Pupatek Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Witam. Tytulem wstepu prage napisac, ze pozbylem sie ostatnio w przyplywie emocji kompa na Q9550 i ASUSIE P5Q DELUXE. Jako, ze nie mialem kiedy go uzywac - sprzedalem zeby ( jak mi sie wydawalo ) nie tracil na wartosci. Teraz mam zagwostke gdyz potrzebuje maszyny (pojawila sie praca), ceny poszly niestety w gore ( z czego pewnie sie cieszy nabywca mojego ex kompa :) ) i raczej pragnalbym zmontowac cos z i7 920 (kwestia ewentualnego rozwoju platformy). Jako, ze komputer bedzie uzywany do pracy (rejestracja i obrobka audio) to nie potrzebuje jakiejs hiper grafy - wystarczy zebym mogl bez nerwow pracowac na dwoch monitorach i w razie czego mogl sobie obejrzec jakis filmik w HD . Oto co sobie wstepnie wymyslilem: PROCESOR - Intel i7 920 D0 (chcialbym podkrecic ale nie hardcore) PLYTA - ASUS P6T deluxe (moze ktos ma inna wizje? Zalezy mi na esata do archiwizacji) PAMIEC - OCZ DDR3 3x 2GB 1333MHz CL7 Intel Extreme XMP (moze inne propozycje?) DYSK - WD CAVIAR BLACK 1TB (mozliwe, ze dwa) ZASILACZ - cos porzadnego - corsair TX 950 albo co... ? GRAFA - ??? - to dla mnie totalna zagadka... myslalem o czyms z pasywnym chlodzeniem i stosunkowo niewielkim poborze mocy... OBUDOWA - mozliwie cicha (komp pewnie bedzie czesto pracowal w nocy... ) Myslalem tez o zakupach na Allegro bo jakikolwiek ze znanych mi slepow przedraza tak , ze musialbym z kafla dorzucic ... Chyba, ze macie jakies pomysly na sklepy, w ktorych przy kupnie wszystkich elementow moglbym liczyc na ceny zblizone do allegrowych? BTW - trafilem na forum na zle opinie o tym sprzedawcy z Allego ( http://allegro.pl/show_user.php?uid=7225160 ) a u niego wlasnie mialem zamiar dokonac zakupu.. Czy ktos, kto mial z Nim do czynienia moze powiedziec o co chodzi? Serdecznie dziekuje za wskazowko-odpowiedzi a jako, ze to moj pierwszy post to witam wszystkich i z gory przepraszam za ewentualne bledy. PZDR! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draenei Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Procesor: Intel Core i7-920 /2.66GHz, 4.8 GT/s, 8MB, LGA1366, 45nm, BOX/ Pamięć RAM: OCZ 6GB (3x2GB) 1333MHz CL7 Platinum Płyta główna: Asus P6T SE /intel X58/ Dysk twardy: Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 Karta graficzna: Asus Radeon HD5850 1024MB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI/DP Obudowa: Cooler Master Dominator 690 /bez zasilacza/ Zasilacz: Corsair 750W [CMPSU-750TXEU] 4534 zł brutto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pupatek Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Dzieki za pomoc. Mam tylko pytanie o to czy grafika musi byc taka czy moze wystarczy na moje potrzeby cos tanszego? Moze np GeForce GTS 250 ? Gdzie moge te elementy dostac w takich cenach? Thx! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Jako, ze komputer bedzie uzywany do pracy (rejestracja i obrobka audio) to nie potrzebuje jakiejs hiper grafy - wystarczy zebym mogl bez nerwow pracowac na dwoch monitorach i w razie czego mogl sobie obejrzec jakis filmik w HD . Mam tylko pytanie o to czy grafika musi byc taka czy moze wystarczy na moje potrzeby cos tanszego? Moze np GeForce GTS 250 ?Pewnie ze wystarczy cos tanszego, nawet integra sie nada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pupatek Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Powerslave: To nie szydera z ta integra? :P Tzn nie chcialbym miec tez totalnego chlamu w takim zestawie... Kumasz... Mialem tak w poprzednim kompie, ze do wypasionego jak na owe czasy zestawu dobralem jakas kupe bo myslalem, ze styknie a przy dwoch monitorach i przy przewijaniu gora-dol mi sie obraz haczyl... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Powerslave: To nie szydera z ta integra? :P Tzn nie chcialbym miec tez totalnego chlamu w takim zestawie... Kumasz... Mialem tak w poprzednim kompie, ze do wypasionego jak na owe czasy zestawu dobralem jakas kupe bo myslalem, ze styknie a przy dwoch monitorach i przy przewijaniu gora-dol mi sie obraz haczyl... :(W pracy na poczatku pracowalem na integrze Intela G45, pozniej na Radeonie x1600 - obie grafiki dawaly rade na dwoch monitorach i nie bylo zadnego problemu w rozdzialkach 1280x1024 (x2 monitory), a mysle ze teraz integry nie sa slabsze od wyzej wymienionych. Ale jesli nie chcesz ryzykowac lub wolisz jednak miec jakas osobna grafike to moze pasywny HD4770? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...