kylo89 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Witam Przedatawiam wam zdjecia z budowy mojego pierwszego ukladu: 1) Kompresor --> Danfoss NL11F 2) Linia ssaca --> wykonana przez Piotresa 3) Skraplacz --> Troche maly ale powinien dac rade 4) Osprzet --> Ogolna presentacja 5) Obudowa --> Wlasnorecznie wykonana przy pomocy katownikow i mlotka 6) Montaz c.d.n. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Ładne, pytanie mam takie czym to masz zamiar nabić? Raczej się domyślam ze nie będzie to do użytku 24h/7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylo89 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Nabijam r404a, do uzytku 24/7 nie bedzie stosowane tylko do benchow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 No no ładny sprzęcik. Obudowa fajnie zrobiona jak na swoje możliwości. Teraz tylko czekać na szron na parowniku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 (edytowane) Wow ale masz fajne miedziane lusterko :blink: . Gdzie takie cos mozna kupic ? :unsure: Radze dac wiatraki 120mm z obu stron skraplacza, jeden to za malo. Edytowane 9 Listopada 2009 przez piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylo89 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 (edytowane) Gdzie takie cos mozna kupic ? :unsure: Radze dac wiatraki 120mm z obu stron skraplacza, jeden to za malo. Jakis Piotres handlowal tym na bazarku to wzialem jedna sztuke :-D Na skraplaczu bedzie kanapka, czekam tylko na wentylatorki. EDIT: Wlasnie dotarł trójnik od piotresa: Edytowane 16 Listopada 2009 przez kylo89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 Jak idą prace nad SS? Bo zdaje mi się że nie długo będzie działało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylo89 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 W na stepnym miesiacu bedzie juz hulal. Na chwile obecna uklad wyglada tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylo89 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Wreszcie cos sie ruszylo przy mojej "Prometei" Dzisiaj przyszedl gaz, olej i redukcja. W tej chwili nabilem moj uklad CO2 w celu sprawdzenia szczelnosci (20bar na razie wyglada wszystko w porzadku) Wieczorem ''Prometeia'' powinna ozyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Czekamy na rezultaty. Pod ile W będziesz kalibrował? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 ile zapłaciles za tą butelke gazu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) ile zapłaciles za tą butelke gazu?146.60zł z tego co wiem. 750 ml Edytowane 10 Lutego 2010 przez KamilGrzbiecik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylo89 Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Na dziasiaj koniec. Uklad dziala bez zarzutow temp. w idle zacna :D jutro wrzuce ukladzik na procesor i zobacze jak dziala pod malym loadem, jak bede mial pieniadze to zrobie 200W dumyload i zobacze wtedy jak sie spisuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Kalibruj bo idle nic nam nie mówi. Wrzuć na procesor ustaw 1.7v i włącz Prime95 i wtedy kalibruj jak nie masz Dummy. Czekamy na rezultaty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 idle jak idle ;] jaka kapa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylo89 Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 (edytowane) Kapilara ma srednice 0.9mm i dlugosc 285 cm (o ile dobrze pamietam). Przed chwila skonczylem testowac uklad, na procesorze podkreconym na 4Ghz przy napieiu 1.65v temp. w godzinnym stresie nie wzrosla powyzej -38* (odczyt z czujnika na evapie), nie kalibrowalem ukladu zrobie to dopiero jak zloze dumyload. Dzisiejsza sesyjke potraktowalem ulgowo. Screeny i zdjecia wrzuce jutro jak troche bardziej przysiade do tego tematu, narazie wiem tylko tyle ze mam gowniane pamieci ktore ledwo robia 1200Mhz Cl6 :mur: Zobacze co jutro mi sie uda jeszcze zrobic ale cudow nie oczekuje. Edytowane 11 Lutego 2010 przez kylo89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sew Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 troche dluga ta kapa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 troche dluga ta kapa To jaka Ty radzisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sew Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) glownie teoretycznie ;] to wrzucilbym 2,5 - 2,6m zeby radzilo to sobie z wyzszymi obciazeniami No ale pewnie sie myle ;] Edytowane 12 Lutego 2010 przez Sew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylo89 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Taka kapilara moze zdala by egzamin jak by miala srednice 0,8mm, chociaz nawet jak moja miala by 0,8 to chcialbym 275cm, w razie czego co za problem ja pozniej skrocic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 0,8 275cm imo chyba ciezko by bylo, bo to raczej ostro pod idle dlugosc 285 przy 0,9 w tym ukladzie to bardziej pod grzalke 150w, no ale na tym procku raczej wiecej nie wymeczysz chociaz nie wiem jaki to procek ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylo89 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Temperatury bez kalibracji (idle): e8400 @ 3.0Ghz e8400 @ 4.0Ghz e8400 @ 4.0Ghz @ 1.7v Bez kalibracji nie dalo rady przeprowadzic testu w stresie (temperatury beznadziejne) A wiec kalibrujemy: Uklad po kalibracji: e8400 @ 4.0Ghz @ 1.7v (stres) Jest calkiem niezle wedlug mnie. Teraz zabieram sie za oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) wyglada syto jak na poczciwego nl11 ale 180w toto juz nie dzwignie, zreszta poczekajmy ;) cala butelke wpakowales w uklad? 750g? Edytowane 12 Lutego 2010 przez kub3n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 0,8 275cm imo chyba ciezko by bylo, bo to raczej ostro pod idle dlugosc 285 przy 0,9 w tym ukladzie to bardziej pod grzalke 150w, no ale na tym procku raczej wiecej nie wymeczysz chociaz nie wiem jaki to procek ;p Kapilara byla 278-280cm jak ja sprzedalem ta linie kylowi . To jaka kapilara wg Ciebie kub3n by byla dobra a 250W w tym ukladzie ? Sew, chyba nie wziazles pod uwage ze to jest kapilara 0.9 a nie 0.8mm . Kylo albo Ci skraplacz nie wyrabia, albo skroc o 20 cm kapilare bo 19.5bara przy takim loadzie to STANOWCZO za duzo (wogole przy kazdym loadzie wg mnie ponad 17 bar dla nl11f to za duzo) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylo89 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Ja kapilary jeszcze w ogole nie ruszalem. Skraplacz jest cieply a desup delikatnie parzy. Kompresor jest goracy. Przy tym stresie i cisnieniu kompresora nie zalewa. Po wylaczeniu stresu cisnienie na stronie wysokiej spada do 15 bar a na stronie niskiej jest ponizej zera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 nie chce Piotres z Toba dyskutowac, bo nie ten lvl i sobie wstydu moge napytac ;p ale pod 250w na takim ukladzie to chyba celowalbym 250cm no ale kto daje na nl11 250w load zreszta pozyjemy zobaczymy, montuj kylo dummy i testuj pod wiekszym loadem daj znac Kylo ile g gazu wbiles do ukladu, o ile sprawdzales ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylo89 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Nie wiem ile gram wbilem dokladnie w uklad ale butla starczy na takie 3 uklady (tak na oko. butla wazy teraz 955g) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sew Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 piotres, taaaa nie spojrzalem ze to 0,9, a nie 0,8. Moj blad ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotres Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Ja kapilary jeszcze w ogole nie ruszalem. Skraplacz jest cieply a desup delikatnie parzy. Kompresor jest goracy. Przy tym stresie i cisnieniu kompresora nie zalewa. Po wylaczeniu stresu cisnienie na stronie wysokiej spada do 15 bar a na stronie niskiej jest ponizej zera. No wiadomo ze jak wylaczysz obciazenie to cisnienia spadna . Ale jak na moj gust to to nie chodzi zbyt "zdrowo" . Ja bym np. nie sprzedal nikomu ukladu generujacego takie cisnienia z tym kompresorem . Jesli wylot skraplacza jest cieply to oznacza ze skraplacz nie wyrabia. Kub3n : ja dawalem dummy 260W na NL11F z dwa razy i bez wiekszych problemow . Kapa byla kolo 270cm 0.9mm a temperatura -35 do -36C na R507. Edytowane 12 Lutego 2010 przez piotres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kub3n Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 to ja chyba polecialem po bandzie z kapilara w nowym ukladzie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...