Skocz do zawartości
m17essi

Czy Dysk Sie Psuje/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

5 dni temu zakupiłem dysk Samsung F3 500GB i wyskakuje coś takiego(narazie 4 razy wyskoczyło,(1 raz we wtorek i 3 razy dziś w odstępie 20min)): http://zapodaj.net/6db71e5af459.jpg.html ,badsectorów niema,system to windows7, i co oznacza ten problem czy dysk może się psuć? proszę o pomoc.

dzięki

Edytowane przez m17essi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeskanowałem, zero badsectorów,

...

HDtune jest za słaby do skanowania bo nie wykazuje sektorów trudnych do otczytania.

Z programów pod windę Victoria jest dokładniejsza (nie wiem jak z jej dzialaniem pod w7 , najlepiej odpalić

te programik z innego dysku z win XP bez instalowania dysku w systemie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mi wiadomo, gwarancja nic nie mówi na temat sektorów z dłuższym czasem dostępu.

Jedyne, co może być podstawą reklamacji to bad sector (czerwone znaczki) lub wyniki ze SMART.

A te same informacje, co Victoria, podaje także MHDD. W przypadku obydwu programów zalecam ostrożność w używaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor, wejdz w podglad zdarzen, w system, a tam sprawdz bledy z logow. Mozliwe, ze masz stary problem w stylu "device did not respond within timelimit" albo "scsi failed" czy "dev\hdd\hdxx failed".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mi wiadomo, gwarancja nic nie mówi na temat sektorów z dłuższym czasem dostępu.

Jedyne, co może być podstawą reklamacji to bad sector (czerwone znaczki) lub wyniki ze SMART.

...

Producent powinien uznać reklamację HDD jeśli coś z winy dysku powoduje że ten nie działa.

Sektory z długim czasem dostępu mogą powodować komunikat o błędzie (zwłaszcza jeśli jest ich dużo

w jednym miejscu bo wtedy ten czas się mnoży).

Dysk ma jakieś paramety fabryczne i duża ilość trudnych sektorów powoduje że dysk nie trzyma tych

parametrów.

W skrajnym przypadku gdyby wszystkie sektory dysku miały czas dostępu 0.5 sekundy to HDD

nadaje się na złom (nie tylko do reklamacji) pomimo że nie ma bada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi