Skocz do zawartości
Szawel

Zestaw Do Oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Arctic-Cooling Freezer Xtreme Rev.2

135 zł (Czy aby na pewno jest potrzebny taki kloc?)

AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/

360 zł (Mam lekki brak zaufania do X4 w domu. Nie wiem czy szybsze X2 nie sprawdzi się nadal lepiej.)

AsRock M3A785GXH/128M /AMD 785G, DDR3-1600/

310 zł (nic mi nie wiadomo o tym mobo)

GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9

330 zł (pamięci też strzelone)

Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3

169 zł

Samsung SH-S223B SATA (black)

110 zł

Cooler Master Elite 331 (Black)

159 zł

BeQuiet PurePower L7 430W

199 zł (jak się ma do tańszego Chiefteca?)

Monitor:

Benq G2220HD (5ms, DVI, FullHD)

599 zł (kierowałem się Full HD i designem monitora. Typowy ekran do domu. Czasem trochę gier ale bez przesady. W większości WWW i filmy.)

Nie daję grafiki ponieważ jest integra na przeczekanie do momentu zejścia z cen HD5870.

Wychodzi 2370 PLN wg. esc.pl

Jakieś sugestie?

Serdecznie pozdrawiam.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilator nawet z radosławem będzie miał zapas mocy. Co do chłodzenia to raczej chodzi mi o to, czy nie starczy AC 64? Jeśli chodzi o CPU, to uważacie, że w domu sprawdzi się lepiej Phenom II X2 niż Athlon II X4?

Może jeszcze takie wynalazki jak X3? Mam w tym względzie niezły mętlik. Głównie chodzi o gry dla dzieciaka. Czasem jakiś film. Jednak w 60-70% komp będzie do www i programów biurowych.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw pobiera jakieś 350W z HD4870 na pokładzie więc nie wiem jak liczyłeś te 530 minimum. ;) Seria HD5 pobiera mniej energii, więc nadal nie łapie toku myślenia. Wiem, że jest "marketowa" tendencja wciskania naj naj naj, ale to przy zasilatorach OEM, tak dla pewności żeby nic nie walnęło. Co i tak jest kombinowaniem pod górkę. Jeśli masz makrowe Waty, to nie musisz mieć mocy jak głośniki podawane w PMPO ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście mi to różnicy nie robi. Cena podobna. Kwestia tylko jak małemu gry będą działać. Ale mniejsza o to.

Ciekawi mnie natomiast kwestia monitora.

Co sądzisz o tym Benq? Podoba mi się wizualnie. Parametry też niby ma ok. Niestety nigdzie u mnie go nie mają i nie jestem w stanie zweryfikować tego osobiście. Na Agito jest nawet za 570zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłeś ile te zasilacze mają W na 12V?

HD5870 pobiera około 30W więcej niż hd4870.

tak , tylko ze to jest pobor z wszystkich lini a nie tylko 12V

wedlug redakcji in4 zestaw:

Core i7 920 @3.60GHz Redakcja

Płyta główna MSI X58 Eclipse SLI

Pamięć 6GB (3x2GB) OCZ DDR3 1600 CL7 Redakcja

Dysk WD Raptor 36GB + Samsung F1 1TB 32MB cache SATA II

geforce 5850 pobiera w stresie cale 294 waty a takze ze 4870 i 5870 pobieraja prawie tyle samo watow 324W/321W .

a wedlug redakcji pclab pobiera podobny komp 281W z 5850 oraz 313W z 5870 i znowu podobnie wypada 4870 bo 319W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się wypowiedzieć na temat monitora.

W ostatnim CD-Action był artykuł na temat monitorów i ten BenQ zebrał dobre opinie (oczywiście trzeba do takich testów podchodzić z umiarem, ale jakieś rozeznanie jest). Niedawno kupowałem komputer i był moim faworytem, jednak siostra nie chciała monitora widescreen, więc wypadło na coś innego. Ten BenQ do domu w zupełności Ci wystarczy.

Edytowane przez RaNa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci wolę zostawić 1600 ze względu na to, że w przyszłości można lepiej się pobawić na timingach i przy oc.

W takim razie co do monitora decyzja podjęta. Teraz jeszcze rozważam pomiędzy Athlonem II a Phenomem II. Szkoda, że to C3 dopiero tak niedawno wprowadzili. Przydało by się zawsze te kilka W mniej.

P.S. Miguel707, już wiem kto mi skroił wzmacniacze oczne. Miałem identyczne :P Co do monitora, to pisałem o cenach z Agito.pl

Możesz mi naświetlić co tak w zasadzie dało by mi to HDMI, czego nie da mi DVI i co odczuje w codziennym użytkowaniu?

EDYTA: Monitorek zamówiony.

2 EDYTY: Zaraz mnie trafi. Wczoraj mieli go za 570zł czyli najtaniej jak znalazłem. Wpłaciłem kasę... Zgadnijcie co zobaczyłem na stronie dzisiaj?

Prawie mnie krew zalała gdy zobaczyłem nową cenę 521zł. Coś pechowy ten dzień dla mnie ;/

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi