Skocz do zawartości
Bartekiju

Zintegrowany Realtek Vs Creative Sb Audigy 4

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Ten post nie ma na celu porownywac dzwiekowek z tematu, bo roznica miedzy nimi jest oczywista. Pisze go tylko poto zeby poznac wasza opinie na temat zmiany, Realteka na Audigy 4. Czy jest to waszym zdaniem dobre posuniecie? Nad zakupem osobnej dzwiekowki zastanawiam sie juz od jakiegos czasu, wczoraj udalo mi sie znalezc aukcje na Allegro . Cena karty na chwile obecna to ~20zl, mysle ze dojdzie gdzies do 60-70zl a biorac pod uwage ze moglbym odebrac osobiscie to jest to dla mnie okazja.

Podsumowujac zmiana warta swieczki? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego jaki układ (bo "integry" są na różnych chipach) siedzi w twojej plycie, jakie masz głośniki/słuchawki i czego tak naprawdę oczekujesz po dźwięku.

U mnie ALC889A vs. SB Audigy4 SB610, głośniki Sonny ss-r770 (od wieży) - ciężko wyczuć różnicę (albo mam beznadziejny słuch) :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płycie masz ALC888, ale ja nie o tym.

Ja na głośnikach od wieży (Thomson) i wzmacniaczem (Wega) widzę kosmiczną różnicę między integrą na Asus M2N-SE+ (chip: Realtek Alc662) oraz bardzo starą kartą Yamaha (chip: YMF724) na PCI - o dziwo na korzyść starej karty.

Generalnie ten temat jest o wyższości Mercedesa nad Aveo, więc bez sensu.

A czy warto to się dowiesz, jak zaczniesz instalować sterowniki pod Windows 7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie ten temat jest o wyższości Mercedesa nad Aveo, więc bez sensu.

Nie zgadzam się z tobą ALC888 generuje dźwięk praktycznie taki sam jak SB610... więc wymiana nie ma najmniejszego sensu!

A czy warto to się dowiesz, jak zaczniesz instalować sterowniki pod Windows 7.

Nie ma najmniejszego problemu z instalacją sterowników pod win7 i audigy4

http://nomoregoatsoup.wordpress.com/2009/1...k-3-5-10112009/

Ja na głośnikach od wieży (Thomson) i wzmacniaczem (Wega) widzę kosmiczną różnicę między integrą na Asus M2N-SE+ (czhiP: Realtek Alc662) oraz bardzo starą kartą Yamaha (chip: YMF724) na PCI - o dziwo na korzyść starej karty.

ALC662 vs ALC888 nie ma co porównywać :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgadzam się z tobą ALC888 generuje dźwięk praktycznie taki sam jak SB610... więc wymiana nie ma najmniejszego sensu!

Wiesz, szczerz to jakosc dziwieku jaka pozwala mi uzyskac integra jest jak na moj gust rewelacyjny i w pelni mnie zadowala :rolleyes: Oczywiscie audiofilem nie jestem, ale mam poniekad porownanie jak sprawa z jakoscia dzwieku wyglada u znajomych co pozwala mi jednoznacznie stwierdzic ze jest ona w moim przypadku naprawde dobra :wink:

Nad zmiana integry jak wspominalem zastanawiam sie juz od jakiegos czasu, a jako ze jest okazja dorwac Audigy 4 za niewielkie pieniadze, w chwili obecnej 44zl rozwazalem zakup. Ale skoro uwazasz ze nie bedzie roznicy? coz moze jednak odloze kase na inne wydatki :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przesiadlem sie ze starego laptopa, ipoda touch 1 gen i sansy clip, glosniki genius 3000a, aurvana live, ex85 i soundmagicpl30 i po uslyszeniu co potrafi alc888 jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, naprawde gra swietnie :D

alc888 > sansa clip > laptop >ipod touch

glosniki zaczely grac naprawde ladnie, wczesniej nie bylem z nich zadowolony, teraz to juz zupelnie co innego, aurvana live tez oczywiscie pokazuje pazurki

pliki muzyczne ktore uzywam to albo mp3 z wysokim bitrate albo flac, na flac muza w polaczeniu z alc888 zaczyna brzmiec swietnie (nie jestem zadnym audiofilem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol Alc888 wystarcza dopóki nie chcemy odkręcać skali master volume powyżej 70% wtedy już słychać zniekształcenia, szumy i pierdy takich kwiatków na taniej SB4 nie usłyszysz no i kontrola basu będzie lepsza który na ALc lekko mówiąc nie zachwyca. Ale patrząc ogólnie jakiś kosmicznych różnic między najnowszymi integrami a SB4 nie będzie no chyba, że to SB4 PRO :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol Alc888 wystarcza dopóki nie chcemy odkręcać skali master volume powyżej 70% wtedy już słychać zniekształcenia, szumy i pierdy takich kwiatków na taniej SB4 nie usłyszysz no i kontrola basu będzie lepsza który na ALc lekko mówiąc nie zachwyca. Ale patrząc ogólnie jakiś kosmicznych różnic między najnowszymi integrami a SB4 nie będzie no chyba, że to SB4 PRO :D

To masz super pechowe 888 ;) Mnie Realtek 888 miło zaskakuje ... http://media.photobucket.com/image/Realtek...oALC888spec.png ... ~100 dB SNR, THD 0,002 jak na integrę to rewelacja. Sam jak mierzyłem Realtek 888 z out do in to też nie było źle (ograniczenie przez "in" więc wyników nie ma sensu za bardzo podawać).

ps. oczywiście jak ktoś szuka czegoś audiofilskiego/studyjnego to na realtek 110< dB SNR na analogu nie zobaczy

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo z integrami jest tak, że znaczenie ma nie tylko chipset, ale jeszcze producent mobaska (a konkretnie jakość zastosowanych na nim podzespołów). U mnie master volume jest zawsze na 100%. Nie ma zniekształceń, a nadmierny bas kompletnie mnie nie kręci :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Producent mobaska ma małe znaczenie szczególnie jeśli płyta nie stoi na zwykłych elektrolitach.

Zniekształecnia są, szumy, nie ciekawy jest koniec skali. Choćbyś się zaparł i popuścił z wrażenia to jest to tylko integra i do czegoś lepszego niż low endowe słuchawki nadaje się średnio a lwia czesć głośniczków do kompa THD 10% więc te z integry im wielkich różnic nie zrobią ale w końcu to produkt za free wiec dużo wymagać nie można. BTW basu, jak nie przepadasz za basem to jak ty sobie radzisz z nim na integrze bo przecież bas na integrach jest naprawdę słabej jakości szczególnie jeśli o jego kontrole nie wspominając o tendencji do dudnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tak się jeszcze zapytam, grać na tym kompie zamierzasz? Bo jeżeli tak, to EAX jest wart każdych pieniędzy ;-)

EAX do wersji 2 chyba każda nieantyczna płyta obsługuje. ... poza tym EAX to czasem jest niezły bubel (źle działajace efekty ... i to na Audigy czyli w wersji "EAX HD" bo na Realtek jest ok ... x-P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi