Skocz do zawartości
Ghostman

Program Do Obsługi Kont Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem poograniczać troche możliwości użytkowników na kontach z ograniczeniami. Poblokowałem programy poprzez kontrole rodzicielską, zabroniłem dostępu do katalogów. Niepotrafie natomiast zablokować dostępu np do panelu sterowania. Chciałbym też zablokować możliwość instalacji czegokolwiek oraz poblokować możliwość przeglądania katalogów windows i program files. Tego nie można zrobić poprzez zakładke zabezpieczenia. Chciałbym różnież zablokować możliwość majstrowania przy tej zakładce zabezpieczenia, opcjach folderów. Jest jakiś program, który to potrafi pozmieniać w rejestrze? Nie chciałbym, żeby to był program który się uruchamia w tle i blokuje coś (np opiekun ucznia) tylko program który służy jedynia do włączenia ograniczeń ale nie musi działać (na zasadzie zmian w rejestrze ewentualnie innych ustawień)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

foldery windows i program files - zrobić z nich foldery ukryte i wyłączyć możliwość podglądu na koncie z ograniczeniami .

Co do instalacji programów - w Win XP ( HE/Pro ) jest taka możliwość aby zablokować instalację na koncie z ograniczeniami .

W sumie z tego co widzę to w przypadku używania XP konto z ograniczeniami powinno rozwiązać twoje problemy .

Nie wiem jak w przypadku W2000 , gorzej jak jest to 9x/ME .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link Poprzez utworzenie grupy, dodanie do niej usera i przypisanie polityki group policy. Nie prościej dać mu prawa gościa i ręcznie wykastrować rzeczy menu start? Jak się dana osoba nie zna zbytnio na windowsie, to to w zupełności zneutralizuje jej zapędy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi