radek_z Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Witam, Od 2 dni jestem właścicielem karty Gigabyte GV-R485MC-1GH, czyli pasywny Radeonie 4850. Na wstępie zaznacze że dołożyłem do karty wentylator Zalman 80 mm. Wedle wielu testów karta spokojnie powinna się podkręcać do wartości około 760/1110 MHZ (rdzeń/RAM) i własciwie tak jest. Szybko dotarlem (nie ocierając się o niestabilność) do 750/1100, wytestowałem ją w 3D Mark 03 i 06 oraz w FurMark (puszczony razemz Prime95). Wszystko stabilnie przez kilkanaście minut (karta nagrzewa się maksymalnie do 74 stopni). Na koniec postanowilem puścić 3D Marka 05 i tu zaskoczenie, bo wszystko się zawiesza lub wywala do pulpitu z komunikatem błędu podczas pierwszego testu CPU. Zjeźdżanie w dół z częstotliwością CPU nic nie dało. Po dłuższych testach odkryłem ze dzieje się tak gdy nawet w niewielkim stopniu podkręcona jest pamięć RAM karty. Rdzeń spokojnie można puścić na 760 MHz (może i więcej ale nie testowałem), natomiast RAM podniesiony ze standardowych 960 na 980 MHz to już ryzyko że wszystko się wywali pod 3D Mark 05. O dzowi inne 3D Marki i Fur Mark chodzą stabilnie nawet w konfiguracji 760/1090. Zauważyłem jednak ze przy lekko podniesionej częstotliwości RAM na karcie, w 2D podczas przeglądania stron WWW czasem pojawi się jakiś krzaczek w tekście. Pytanie czy efekt taki może być spowodowany w sumie już lekko przeciążonym zasilaczem. Jest to już wiekowy CHIEFTEC HPC-420-302-DF (420W). Podczas testu w FurMark + Prime95 zasilanie na linii 12V trzyma się w okolicach 11,48-11,50V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...