Pedroxx Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) procesor AMD Phenom II X2 550 /3.1GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/ 355 zł płyta Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ 285 zł zasilacz Fortron FSP450-60APN 450W 149 zł k. graficzna Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ - jakiej firmy? ok370(tylko XFX i HIS) lub 390zl Ram(ddr3) A-Data 2GB (2x1GB) 1333MHz CL7 Extreme Edition 225 zł czy jednak dorzucic troche i kupic wiecej gb ale "gorszej" GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 290 zł (ceny z esc) Dzieki za odpowiedzi Edytowane 7 Listopada 2009 przez Pedroxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hca1c Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 Nie opłaca się zbytnio kupować Phenoma II x2, lepiej Athlona x3/x4. Z grafą dobrze kombinujesz, w tej cenie dobrze wypada :) Zasiłka starczy 400 W (do x2 napewno, ale czy do x4 to niech się wypowiedzą ci co mają), np Forton FSP-60GHN. Co do ramów, to odpuść sobie kupowanie 2 x 1GB , lepiej całe 2 GB w jednej. No i nie napisałeś jaki masz system, do czego używasz komputera, dlatego ciężko określić czy potrzebujesz 2 GB bądź 4 GB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pedroxx Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 Planuje WIN7(jeszcze nie wiem czy 32bit czy 64bit, moze podpowiedz:) ) z grubsza kompa robie pod granie ale nie tylko AMD Phenom II X2 550 bo chcialbym sprobowac odblokowania rdzeni, poza tym kasa mnie ogranicza a ram.. No wiec kupic 2gb a pozniej ewentualnie nastepne 2gb czy od razu 4gb? Jak to jest z tymi nowymi gierkami(+win7) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 (edytowane) Jak do grania to bierz phenoma, athlon x4 ma zaledwie 2mb cache L2, co według mnie całkowice go dyskwalifikuje jeśli chodzi o gry. Chyba że będziesz używał aplikacji wykorzystujących 4 rdzenie. Osobiście wolałbym mocne 2 rdzenie z szansą odbllokowania do x4 niż słabe 4 rdzenie. W dodatku Phenomy lepiej się podkręcają od Athlonów. Jakbyś chciał dobre chłodzenie to nie daj się nabrać na AC Freezer Xtreme Rev. 2, wyrzycisz pieniądze w błoto. O wiele wydajniejszy jest Scythe Mugen 2 który jest troszeczke mniej wydjany od Prolimatech Megahalem- najlepszego chłodzenia powietrzengo. Zmień zasiłke na BeQuiet PurePower L7 430W, karta graficzna: http://www.esc-net.pl/product_info.php?products_id=12880 Ram 2x2gb lub teraz jedna kość 2gb. Do win7 przyda sie 4gb, z resztą 4gb ram dla komputera do gier to standard. Osobiście polecałbym wersje 64bitową, m.in ze względu na obsługę większej ilości ramu. Pozatym systemy 32bitowe są już przestarzałe, trzeba się rozwijać, powstaje coraz więcej programów 64bitowych i w tym kierunku należy dążyć. Edytowane 7 Listopada 2009 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pedroxx Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 dzięki za podpowiedzi:) pozostaje jeszcze kwestia pamięci Powiedzmy, że docelowo 4gb. I teraz czy 1333MHz czy 1600MHz i czy CL9 czy CL7? Nie chodzi mi o to co jest stricte najszybsze, ale co się najbardziej opłaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 1600MHz CL9 - będzie się ich łatwiej pozbyć w przyszłości :wink: . Wydajność będzie zbliżona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 Nie opłaca się zbytnio kupować Phenoma II x2, lepiej Athlona x3/x4. No nie powiedziałbym, według mnie to właśnie Athlon X4 jest mało opłacalny. To niby 4 rdzenie ale słabiutkie i w grach pozostaną niewykorzystane. Lepiej Phenoma II nawet X2, może akurat trafi się sztuka która da się odblokować. A co do reszty to tak jak już radzono, zasilacz lepiej ten Bq i ramy na Goodram 1600MHz CL9. Jeżeli chcesz na razie tylko 2GB to w jednej kości, dual nie daje realnego wzrostu wydajności, sam testowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...