Skocz do zawartości
PrzemekX1

Kontrolowanie Wiadomości Sms, Mms

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest możliwe, napisanie aplikacji, która będzie przechwytywać wiadomości SMS, MMS otrzymane na telefon służbowy pracownika i przedstawiać je Pracodawcy w Internecie (pewien produkt). Możliwe raczej jest, problem czy są już może podobne rozwiązania dostępne na rynku i najważniejsze czy napisanie takiej aplikacji dla doświadczonego programisty (nie mnie) jest dużym wyzwaniem ?

Kontrolowanie do Internetu lub aplikacji systemowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od strony technicznej jest to wykonalne, gdy na telefonie z Symbianem zainstalujemy programik pracujący w ukryciu i kopiujący smsy/mmsy na np. firmowy serwer przez GRPS/cokolwiek.

Być może jest już taki program, ale trzeba będzie trochę szukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Nie jestem programistą, planuję uruchomić pewny produkt (zainwestować) może głupie pytanie, ale dla mnie bardzo istotne. Ile czasu może zająć napisanie aplikacji do przechwytywania SMS, MMS na serwer firmowy, do późniejszego wglądu przez pracodawcę, łącznie z rozmowami (kiedy, ile czasu, do kogo) ?

I Ostatnie pytanie, czy napisanie aplikacji o kilku poniższych funkcjach, będzie prostsze w przypadku aplikacji systemowej, czy internetowej. Logicznie myslac, aplikacje internetowe działają szybciej, przynajmniej mi się tak wydaje, ale jest prościej, czy trudniej:

m.in

- blokowanie programów w systemie

- blokowanie stron internetowych

- analiza używanych programów w systemie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego, że:

1. Każdy pracownik będzie musiał mieć telefon oparty na Symbianie - niezbyt tania impreza i do tego nie wszyscy chcą/lubią/potrafią się obsługiwać Symbianem. Przeważnie na firmówki idą 2600, a nie np. E51.

2. Za połączenia z Netem zapłacisz ogromne sumy w przypadku większej ilości pracowników i przy wielkim ruchu na ich telefonach.

3. Szpiegowanie takie nie jest chyba legalne lub wymaga dopełnienia jakichś tam formalności ze strony pracodawcy.

4. Sens takiej aplikacji jest prawie zerowy, bo informacje o sms/mms/rozmowach wychodzących wraz z numerami i czasem może pracodawca uzyskać wybierając biling szczegółowy u swojego operatora GSM.

Ale co tam...

1. Napisanie aplikacji www odbierającej i przetwarzającej dane to dla sprawnego programisty tydzień.

2. Żadna aplikacja "internetowa" nie ma fizycznej możliwości blokowania czegokolwiek w telefonie. Takie blokowanie możliwe jest jedynie z poziomu aplikacji zainstalowanej na Symbianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Tutaj nie chodzi o mnie, czy moją firmę, a firmy zewnętrzene, planuję stworzyć pewien produkt i kontrolowanie wiadomości SMS, MMA ma być jedną z funkcji. Od pracodawcy: zapis w regulaminie lub zapis w umowie.

4. Sens takiej aplikacji jest prawie zerowy, bo informacje o sms/mms/rozmowach wychodzących wraz z numerami i czasem może pracodawca uzyskać wybierając biling szczegółowy u swojego operatora GSM.

Płatne, darmowe ? jest dostęp do tego przez Internet czy tylko na papierkach (przeważnie z rachunkami) na adres firmy ?

Wracam jeszcze do tego "I Ostatnie pytanie, czy napisanie aplikacji o kilku poniższych funkcjach, będzie prostsze w przypadku aplikacji systemowej, czy internetowej. Logicznie myslac, aplikacje internetowe działają szybciej, przynajmniej mi się tak wydaje, ale jest prościej, czy trudniej:

m.in

- blokowanie programów w systemie

- blokowanie stron internetowych

- analiza używanych programów w systemi"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety taka rzecz jest niewykonalana , jak ktos bedzie chcial ci zwinac twoj projekt to i tak to zrobi

kolejna rzecza jest fakt ze nie mozna podsuchiwac innych jest to nie legalne , chyba ze poinformujesz o tym pracownika , co juz mija sie z celem bo ktos kupi sobie albo wezmie prywatna komorke ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biling szczegółowy jest dostępny zazwyczaj po zakończeniu okresu rozliczeniowego. Dawniej (przynajmniej w Plusie) przychodził on normalnie do domu w wersji papierowej. Obecnie mam włączony rachunek elektroniczny, więc nie wiem czy nadal szczegółowy wykaz jest za darmo - w przypadku wersji elektronicznej jest za darmo. Dostaję 2 pliki PDF do pobrania - w jednym jest blankiet przelewu i informacje o kwocie do zapłaty, a na drugim szczegółowy wykaz rozmów i smsów wraz z numerami i czasem trwania. W innych sieciach działa to zapewne podobnie.

Zaś sam Twój projekt z góry skazany jest na niepowodzenie - trudny w realizacji zarówno od strony technicznej (koszty) jak i prawnej (jak pisze mój przedmówca).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietia(lania) zgadza się. W tym że kilku moich znajomych, prowadzących firmy zatrudniające od 14 do 60 osób oferuje swoim pracownikom telefon służbowy z kwotą X do wykorzystania. Jeden z pracowników kolegi bodajże 42 zł wydał na rozmowy do żony, znajomych

Zwinac tzn. ukraść to miałeś na myśli ?

Oczywiście, że pracownik zostanie ponformowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia tez tego na jaki rynek chcesz wypuscic ten produkt. W Hiszpanii na przyklad w biznesie tylko blackberry sie przyjelo, gdzie wszystko kontrolowane jest z poziomu serwera BES lub BIS. Nie orientuje sie jak to w Polsce teraz wyglada ale w kwestii oplacalnosci jest to ryzykowna inwestycja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi