ziom309 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 (edytowane) Witam mam Problem bo w bloku mam dsl 15mb/s i jest do tego internetu podłączane 35 osób i poprzedni administrator kupił stary komputer który się sypie(często dysk się zapycha bo ma 10gb) w tej chwili chodzi wszystko LMS 1.8.1 i myślę o zmianie serwera tylko nie wiem na jaki mam do wydania ok 1000zł ja myślałem o takiej konfiguracji procek 2x2.4mhz lub 2x2.6mhz ram 4gb dysk jakiś 1tb płyty jeszcze nie mam na oku co myślicie o tym?? dzięki z góry Pozdrawiam Edytowane 12 Listopada 2009 przez ziom309 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Ciekawe po co taki komp tylko do dzielenia netu . Z powodzeniem może to robić dobry router , który kupisz za połowę tej kwoty którą chcesz wydać . Co innego jak chcesz na serwie dać inne usługi ( www,ftp,poczta itp.) dla osób z twojej sieci . Ale aż tak mocny komp nie musi być . Sempron 140 , jakaś tania płytka AM2+/AM3 , 2 GB Ramu DDR2/DDR3 , hdd 500 GB , jakaś tania buda i zasilacz 300 W . Przy założeniu że każdy user sieci dostanie po równo miejsce na serwerze to będzie coś koło 15GB na www/ftp/pocztę dla każdego . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom309 Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 (edytowane) mi zależy tylko aby to wszystko sprawnie chodziło ale ftp by się czasami przydał akurat dsl 15 mb/s ma 5 zew ip a co niektórym na tym zależy Edytowane 13 Listopada 2009 przez ziom309 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 na dobrym routerze też wszystko będzie sprawnie latać. chyba, że faktycznie niezbędny jest serwer to można coś składać. a jak postawisz serwer na linuksie to i jakiś stary pentium z 64mb ram da rade to pociągnąć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom309 Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 (edytowane) a znacie jakieś sprawdzone routery z możliwością przypisania odpowiedniej prędkości łącza bo ja jestem w tym zielony znalazłem coś takiego D-Link DIR-825 i jest możliwość postawienie ftp na nim Edytowane 13 Listopada 2009 przez ziom309 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...