emek1 Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 Witam! Mam problem, Postanowiłem zainstalować na nowo windowsa XP. Windowsa miałem na Dysku /C zrobiłem kopię wszystkich plików na dysk /D. Przy normalnym instalowaniu Oprogramowania musiałem najwidoczniej wybrać zły dysk w którym zainstalowałem Win ( czyli dysk /D) i teraz przy włączaniu komputera wyświetlają mi się 2 windowsy. Wszedłem wiec na ten stary dysk i próbowałem sformatować go kilkająć PPM>formatuj Niestety wyświetlało mi się takie coś "System Windows nie może sformatować dysku" . Nie zastanawiałem się dlugo wszedłem na 2 świeżego windowsa.. i się okazało że na tym dysku da się go sforamtować.. sformatowałem Ale zadziwiło mnie to ze po włączeniu na nowo komputera znowu pojawiły się 2 opcje na który windows chcę wejść , wybrałem wieć ten (starszy na którym były wszystkie dane zdjęcia dokmenty...) i wyświetlio mi się ze brak pliku systemowego "WINDOWS\system32\hal.dll" ... Wkurzyłem się ostro bo już zgłupiałem na którym dysku byl ten starszy windows... ! Próbowałem już dużo rzeczy... Najważniejsze Żeby odzyskać w jakiś sposób te wszytskie dane dokumenty itd... z dysku /C Tylko jak ja mam to zrobić jak system nie moze znaleźć tego "WIDOWS\system32......" Pomóżcie mi proszę !! + Jescze co mnie zainteresowało.. to to że mimo że mam 250gb pamięci na obu dyskach to po tej zabawie na świezym windowsie gdzieś brakuje na tym dysku /C 30gb ! czyli te dane gdzieś SĄ tylko nie wiem jak je zdobyć ! Proszę o zrozumienie..;/ troche zawaliłem sprawe.. ale robie wszystko zeby to naprawić i NIC !! Prosze o POMOC I POZDRAWIAM!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemekX1 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 też tak miałem ale dawno temu, z 3 nawet 4 lata temu, więc nie pamiętam dokładnie, ale wejdź przez dosa podczas uruchamiania komputera, wchodziłem przez dyskietkę startową i formatowałem dysk bodajże udało się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Bla bla bla. Powoli. 1. Windows wyłącza partycję z równorzędnym systemem operacyjnym. Zapewne partycja jest widoczna w Zarządzaniu dyskami. 2. Jeśli użyłeś szybkiego formatowania, to skorzystaj z programu TestDisk - opis użycia w Sieci i na forum. Zanim zapiszesz nowy układ/format partycji, to upewnij się, że jest na niej właściwa zawartość włączając podgląd zawartości (przycisk P). 3. Jeśli dałeś normalne formatowanie, to pomóc mogą jedynie programy do odzyskiwania danych chociaż nawet one nie gwarantują odzyskania danych. Na przyszłość w takich wypadkach odpala się Ubuntu (lub dowolny inny system z CD/pendrive) i kolejno: 1. Kopiuje/przenosi się ważne dane z obu systemów na inną partycję (dobrze jest więc mieć 3 partycje) lub gdziekolwiek, gdzie będą bezpieczne - najlepiej inny dysk twardy (kumpla/brata/cioci). 2. Sprawdzamy (np po dacie katalogów lub zainstalowanych programach), który system chcemy zachować. Ten zły kasujemy usuwając wszystkie pliki i katalogi (pod Ubuntu nie ma z tym problemu), a dobry w razie potrzeby przerzucamy na pierwszą partycję. 3. Odpalamy instalator XP, konsola odzyskiwania i fixmbr + fixboot. W razie problemu wybieramy w instalatorze R - "napraw bieżącą instalację Windows". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...