Skocz do zawartości
sw1ssst

Wymiana Obudowy Zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam taki zasilacz http://allegro.pl/item811779732_delta_350w...ss_wroclaw.html z wyciętą osłoną wentylatora, jestem z niego zadowolony tylko mam problem bo jest głośny, chciałbym wymienić obudowę zasilacza (kupić na allegro zepsuty zasilacz w obudowie z wentylem 12cm). Czy takie coś to dobry pomysł?

Edytowane przez LMAO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba że wyciąłbym w przedniej ściance zasilacza dziurę 80mm na wentyl i dał do zasiłki jakieś 2 wolne wentyle jak na obrazku np 2x zephyr 1400rpm, noiseblockery (jakieś najtańsze) albo acutake?

post-143587-1258472886_thumb.jpg

Edytowane przez LMAO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem takie coś w zasilaczu, którego marki nie wymienię :> Pozwala to obniżyć obroty wentylatorów zachowując odpowiednie chłodzenie. Myślę, że wentylatory 1400obr/min będą dobre jeśli zastosujesz dodatkowy regulator obrotów, pełne obroty nie będą wymagane na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze inny pomysł: ten wentyl z tyłu zasiłki ustawię na 5V, wtedy jest bezgłośny (ale prawie nie wieje) a u dołu wytnę 12 cm koło i wkręcę wentyl jakiś 12cm 800-1200 rpm :D. Który pomysł lepszy? 2x80mm czy 80+120mm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc zrobiłem 12+8cm i się grzeje :( ale jest bardzo cicho, rzec można że bezgłośnie. obudowa zasilacza ma na oko z 50-60 stopni w pełnym stresie (radiatory pewnie mają więcej). Jaka jest max temp przy jakiej nie powylewają się kondensatory i zasiłka nie padnie?

Zirytowałem się i wyciąłem jeszcze z przodu zasilacza dziurę :D teraz są 3 wentyle (2x80@5V + 120@1100rpm) zasiłka jest cicha i zimna nawet w stresie.

Edytowane przez LMAO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi