DziubekR1 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 (edytowane) Stary, ja juz sie naje... z tym ze mi sie poprostu odechcialo. Jak ustawie i jeden film zacznie latac, to jakis inny sie pier... Najpierw byl problem z obciazeniem proca, udalo mi sie to zrobic i juz problemu nie ma, to pojawil sie nastepny. Jak procesor byl ledwo 20-40% to obraz wcale nie byl plynny, tylko mial jakies dziwne "skoki" co kilka sekund. To tez rozwiazalem, wiec mamy nastepny problem, wrzucam film 1080p, fajna jakosc, chodzi ze 3min, juz sie ciesze, to tez sie spier..., procesor obciazony 30%, nic przez te 3min nie skacze, to po 3min pojawia sie scena, gdzie prawdopodobnie grafa nie wyrabia, zaczyna sie wszystko srac, pixele itp. jak przejdzie to pozniej znowu pochodzi, az do jakiejs nastepnej sceny. To jakims cudem udalo mi sie tez zrobic, to dalej ogolnie obraz ma jakies tendencje do przyciecia co potwierdza dzwiek, wyraznie wtedy slychac jakies pyrkniecie. Ewidentnie cos w kompie nie wyrabia. Chcialbym ustawic te cale Overlay Mixer, ale nie dziala, na BestPlayer leci dzwiek, a obrazu nie ma, a na MPC Home w ogole nie rusza, nie ma ani dzwieku, ani obrazu. Probowalem zarowno na DivX 7, jak i na CoreAVC, no poprostu brak slow. Opyle tego lapa i wezme cos z NVidia, albo ATI, widze po stacjonarze, ze dzieki CUDA nie ma zadnego problemu, puszczam film i mam w [gluteus maximus] cala reszte. A moze jest tu z Wrocławia jakis spec, co za flaszke by mi to ustawil ? Bo ja juz sie poddaje, ale chetnie flache postawie jak ktos mi jednak pokaze w wolnej chwili jak to zrobic. Oszczedzi mi to wymiany laptopa, bo glownie pod filmy go bralem, wiec jestem zdecydowany. EDIT: Chwila moment, bo teraz sprawdzilem jeszcze, to jesli w specyfikacji w sklepie sie nie pomylili, to ja nie mam grafy z koncowka HD, tylko poprostu X4500. Mam tego lapa http://www.proline.pl/sklep.php?p=SAM+R510-XA01 , bralem w innym sklepie, ale XA01 to XA01, wiec specyfikacja raczej dokladnie ta sama. Czy ten brak dopisku HD przekresla szanse na normalne dzialanie filmow HD ? Czym sie te dwie grafy roznia, bo przeciez cos czuje, ze sprzetowo to dokladnie to samo jest. Edytowane 8 Grudnia 2009 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirdan Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 No niestety, sklep Cie nabrał, ciekawe czy w takich przypadkach mozna się domagać odszkodowania. Bo różnica jest jednak. W x4500 masz tylko częściowe dekodowanie materiałów vc-1 i avc(h264). Mpeg-2 jest dekodowane w całości. Jedyna rada to uzycie kodeków cyberlinka lub innych, które potrafia wspierac częściowe dekodowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Wiesz, to nie sklep, tam bylo napisane X4500 tylko ja nie bylem swiadom roznicy... Zreszta na zakup nie moge narzekac, ustrzelilem tego lapa w ostatnim rzucie przed podwyzka, czyli za 1900zl w Saturnie z ratami 0%. Tydzien pozniej byl 500zl drozszy i kosztuje tam tyle do dzisiaj. No nic, trudno sie mowi, wcisne tego lapa matce, bo do pracy potrzebuje i jej sie podoba, a ja łykne cos innego. Mam na oku Samsunga R522 z ATI HD4330, grafa ogolnie slabizna, ale czy wspiera dekodowanie filmow ? Wiem, ze NVidia i jej CUDA dzialaja rewelacyjnie, taki 9200M z pierwszym lepszym ATOMem rozwala FullHD az miło, ale jednak wolal byl Samsunga, a tu praktycznie same ATI widze sa montowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sirdan Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ati 4330 bedzie dobre. A to cuda dla takich słabych kart to marketing. Do dekodowania wcale cuda ci nie trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 (edytowane) obadaj dekoder cyberlinka z nim masz największe szanse na powodzenie nie śmigają z nim co najwyżej niektóre odcinki bleacha w mpc-HC ustaw renderer na evr custom lub vmr9 i sprawdzaj. Choć w sumie nie wiem po co sciagasz 180p jak 720p będzie zupełnie wystarczające masz przecież matryce 1280x800 czyli prawie ideał do 720p Przetestuj tego tuta ludzie z X4500 twierdzą, że z tym działa są to standardowe opcje jak oglądasz dużo anime ;) jak coś ciekawego wynajde to podrzuce nie poddawaj się ten lap powinnien być aż nad to sprawny do 1080p but twój problem wygląda bardziej na DPC spikes a to już będzie trudne do wytropienia. Sciągnij sobie DPC Latency Checker i zobacz czy wywala ci na czerwone pole jak tak to zacznij od driverów a potem update biosa o ile możliwy. Ups to lenovo co stawiałem miało X4500HD nie mniej spróbuj pokombinować może da rade Edytowane 9 Grudnia 2009 przez Art385 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...