Skocz do zawartości
Gość RedTiger

Problem Z Instalacją Windowsa Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z instalacją Windowsa XP. Otóż to co się dziej jak chce włączyć instalacje to sie łacza tam Pisze że instaluje składniki Windows na tym jeszcze niebieskim tle Więc co mam zrobić bo nie raz formatowałem i reinstalowałem system i było dobrze a teraz jest coś nie tak dokładnie po tym http://img40.imageshack.us/content.php?pag...amp;via=mupload wyskakuje ten czarny ekran z tym migającym _ i tak siedzie i nic więcej potem nagle jest czarny ekran i miga mi _ <---?? a powinno być potem przejście i wybrać gdzie mam dać Windowsa lub przeinstalować a tego nie mam i próbowałem na 2 płytach z XP i jest to samo. to co mam robić jak dalej bo sprawdzałem taśmy przekładałem dyski itp:(?? Tylko że najlepsze to że jak znalazłem u siebie stary dysk 8,4 Gb to wszystko sie włacza itp tylko że w grach itp straciłem 3 razy moc i tez nie można na nim zainstalować tego Windowsa> A instaluje go z Oryginalnej płyty XPekowskiej z SP2 i nie raz z niej instaowałem na tym kompie więc co sie dzieje:(

Sprzęt

Płyta główna:Albatron KT400-8235

Procesor: AMD Barton 3000+

Dyski twade: 40 GB sagate Baracuda i 80 GB oby dwa IDE

Ram : 3x256 400mhz kingstone

Zasilacz: Mustang 450w

Karta Graficzna: GeForce 5200 xf 128Mb 128 bitów AGp

A i w przyklejonych tematach nigdzie nie znalazłem aby któś miał taki problem

Edytowane przez RedTiger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz, czy obydwa dyski są widziane poprawnie w bios - podczas startu kompa w tej tabelce na czarnym tle.

Jeśli po instalacji na tym 8GB wszystko jest ok, oznacza to że jeden z tych 2 (40 lub 80 - zależy na którym instalujesz) jest walnięty. Obstawiam uszkodzoną tablicę partycji.

Podłącz dysk, na którym chcesz instalować Windows, do innego kompa i skorzystaj z programu TestDisk:

http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download

Do wyboru jest wersja dla DOS lub Windows oraz wersja uruchamiana z CD (wtedy możesz to zrobić na swoim kompie).

Instrukcja użycia programu do znalezienia w Sieci oraz na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no najlepsze jest to że bios je widzi:) i ma mteraz ten 8,4gb i 80gb i wszsytko sprawnie chodzi a komp zwolnił wiesz 3 krotnie:( Tylko już dawno miałem tego windowsa na tym 8,4gb bo znalazłem go w starych rupieciach a jak chce na tego 8,4 gb przeinstalować windowsa to jest to samo nie działa no

Edytowane przez RedTiger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro Windows ze starego dysku wstaje i chodzi, a próba nowej instalacji na nim także sprawia problemy, to ja już nie wiem.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to wtyczka zasilania napędu, taśma napędu lub sam napęd.

Podłącz napęd inną taśmą. Jeśli nie pomoże, to pożycz od kogoś inny napęd i próbuj na nim.

Komp nie wiesza się? Nie muli? Bo ten zasilacz to nie jest specjalny cud techniki. Możesz też sprawdzić na innym zasilaczu - być może wirujący napęd to dla niego zbyt duże obciążenie przy wykrywaniu sprzętu.

A Windows z małego dysku chodzi wolniej, bo ten dysk jest znacznie wolniejszy od obecnych (zapewne ATA 33 - obecne ATA100/133).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe . Na tej mojej płytce sprobuje u niego zainstalować na moim Dysku:) a raczej nie napędy bo one działają jak wkładam płyty z grami itp nawet zworki w nich przestawiałem z master na slave i z slave na master i to samo jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi