sw1ssst Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 (edytowane) Cześć mam taki zasilacz http://allegro.pl/item811779732_delta_350w...ss_wroclaw.html z wyciętą osłoną wentylatora, jestem z niego zadowolony tylko mam problem bo jest głośny, chciałbym wymienić obudowę zasilacza (kupić na allegro zepsuty zasilacz w obudowie z wentylem 12cm). Czy takie coś to dobry pomysł? Edytowane 11 Listopada 2009 przez LMAO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Ja proponuję wymianę wentylatora + regulator obrotów. Podaj jednak konfigurację jaka zasila ten zasilacz, aby można ocenić jaką pracę ma ten zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Nie ma ciężko. Intel pentium e2140, 3gb ram, radeon x1950pro, dysk, nagrywarka. Nawet jak wymieniłem wentylator to było słychać bo zaraz koło śmigła są radiatory i kondensatory co źle wpływa na głośność wentyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 To spróbuj zmniejszyć obroty tego wentylatora. Chyba masz tam niezły przeciąg w tym zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 (edytowane) Chyba że wyciąłbym w przedniej ściance zasilacza dziurę 80mm na wentyl i dał do zasiłki jakieś 2 wolne wentyle jak na obrazku np 2x zephyr 1400rpm, noiseblockery (jakieś najtańsze) albo acutake? Edytowane 17 Listopada 2009 przez LMAO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Robiłem takie coś w zasilaczu, którego marki nie wymienię :> Pozwala to obniżyć obroty wentylatorów zachowując odpowiednie chłodzenie. Myślę, że wentylatory 1400obr/min będą dobre jeśli zastosujesz dodatkowy regulator obrotów, pełne obroty nie będą wymagane na pewno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Jak najbardziej możesz spróbować z obudową ze 120-stką :) Nie widzę żadnych przeciwwskazań, lubię takie kombinowanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Mam jeszcze inny pomysł: ten wentyl z tyłu zasiłki ustawię na 5V, wtedy jest bezgłośny (ale prawie nie wieje) a u dołu wytnę 12 cm koło i wkręcę wentyl jakiś 12cm 800-1200 rpm :D. Który pomysł lepszy? 2x80mm czy 80+120mm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 zdecydowanie lepszym wyjściem będzie 80+120mm ponieważ będzie i ciszej, i lepiej wiało :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 (edytowane) No więc zrobiłem 12+8cm i się grzeje :( ale jest bardzo cicho, rzec można że bezgłośnie. obudowa zasilacza ma na oko z 50-60 stopni w pełnym stresie (radiatory pewnie mają więcej). Jaka jest max temp przy jakiej nie powylewają się kondensatory i zasiłka nie padnie? Zirytowałem się i wyciąłem jeszcze z przodu zasilacza dziurę :D teraz są 3 wentyle (2x80@5V + 120@1100rpm) zasiłka jest cicha i zimna nawet w stresie. Edytowane 21 Listopada 2009 przez LMAO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...