Skocz do zawartości
Kszysiu

Sprzętowe Dekodowanie Materiału W H264

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam procesor Sempron 3000+(socket A 512kb cache, 2ghz) i kartę graficzną Geforce 6200 (niestety turbocache :sad: )

Chciałbym obejrzeć kilka filmów w 720p... ale w nie których momentach (zużycie procesora na poziomie 80-95% film się ciut przycina, przez co rozjeżdża się z napisami;/ chciałem uruchomić te wspomaganie przez kartę graficzną... ściągnęłem program "pure video...." ale to nic nie dało, próbowałem przez WMP i przez Media Player Classic... niestety nic to nie daje... co muszę zrobić żeby obejrzeć w końcu te filmy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno małe ale. 6200 nie ma CUDA a i Media Player Classic Home Cinema nic tu nie zdziała. Do tego potrzeba:

http://www.guru3d.com/article/accelerate-x...the-gpu-guide/3

;)

Nie chodzi o CUDA tylko o Pure Video:P Moja karta graficzna to obsługuje:P właśnie zauważyłem że to i tak jej wina....;/

http://www.nvidia.pl/page/purevideo_support.html

wg zamieszczonego tam pliku PDF moja karta obsługuje Pure Video, ale nie wszystko.... Co najwyżej mogę sobie sprzętowo zdekodować filmy w mpeg2.... a mój sempron sobie z takimi bez problemu poradzi....

A może wiedzie jak uruchomić to dekodowanie w Radeonie?? w laptopie mam HD3200, tam chociarz bym sobie to obejrzał....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na sempronku 720p jedzie aż miło. Jak nie chcesz ''kupować" najszybszego coreavc to użyj całkiem darmowego divix 7 Ciut wolniejszy jednak.

HD3200 ma sprzętowe dekodowanie wiec nawet 1080p bez problemu łyka. Polecam MPC HC i wewnetrzny dekoder h264 dxva.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nie mogę tego ustawić... na laptopie nadal tnie się film w full hd a to dekodowanie na hd3200 nie chce mi działać;/ w MPC HT było wszystko ustawione tak jak tam w tym linku;/ a i tak nie działa....;/

Edit

Sirdan jesteś super!!! na divx7 filmy na lapku śmigają aż miło!! 1080p nie stawiają żadnego oporu;P dzieki ci:P jak zainstaluje tego divX'a na sempronie to napisze czy tam też działa...

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na lapku możesz jednak uzyć hd 3200 bo bedziesz miał oszczędnośc energii.

MPC HC ustaw output>> renderer evr custom lub VMR renderless

Internal filters>>h264 dxva

playback>>>autoload subtitles

W biosie przyporządkuj więcej pamięci dla karty tak aby: ram karty + ram systemowy (pamiec dzielona) = 256MB

Jak ci nie działa to masz coś ze sterami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z lapkiem sobie poradziłem... div7 załatwił sprawę...

ale z sempronem nie jest już tak kolorowo..... zużycie procesora cały czas 100% nieraz spada na 97-94% ale cały czas są przycinki.......;/

niestety już z tym chyba nic nie będzie... brakuje mu dosłownie "ciut" mocy;/

czego się spodziewać od Semprona 3000+ z 512kb cache...

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się dołączam do pytania. Mam na wiosce Athlona 2500+ i GF 6600 - ten sam problem co ma autor wątku.

Czy GF 6600 ma wogóle jakieś wsparcie sprzętowe dla HD? Bo gdzieś wyczytałem, że ma.

I jeszcze pytanie dodatkowe na temat mojego obecnego sprzętu:

Czy coreavc korzysta z dobrodziejstw PureVideoHD na moim GTX 280, czy tylko z CUDA?

Co ma dawać wogóle to PureVideoHD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ krzysiu ja mam semprona 2600+ i tej ciut mocy też brakuje mi w kilku wymagających przypadkach. Odznacz deblocking, będzie szybciej ale na złej jakości materiałach będą mozliwe bloki. Jak nie to coreavc załatwi sprawe na pewno. Tu tez deblocking możesz wyłączyć. Podczas ogladania uzyj najszybszego renderera Overlay Mixer.

@włodi

http://www.nvidia.com/page/purevideo_support.html tu masz conieco w pdfie. Jeśli masz PCi to możesz częściowo wspomagać kartą dekodowanie np z cyberlinkiem. Musisz mieć tylko wypróbowane stery do dxva.

PurevideoHD to tylko taka nazwa marketingowa. Coreavc korzysta tylko z Cuda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sirdan

Tylko że ja się na tym nie znam:P mógłbyś mi wytłumaczyć jak to zrobić w tych kodekach (bo chyba w nich to się przestawia) od divX'a?? coreAVC nie załatwiał u mnie sprawy i tak się przycinało....;/

jak wyłączyć ten deblocking?? i co to jest jak byś mógł określić??:) lubie rozumieć co robie:P

A jeśli tobie chodzi na sempronie 2600+ to u mnie MUSI chodzić... choćby dlatego że ten ma 2x wiecej cache...

