Skocz do zawartości
Dvd3K

Excelstor Sata Ii Na Sata I?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam dysk ExcelStor j8160S 160GB z Sata II

Pytanie moje brzmi - jak przestawić dysk na Sata ?

Dysk ten nie posiada zworek ani też miejsc na zworki:/ Moja płyta główna to K7s8x, i nie posiada ona wcale złącz sata - jedyne rozwiązanie to kontroler sata na pci - płyta jednak obsługuje jedynie pci (nie pci-e) zaś zwykłe kontrolery pci obługują jedynie SATA I..

NIe znalazłem informacji na temat ustawiania w jakikolwiek sposób przepustowości.. Czy mogę podejrzewać że dysk automatycznie wykryje na jakiej wersji/szybkości sata ma pracować?

oto załączam link do strony producenta wraz z informacjami o dysku.. (niestety mi one nic nie mówią)

http://www.excelstor.com/eng/support.php?sub_id=2

Proszę o wyrozumiałość i pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie ma zworek to nic nie poradzisz. Dobra wiadomość jest taka że SATA2 jest zgodne w dół i powinno działać. Zła wiadomość jest taka, że zworki wprowadzili bo niektóre starsze kontrolery nie potrafiły sobie poradzić w takim połączeniu. Jedyne co mogę poradzić to szukaj kontrolera na PCI który będzie miał jasno napisane, że wspiera SATA2. Niestety te kontrolery które znalazłem są drogie i taniej Ci będzie zmienić mobo albo kupić inny dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobną sprawę więc się podepnę.

Szukam HDD SATA 2 500GB 16MB kaszy. Jednak chce go wpiąć pod mobo z SATA 1 na chipsecie K8T800. Możecie polecić dysk, który ma zworkę, bądź jest kompatybilny wstecz? Mam jeszcze taki wymóg, żeby był cichy, bo cały komp jest zrobiony na niesłyszalny.

W przyszłości dysk będzie działał na SATA 2, ale na okres przejściowy potrzebny jest SATA 1.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD maja zworki... wiec moze green ? Trzeba doczytac w manualu czy jeszcze ta funkcja działa...

Samsunga trzeba traktowac programem speed switch.. tylko w programie jest babol przeba wybrac sata 300 by przełaczył sie w sata 150 :blink: .

WD dobrze wspołpracuja z VT8237 sam to miałem.

EDYTA:

Taa WD nie zawodzi :

Dołączona grafika

Zwora 5 -6 i smiga...

Edytowane przez Kwazor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi