wybrać? Czytałem kilka wątków i zainteresowały mnie Samsungi F3 oraz WD (Black/Green). Który z nich byłby optymalny zarówno pod system jak i magazyn? Czy różnica wydajności między seriami Green a Black jest warta dopłaty? Chciałbym zmieścić się w granicy 300-350zł. Pozdrawiam i czekam na opinie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 (edytowane) proponuje Samsunga F3;) ja wybralem samsunga F2 i nie zawahałbym sie nad kolejnym dyskiem z tej stajni;) Edytowane 6 Listopada 2009 przez wojownik112 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pcamator Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 Polecam taki jaki sam mam i jestemzadwolony czyli WD WD10EADS 1TB sATA II 32MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Samsung-F...ja-t309313.html Tu masz reckę na temat F3 1TB. Ja bym na Twoim miejscu zastanowił się nad 2x 500GB w RAID0. Skok wydajności jest bardzo mocno odczuwalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 Jak 1 dysk to Samsunga F3 jest oki gdzieś w cenie 275 zl jak 2 500 f3 będzie szybciej RAID0 ale wyjdzie gdzieś 330 zł musisz sobie zadać pytanie co bardziej ci się kalkuluje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damundo Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 No właśnie zastanawiam się czy warto, a przede wszystkim czy mi się chce bawić w RAID, kolejna sprawa to czy warto dopłacać i kupować 2x500 zamiast 1x1000. Mam wrażenie, iż 1 dysk byłby mniej upierdliwy w połączeniu, ustawieniu, podzieleniu i zarządzaniu ;) Jak już mówiłem mam zamiar podzielić go +- 1:4 na system i dane. Do tej pory dość często przychodziło mi reinstalować system (gdy zwalniał, wolałem zastosować format niż bawić się w oczyszczanie go ze śmieci), jednak chętnie bym to ograniczył ;) No nic, poczekam na odrobinę więcej opinii na ten temat. No i jak na razie powtarza się Samsung F3, nie ma nikt nic do powiedzenia na temat WD Black? :> Słyszałem o nim wiele dobrych opinii, jednak na przykładowe porównanie WD Balck z F3 nie natrafiłem. Do tej pory te 3 dyski które posiadam są WD i mam dość spore zaufanie do tej marki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 Mam wrażenie, iż 1 dysk byłby mniej upierdliwy w połączeniu, ustawieniu, podzieleniu i zarządzaniu ;)Ja dzisiaj robiłem raid0. Zmienić 1 opcję w biosie, ustawić raid0 i przy instalacji wgrać sterownik. Chwila zabawy. System wykrywa 2 dyski jako jeden więc tak samo się dzieli na partycje jak jeden. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...