EDIT

znalazłem, wyłączyłem CHYBA TO co trzeba:P film leci ładnie... ale po kilku minutach trafi się taka scena przy której troche przytnie a potem już napisy i dzwięk się nei zgrywają;/ w divX film leci tak sobie... lepiej jest w WMP;/

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten DivX 7 to rewelacja. W koncu na lapie z Core 2 Duo 2ghz i X4500 leci HD i FullHD az milo. Faktycznie jest ten DivX nieco wolniejszy od Coreavc, srednio jakies 10%-20% wiecej proca na nim bierze, ale przynajmniej instaluje i zapominam o reszcie. Nie powiem, w jednym mkv FullHD brakuje mi tylko kilku %, ale to jak narazie jeden film, wiec olal go pies. Kiedys jak mi sie udalo MP i Core skonfigurowac, to smigal jak zloto, ale niestety cos sie z ta konfiguracja posralo bez powodu i pozniej juz nie chcialo chodzic, wiec olal pies Coreavc i wybieram DivXa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja właśnie obejrzałem jeden film w 720p... ale to była po pierwsze nie panorama 16:9 tylko kinowe (jeszcze węższe) więc miał mniej pixeli do generowania a po drugie to było w .mp4 i zużycie było na poziomie 80-90... tylko że jakość nie była jakaś super;/ tylko rozdzielczość była wysoka a tak to prawie jak zwykły divx;/ ale co chcieć od filmu który trwa 2 godziny 30 minut i zajmuje tylko 2.19gb.....

Jednak ciągle nie wiem jak skonfigurować tego divX żeby działały normalne filmy;/

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, mam problem z filmami z nieco wiekszym bitrate, nawet nie musi byc FullHD. Sprawa wyglada tak, ze zuzycie proca na lapie wcale nie jest duze (ok. 50%), a i tak jest problem z plynnoscia. W np. District 9 sa niby male, ale jednak wkur... skoki co pare sekund, w Moon HD (30% proca) sa rowniez, co prawda znacznie mniejsze, ale jednak sa. Juz nie mam sil, czy naprawde Core 2 Duo 2Ghz + X4500HD to takie scierwo, ze nawet sobie z glupim filmem poradzic nie umie ??

Zrobilem wyczyszczenie wszystkich codekow, wstawilem tylko najnowszego DivX 7 i jedyna roznica jest taka, ze wczesniej bylo nieco wieksze zuzycie i w niektorych filmach bledy w grafie, ale teraez jest tak jak pisalem wyzej i grafa ok, ale przycinki co 2s mimo niskiego zuzycia proca. Czy to mozliwe, ze dysk nie wyrabia ?? Inna sprawa jaka zauwazylem, to to, ze proca podczas odtwarzania filmu zmienia czestotliwosc, raz jest 2Ghz, pozniej spada na sekunde do 1,2Ghz i znowu 2Ghz. Nie wiem czy to przez to, ale nawet tego wylaczyc nie moge na tym pier... Samsungu, wylaczenie Speed Step i CPU Power Saving w biosie, skutkuje tym, ze caly czas jest 1,2Ghz, gdy obie sa wlaczone, lub gdy jedna dziala, a druga nie, to skacze 2Ghz-1,2Ghz. Ustawienia oszczedzania energii nic nie daja, nie moge ni ch... ustawic stalego 2Ghz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej no dziubku jak masz intela x4500HD to odtwarzaj filmy za pomoca DXVA z MPC HC. Zaoszczędzisz na baterii.

@Krzysiu jak jest naprawde duży bitrate to przytnie tak czy siak. Nie wiem na ile twój proc jest dobry. Jak użyjesz renderera OVerlay mixer to będzie troszke szybszy ale nie synchronizuje dobrze audio i wideo. Jak wybierzesz VMR/EVR to są troszke wolniejze ale maja świetna synchronizację. Jak ci zgubi klatki (przytnie) to momentalnie wraca synchronizacja. W MPC HC odznaczyć trzeba też ptions>>subtitles>>disable anmation (for slow computers) jeśli ogladamy anime z dynamicznymi napisami.

Tu masz moje opcje divixa. Wyłączony deblocking może pogorszyc jakośc obrazu. Jak ktos ma dwa lub więcej rdzeni niech włączy multithreading.

post-175935-1258751923_thumb.jpg

Edytowane przez sirdan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej no dziubku jak masz intela x4500HD to odtwarzaj filmy za pomoca DXVA z MPC HC. Zaoszczędzisz na baterii.

Kiedys, pare miechow temu, udalo mi sie to uruchomic. Skonfigurowalem wszystko dokladnie wg fajnego opisu na necie i w koncu ruszylo. Faktycznie, wtedy nawet najbardziej wymagajacy film FullHD poszedl jak złoto. Problem w tym, ze na drugi dzien jak wlaczylem kompa, znowu przestalo dzialac to wspomaganie, mimo ze wszystkie opcje byly ustawione dokladnie tak jak dzien wczesniej i tak jak trzeba. Siedzialem na tym sporo i nie wymyslilem, wiec olalem sprawe.

Teraz pojawil sie w koncu produkt w stylu "Zainstaluj i olej reszte" - DivX 7 i faktycznie, proc nie jest obciazony, ale dzieje sie to co opisalem. Dodam, ze jak kiedys mi ruszyl DXVA to oczywiscie takich szarpniec nie bylo, wtedy wszystko chodzilo idealnie.

Trace juz powoli cierpliwosc, jak sie wkur... to opyle tego lapa i wezme cos z karta NV, mam nadzieje, ze CUDA takich problemow nie robi, tylko zaznaczam CUDA w opcjach i ma mi film smigac jak trzeba.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam opowiadasz to naprawde nic trudnego. Intel ma to do siebie wypuszcza stery z [gluteus maximus].. (dobra dobra- z odbytu).

Użyj dxva checker i sprawdź czy mozesz uruchomić dxva http://bluesky23.hp.infoseek.co.jp/en/index.html#DXVAChecker Jak nie to inne stery wgraj. A jako player wystarczy MPC HC oczywiście odpowiednio ustawiony.

Edytowane przez sirdan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale u mnie i bez tego na lapku z PDC 1.86GHz i X3100 FullHD smiga bez problemu...

A jak to robisz ? Bo naprawde u mnie nie ma szans bez wspomagania grafy, zeby jakies FullHD plynnie lecialo. Nie wiem czy to ma cos do rzeczy, ale puszczam na 42" plazmie HD przez HDMI oczywiscie. Filmy te raczej wielokanalowego dzwieku nie maja ;) Moze to jakies ustawienia w codekach, czy cos. Jakich uzywasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale wyczytałem, że DXVA podobno nie działa na XP. Sterowniki intela wymagają DXVA2 więc równiez i EVR a więc vista i 7. Renderer vmr ma tylko dxva1.

Ale ale... Evr mozna spokojnie zainstalować na Xp dzięki Net framework 3.5. Po instalacji upewnij się czy masz evr.dll i dxva2.dll w folderze system32. Oczywiście nie daje żadnej gwarancji, to wszystko zależy od sterowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to robisz ? Bo naprawde u mnie nie ma szans bez wspomagania grafy, zeby jakies FullHD plynnie lecialo. Nie wiem czy to ma cos do rzeczy, ale puszczam na 42" plazmie HD przez HDMI oczywiscie. Filmy te raczej wielokanalowego dzwieku nie maja ;) Moze to jakies ustawienia w codekach, czy cos. Jakich uzywasz ?

Win7 lub XP, CCCP + CoreAVC, Overlay Mixer i hula. Laptop ma 3GB RAM ale nie wiem, czy to cos zmienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy, przenigdy nie wezme niczego z tym pier... zintegrowanym gownem intela. Juz nie mam poprostu sil, co z tego ze mi sie udalo zmusic GPU do pracy i przy takim 1080p uzycie proca to 20%, jak to pier... GPU w ogole nie daje rady, poleci chwile i nagle bledy w obrazie, gubi sie wszystko, pozniej znowu chwile i to juz drugi film tak samo sie zachowuje. Na stacjonarze mam 9600GSO, to lataja az milo, a podejrzewam, ze wystarczyl by w lapie nawet taki 9200M i juz by to chodzilo. Sie wcale nie dziwie, ze z tego Larabee czy jak to sie nazywa zrezygnowali, gowno robia nie grafy i wiecej jak to Worda to sie to nie nadaje...

Juz poprostu nie mam sil do tego, wzialem lapa z HDMI zeby sobie filmy ogladac to z wiecej jak 720p, ewentualnie 1080p z gowniana jakoscia to nie mam co podchodzic. Intel pokazal klase dajac HDMI do takiego scierwa. Brak slow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawiałem ostatnio lapa na X4500HD na dxva chodziło przez wbudowany dekoder od najnowszego mpc-hc i Home w 1080p latał bez lipy. Pamietaj, że różne grupy różne encody jedne latają na mpc-hc bez lipy do innych trzeba np. cyberlinka dekoder z powerdvd 2008 i ustawić go ręcznie w external filter w mpc-hc i w razie potrzeby przestawić na prefered i po problemach z igły robisz widły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi